Dorina Ene, Antrenor Personal: Cum sa slabesti inainte de sarbatorile de iarna?

Cand vorbim despre un stil de viata sanatos facem referire la alimentatie, activitatea fizica, tonusul mental, odihna. Toate acestea sunt primordiale si in procesul de scadere in greutate si mentinerea unei greutati optime pe termen lung. Pentru ca se apropie sarbatorile de iarna si suntem la curent cu faptul ca majoritatea femeilor isi doresc sa aiba o aparitie spectaculoasa la petrecerile organizate cu aceste ocazii, antrenorul personal Dorina Ene ne dezvaluie cateva secrete pentru a slabi cateva kilograme, fara sa renuntam la micile placeri alimentare.

Intr-un proces de slabire alimentatia este cea mai importanta, pe langa activitatea fizica si odihna. Astfel,  este esential sa avem trei mese principale pe zi si doua gustari, construite in mod corect si tinand cont de starea noastra de sanatate. Sarind peste o masa, crezand ca in acest fel vom slabi mai repede, este o greseala. Nu trebuie sa ne privam organismul de la hrana, din contra trebuie sa-l obisnuim cu un ritual alimentar, astfel incat sa nu intre in stare de stres si sa depuna ceea ce mancam sub forma de rezerve de grasime” mentioneaza antrenorul personal Dorina Ene.

1. Alimentatia noastra de zi cu zi trebuie sa includa toti macro-nutrientii esentiali, respectiv proteine, carbohidrati buni, fibre si grasimi bune. Pentru a slabi cateva kilograme, trebuie sa luam un mic dejun bogat, ce poate fi reprezentant de omleta cu legume, iaurt natur cu fibre, clatite proteice cu fructe de padure praspat pasate, suc proaspat de fructe cu cereale integrale, un pranz care poate include paste integrale cu rucola si sos de rosii, supa de legume cu pui, pui sau peste la gratar cu salata, ghiveci de legume la cuptor, salata de legume, orez integral cu legume si o cina usoara, care poate fi reprezentata de o salata de verdeturi cu peste sau pui, supa crema de mazare, salata de varza cu gratar. Trebuie sa fim creativi in bucatarie si sa nu ne limitam doar la cateva preparate, pentru ca ne vom plictisi si vom avea tendinta sa revenim la stilul de viata anterior.

2. Recomandarea mea pentru doamnele care doresc sa scape de kilogramele in plus este sa renunte la carbohidratii rai din alimentatie, precum patiseria, dulciurile, fainoasele albe si sa ii inlocuiasca cu carbohidrati buni, precum paste integrale, orez integral, prajituri pregatite in casa, fara sa folosim faina alba sau zahar.

Pentru a da gustul dulce, putem utiliza steviol, in loc de zahar. Painea alba este balast alimentar, iar in ceea ce o priveste pe cea neagra, studiile arata ca aceasta are adaos de gluten, ceea ce o face mai putin nutritiva. Asadar, recomand painea din faina integrala cu seminte, pregatita in casa. Putem consuma doua felii la micul dejun. De asemenea, putem incerca inlocuirea painii clasice cu wasa sau rondelele din grau expandat.

3. Pentru unele dintre noi este mai dificil sa facem o schimbare brusca, de aceea recomand ca renuntarea sa se faca treptat, incluzand aceste mici placeri mai mult la micul dejun, cel tarziu la pranz, si in cantitati mai mici, alaturi de alimente hranitoare. Niciodata nu le recomand la cina. Mai exact, daca ne place sa mancam pizza, atunci vom manca 2 felii de pizza cu rucola la pranz, cel mult o data pe saptamana, daca ne plac prajiturile, atunci vom manca o portie de placinta cu mere si scortisoara la micul dejun, o data pe saptamana.

4.  Pentru a fi mai simplu de retinut, din 21 de mese principale pe saptamana putem gresi maxim trei, dar niciodata masa de seara.

Asadar, este mai usor sa ne cream un meniu echilibrat, care sa ne ajute sa slabim si sa nu ne dea senzatia de renuntare sau infometare.

5.  In ceea ce priveste gustarile, antrenorul recomanda un fruct intre mic dejun si pranz, daca micul dejun nu include fructe, iar intre pranz si cina recomanda o jumatate de ceasca de nuci, migdale crude, caju crud sau alune crude, toate nesarate.

6. Apa este esentiala in procesul de slabire, asadar trebuie sa consumam aproximativ 35 ml apa pe kg corp/zi. Fara indoiala ca trebuie sa renuntam la orice suc din comert, fie el neacidulat sau cu gaz, si sa ne pregatim acasa sucuri din fructe, pe care sa le consumam in prima parte a zilei.

7. Introducerea a minim doua ore de antrenament pe saptamana ne va ajuta sa grabim procesul de slabire, dar si sa ne tonifiem organismul, sa ne dezvoltam un sistem muscular care sa lupte impotriva tesutului adipos, sa ne imbunatatim mobilitatea, flexibilitatea, stabilitatea, forta.

In programul Balance, dedicat exclusiv femeilor, reusim sa antrenam toate grupurile musculare si sa dobandim cele mai importante informatii pentru un stil de viata sanatos.

Cele care beneficiaza de acest program au un plan alimentar personalizat, monitorizat zilnic, pentru a ne asigura ca facem cat mai putine greseli. Cine doreste sa se inscrie in program, ne poate scrie un mesaj privat pe https://www.facebook.com/CoachDorinaEne/.” continua Dorina Ene, antrenor personal.

Un ultim sfat pentru a slabi inainte de sarbatori este legat de odihna. Este important sa dormim minim 7-8 ore pe noapte si sa incercam, pe cat posibil, sa prindem cat mai mult din intervalul orar 22:00 – 00:00. Nu in ultimul rand, trebuie sa ne pastram pozitivitatea si un tonus mental bun, pentru a reusi sa ne schimbam stilul de viata si sa ne bucuram mai mult de timpul pe care il avem.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod