Livia Dila, despre cum i-a schimbat diabetul stilul de viata

Dupa o pauza de pe micul ecran, Livia Dila s-a concentrat pe un proiect nou, in care promoveaza un stil de viata sanatos. Diabetul i-a schimbat viata, iar vedeta vine acum sa ne spuna cum.

Cum s-a nascut noul tau proiect si despre ce este vorba?

Cand m-am decis sa scriu despre boala mea, diabetul de tip II, m-am gandit la cei care sufera de aceasta afectiune, dar mai ales la cei care se pot salva, pe ei, pe copiii lor, pe apropiati.  Asa cum ne preocupa ce vom imbraca a doua zi la birou, ce mai trebuie completat in garderoba, este necesar, contribuie la o viata de calitate, sa avem grija de mintea si de corpul nostru.

Care ar fi asteptarile tale de la liviadila.com?

Sa-i inspire pe cei care-l citesc sa duca o viata sanatoasa, cumpatata, sa scapam de gandurile negative, sa avem in alimentatie un aliat.

Este un produs care vrea sa educe?

As vrea sa raspunda unor intrebari, oamenii sa afle despre suferinte pe care le pot evita, sa stie despre valoarea alimentelor, rolul lor, sa se plimbe mai mult, sa faca sport.

Ai o boala des intalnita in randul populatiei.

Care este sfatul tau pentru persoanele care se confrunta cu diabetul?

Persoanele cu diabet au o dieta specifica, pe care este necesar s-o respecte.  Cei sanatosi inca, este foarte bine sa-si asculte organismul: acesta are nevoie de cel putin 3 mese pe zi pentru a functiona normal. Daca respecta acest lucru, nu vor mai manca enorm seara, multa paine, dulce, tot ce n-au mancat peste zi. Este un bombardament al organismului, organele vor ceda pentru ca sunt suprasolicitate exact atunci cand trebuie sa se odihneasca, adica in timpul noptii. Grasimile animale in exces fac foarte rau, consumul mare de paine, lipsa legumelor crude si gatite, la masa, consumul de biscuiti, covrigi, pizza, patiserie...

Suntem sedentari, nu mai mergem pe jos, mancam hipercaloric, avem o viata haotica, plina de stres, nociva.

Ca parinte, ce ii sfatuiesti pe parinti, atunci cand vine vorba de alimentatie?

Mi-as dori tare mult sa reuseasca sa-i obisnuiasca pe copii sa manance legume si fructe- am cateva sfaturi din proprie experienta pe liviadila.com, legume la blender, spre exemplu, un fel de gaspacho gustos pentru mic dejun sau primul fel, in loc de supa. Propriul exemplu este crucial. Daca parintii nu mananca salate, nici copiii n-o vor face. E bine sa faca dulciuri in casa, cu fructoza, in loc de zahar, sa gateasca impreuna cu copiii, sa le explice, sa le vorbeasca despre alimentatie sanatoasa.  Sa faca singuri inghetata, ciocolata de casa.

Laptele cu cacao, atat de iubit sa fie preparat cu putina fructoza, nu cumparat gata, nu e sanatos. Sa-i obisnuiasca sa prefere ciocolata neagra, gustul de cacao, nu de zahar. Gustarile sa fie migdale, nuci, fructe deshidratate, nu biscuiti cu crema.

Cum arata meniul tau zilnic?

Eu iau intotdeauna mic dejunul, in general cereale integrale cu chefir, in care mai pun si fructe proaspete. Gustarile, la 11 si 17, un mar si o portocala  insotite de 7-8 migdale crude. La pranz, nu mananc mai mult de 2 felii de paine, iar mancarurile contin dovlecei, spanac, varza, pastai, ciuperci, vinete, praz- legume sarace in carbohidrati, care pe oamenii sanatosi nu-i ingrasa, iar pe diabetici ii ajuta sa nu aibe glicemii mari.

Seara, un sufleu si peste, o salata mare.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod