Serban Copot: Cum sa iti inveti copilul sa se spele pe maini

Serban Copot, unul din cei mai celebri tati din showbiz, a deschis o discutie aprinsa pe blogul sau si pe pagina sa de socializare legata de modalitatile prin care parintii isi pot invata usor copiii, fara presiune, sa se spele pe maini inainte de fiecare masa.
Artistul militeaza, ca de fiecare data, pentru o educatie facuta atent si inteligent astfel incat cei mici sa adopte obiceiurile sanatoase fara traume pe termen lung.

“Toti adultii stiu cat de important este spalatul pe maini, dar cum explici asta unui copil pe care iti doresti sa-l cresti cu obiceiuri sanatoase? Sa va povestesc cum il fac pe baiatul meu cel mare, Tedi, sa mearga la spalat pe maini. Orice regula de-asta rigida care depaseste intelegerea celui mic trebuie insotita de o poveste care sa ii explice necesitatea unui astfel de gest-reflex. Oboseala sau foamea il transforma, imi imaginez ca pe orice copil, intr-un nesuferit care trateaza orice rugaminte cu un refuz de catar care pur si simplu nu mai raspunde nici macar la chestiuni elementare.
Ii spun ca pe mainile lui se afla o multime de bacterii urate (si ma stramb ca toate visele) care se roaga de el sa nu cumva sa se spele pe maini, ca nu vor sa moara si sa se duca pe vartejul de la scurgerea de la chiuveta pentru ca ele vor sa ii intre in gura sau in nas sau ochi si isi doresc sa il imbolnaveasca. Asta inseamna si o plimbare cu masina pana la doctor, stat in pat fara joaca, etc. Haide Tedi, nu te spala! Noi vrem ca tu sa stai murdar! Spun toate astea cu o voce caraghioasa care sa i se adreseze direct si il incurajeaza in directia incapatanarii lui. Scenariul pe care i-l ofer include o iesire victorioasa din incapatanare in care el nu cedeaza fara o lupta si bacteriile sunt cele asupra carora trebuie sa isi concentreze fortele si furia.
Il vad cum usor-usor ia drumul baii si se spala singur-singurel! El e fericit, tu multumit!

Sfat: dupa ce termina spalatul pe maini si vine inapoi la masa, intreaba-l ceva despre bacteriile rele, daca au tipat cand s-au dus pe scurgere, orice! Daca esti atent la detalii de acest gen il vei invata sa ii placa o astfel de rezolvare a situatiei si sa o accepte si in alte situatii cum ar fi spalatul pe dinti.

O astfel de repriza nu rezolva problema definitiv, dar il ajuta mult sa treaca peste acel episod magaresc. Nu mai vorbim de nervii scutiti de tine, ton ridicat si alte amenintari olimpiene pentru un lucru atat de elementar”, a scris artistul pe www.serbancopot.ro.

Serban Copot este cunoscut publicului ca membru al trupei Animal X, proiect considerat un adevarat fenomen in industria muzicala autohtona, prima formatie din Romania care a castigat mult ravnitul trofeu  MTV Europe Music Awards.

Artistul a infiintat, in anul 2006, Asociatia Generatia Verde cu scopul de a aduce pe agenda publica subiectul ecologiei si al protectiei mediului.
Pentru proiectele sale, a primit distinctii si recunoastere pentru aportul adus la lupta cu obiceiurile nocive naturii. Serban a fost nominalizat ca Ambasador al Comisiei Europene in lupta cu Schimbarile Climatice, Ambasador al Comisiei Europene pentru Biodiversitate si Ambasador WWF.

Serban Copot a lansat inclusiv carti si albume muzicale pentru copii, a dublat personaje de desene animate si comunica in prezent cu fanii prin intermediul blogului sau, www.serbancopot.ro.

Serban Copot si fiul lui, Tedi, sunt ambasadori WWF (World Wide Fund), asociatia internationala ce lupta pentru stoparea degradarii mediului inconjurator. Artistul s-a implicat in ultimii ani in mai multe proiecte ce au avut ca scop protejarea padurilor si a faunei din Romania, iar, fiul sau, Tedi, in varsta de patru ani si jumatate, a fost educat in a respecta mediul inconjurator si a-i invata pe cei mici din jurul lui sa procedeze la fel.

 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod