"O femeie", de Peter Esterhazy

In aceasta "enciclopedia erotica", dupa cum a fost definita de catre un important critic literar din Ungaria, autorul Peter Esterhazy sugereaza cu subtilitate si ironie ca nu exista nimic comun in intamplarile amoroase, ba mai mult, ca nici macar nu exista intamplari amoroase.

Exista, pur si simplu, intamplari si stari incalculabile pe care femeia si barbatul le infaptuiesc si le traiesc in numele dragostei. "Peter Esterhazy nu doreste altceva decat sa inteleaga misterul; iar daca exista o femeie care nu intelege ce anume gandeste sotul, iubitul sau partenerul ei, neaparat trebuie sa citeasca aceasta carte. Va fi cu o iluzie romantica mai saraca, dar in mod sigur va fi mai desteapta si mai inteleapta.", este de parere criticul literar din Danemarca, Erik Svedsen.

De mentionat este faptul ca Peter Esterhazy este scriitorul ungur cel mai cunoscut si apreciat pe plan international in momentul de fata. Este autorul unei opere vaste, ce cuprinde romane, nuvele, piese de teatru, eseuri, studii, publicistica,  traduse in peste 25 de limbi si incununate cu numeroase distinctii nationale (printre care prestigiosul premiu "Kossuth", in 1996) si internationale ("Herder", in 2002, "Grinzane Cavour", in 2004, "Premiul Pacii al Uniunii Editorilor si Librarilor din Germania", in 2004, "Premiul de Excelenta al ICR din Romania", "Premiul Grinzane-Beppe Fenoglio din Italia", in 2007 s.a.). Printre operele sale cele mai cunoscute se numara "Harmonia Cælestis" (Curtea Veche Publishing, 2008), "Verbele auxiliare ale inimii" (Curtea Veche Publishing, 2007), "Cartea lui Hrabal", "Privirea contesei Hahn-Hahn", "Putina curvasarie maghiara", "Nicio arta".
 
Iti poti achizitiona cartea "O femeie", de Peter Esterhazy, aparuta in 2008 la Editura Curtea Veche, din librarii, la pretul de 19 lei.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod