Un Chef român de 29 de ani concurează pentru prima dată în cea mai importantă competiție mondială dedicată pastelor

Adrian Șișiu, Chef al Grand Hotel Italia, din Cluj-Napoca, va reprezenta pentru prima dată România la Campionatul Mondial de Paste Barilla, una dintre cele mai importante competiții dedicate pastelor la nivel mondial.
Românul se „va bate” cu alți 19 Chefi din întreaga lume, sub privirile unui juriu ce reunește „crema” Chefi-lor cu stele Michelin. Barilla Pasta World Championship, eveniment cu tradiție ajuns la a 6-a ediție, va avea loc între 27 și 29 septembrie, la Milano și Parma, iar marele câștigător va avea șansa să-și pună țara pe harta gastronomiei mondiale. 
„Pastele nu sunt doar un icon al gastronomiei italiene, ci și punctul de întâlnire între dieta mediteraneană și un aliment sănătos, care oferă prilejuri de socializare și care a dat lumii nenumărate rețete. Nu în ultimul rând, pastele sunt o alegere sustenabilă pentru planetă” – sunt cuvintele lui Pietro Barilla, care însumează întreaga filozofie din spatele Barilla Pasta World Championship, concursul care a ridicat pastele la rang de haute cuisine, transformând Chefi din întreaga lume în ambasadori ai bucătăriei italiene.
 
Participanții își vor demonstra măiestria în bucătărie în cadrul a două probe neconvenționale ce constau în dezvoltare unor rețete de paste ale viitorului (Future of Pasta) și a unei rețete reinterpretate de Spaghetti al pomodoro, probabil cea mai cunoscută și simplă rețetă de paste din lume.
Una din noutățile ediției din acest an a competiției este faptul că toți concurenții nominalizați au fost „antrenați” înainte de Chefi italieni cu stele Michelin, printre care Alfio Ghezzi (Margon Locanda, Casa Ferrari – Trentino), Matteo Baronetto (Del Cambio – Torino), Lorenzo Cogo (El Coq – Vicenza), Roberto Rossi (Silene – Seggiano, Toscana) și Caterina Ceraudo (Dattilo Restaurant – Crotone).  

Ambsadorul culinar al Italiei în România
Ediția din acest an a Barilla Pasta World Championship aduce o premieră și pentru România: printre cei 20 de Chefi nominalizați de pe toate continentele se numără și un român. Născut în România, în 1988, Adrian Șișiu (29 de ani) s-a stabilit în Italia, în 2003, împreună cu familia. Pasionat de gastronomie și de gusturile italiene, Adrian a studiat în Italia la IAL Emilia Romagna, o școală de bucătari cu o programă de practică intensă, la finalul căruia a profesat, timp de 10 ani, în restaurante prestigioase din Italia – London Hotel, parte a lanțului Batani Select Hotel, și în restaurantul Tipiko din Pinarella. 
 
În 2014, Adrian Șișiu a decis să se întoarcă în România, devenind ambsador al bucătăriei italiene.
În prezent, este Chef la renumitul Grand Hotel Italia, din Cluj-Napoca, unul din cele mai mari hoteluri din România, unde coordonează o echipă formată din 15 oameni. Multipremiat în cadrul concursurilor de gătit, Adrian a fost remarcat în competiția „Pizza and 

Pasta”, desfășurată, anul acesta, la București, unde a câștigat Trofeul Barilla pentru cea mai bună rețetă de paste. 

Stilul tot mai activ al oamenilor, inspirație pentru rețeta câștigătoare
Chef-ul român a îmbinat două mari pasiuni, cea pentru sport și pentru gustul Italiei, în rețeta sa de paste signature, care i-a adus și nominalizarea în cadrul Barilla Pasta World Championship. Barilla Bio Spaghetti Champion este un preparat sănătos și energizant, conceput special pentru oamenii pasionați de un stil de viață activ.

„Trendul din ce în ce mai accentuat în direcția unui stil de viață sănătos și activ va continua să influențeze tot mai mult obiceiurile de consum ale oamenilor și, în particular, modul și ocaziile în care vor mânca paste. Rețetele de paste ale viitorului vor fi simple, gustoase, preparate cu atenție pentru sănătate și menite să ofere energie oamenilor din ce în ce mai activi.
În viitor, cred că pastele vor ajunge să fie consumate nu doar la prânz și cină, ci și în alte ocazii: spre exemplu, înainte sau după activitatea sportivă. Maratoniștilor deja le este cunoscut conceptul de Pasta Party. Aceasta este și filozofia din spatele rețetei mele, mai ales că ingredientele folosite fac parte din meniul unui sportiv profesionist, unui campion: antioxidanți esențiali, vitamine, fibre, acizi grași esențiali, proteine. Îmi doresc ca oamenii să asocieze tot mai mult pastele cu starea de bine și asta am încercat să insuflu cu rețeta mea”, a declarat Adrian Șișiu.

În cadrul etapei de pregătire pentru acest concurs, Chef Adrian Șișiu a fost antrenat Caterina Ceraudo, desemnată „Cel mai bun Chef femeie la nivel mondial”, de către Ghidul Michelin.  

Cea mai cunoscută rețetă de paste, reinterpretată modern
Sub ochii unui juriu extrem de exigent, cei 20 de nominalizați vor avea de înfruntat două probe: „Signature dish. Cum înglobează conceptul The Future of Pasta” (27 septembrie - Milano) și „Spaghetto al Pomodoro. Cum să reinterpretezi un preparat tradițional iconic într-un mod inovativ și modern” (28 septembrie – Milano). 

În cadrul primei probe, juriul va nota abilitățile culinare ale Chef-ului, talentul, aspectul estetic al preparatului și mesajul fiecărei rețete (viziunea personală asupra rețetei de paste a viitorului).
La finalul primei probe vor fi desemnați 10 semifinaliști care vor merge mai departe în competiție. În cadrul celei de-a doua probe, concurenții vor prepara, timp de 30 minute, o rețetă reinterpretată de „Spaghetti al pomodoro”. Marea finală va avea loc pe 29 septembrie, la Parma, la Academia Barilla, în fața unui auditoriu, format din Chefi cu stele Michelin și un juriu VIP.

Marele premiu va consta într-un program de training personalizat la Școala Alma Culinary, care va include lecții predate de unii dintre cei mai de succes Chefi din lume. De asemenea, câștigarea unui astfel de premiu reprezintă o importantă rampă de lansare internațională.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod