Cu cât crește speranța de viață daca faci sport și când e bine să începi să faci mișcare

Sportul înseamnă sănătate, ne ajută să avem un fizic armonios, ne menține inima sănătoasă și previne o serie de boli asociate cu înaintarea în vârstă. Totul se traduce într-o viață îndelungată, pe care o poți trăi din plin, cu bucurie.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=ZTCR1lBIPK0

Specialiștii sunt de comun acord că este necesar să îți dezvolți obiceiul de a face mișcare zilnic încă din perioada copilăriei și a adolescenței pentru a prelungi mai târziu speranța de viață.

Flavius Ursachi, headcoach la Bodyshape Transformation Center, explică beneficiile pe care le aduc sănătății exercițiile fizice regulate, având la bază studii internaționale.

“Sportul este cel mai bun medicament și ar trebui prescris fiecărei persoane pentru îmbunătățirea sănătății, pentru longevitate și pentru o stare de bine generală. Urmat cu regularitate, reduce costurile medicale de-a lungul vieții, ajuta să ai un somn mai odihnitor și crește productivitatea în activitățile de zi cu zi.

Este valabil pentru oricine, la orice vârstă, copil sau adult, tânăr sau bătrân, scund sau înalt, firav sau robust, iar, dacă este făcut corespunzător, nu are efecte secundare sau efecte adverse.
Este cel mai puternic leac din lume și este bine a fi urmat încă din perioada copilăriei și a adolescenței, pentru a deveni o parte firească din stilul de viață al fiecărui om.

Din păcate, medicina tradițională este departe de a prescrie acest "medicament", pentru ca este mult prea preocupată să trateze condițiile medicale decât să le prevină.

Unul dintre cele mai vechi studii, publicat în 1953, în jurnalul știintific The Lancet, arăta că poștasii care distribuiau scrisorile aveau o rată mai mica de deces prin infarct sau insuficiență cardiacă, față de persoanele care aveau un serviciu mai sedentar, precum cele care sortau scrisorile. Studii vechi și simpliste ca acesta au ajutat la conștientizarea legăturii dintre activitatea fizică și prevenția anumitor condiții medicale, ceea ce a condus la alte studii mult mai elaborate.

Acum există dovezi clare că multe condiții medicale răspund direct la activitatea fizică.
Persoanele active au o tensiune arterială mai mică, rată și risc de infarct mai scăzut decât persoanele sedentare, ceea ce sugerează că exercițiul fizic este un aliat puternic împotriva bolilor cardiace. Diabetul de tip 2 se poate preveni și chiar este tratabil cu exercițiu regulat.

Un studiu din 2016, condus de Steven C. Moore, Ph.D., NCI, arată că activitatea fizică regulată reduce riscul apariției a 13 tipuri de cancer, incluzând cancerul mamar, ovarian și de colon.

Beneficiile directe ale exerctițiilor fizice facute in mod regulat se extind și la nivelul creierului. Numeroase studii au arătat o rată mai scăzuta de anxietate, depresie și pierdere de memorie, în comparație cu persoanele sedentare. În momentul de față activitatea fizică este cea mai cunoscută metodă de prevenire și de încetinire a progresiei demenței și Alzheimerului.

Oricine poate face exercitii fizice.
Nu este nevoie de o frecvență extrem de mare pentru a simți beneficiile. Chiar și o doză mică de mișcare ajută extrem de mult. Colegiul American de Medicină Sportivă recomandă 150 de minute de exercițiu fizic pe săptămână - adică în jur de 30 de minute, de 5 ori pe săptămână. O frecvență mai mare aduce mai multe beneficii, dar 150 de minute pe săptămână pare a fi pragul ideal pentru majoritatea populației.

Orice activitate fizica este benefică, de la alergare ușoară, până la urcatul scărilor acasă sau la serviciu. Cu cât ești dispus să te antrenezi mai intens, ai nevoie de mai puțin timp să vezi aceleași beneficii. Poți lucra 30 de minute de 3 ori pe saptamana, așa cum procedăm noi la Bodyshape Transformation Center, daca te antrenezi la intensitate ridicată, abordând tehinica HIIT (Antrenament pe intervale de intensitate ridicată)”, explică Flavius Ursachi, headcoach Bodyshape, dublu campion național de Culturism și Fitness la categoria Men Physique Seniori +174 cm, in 2015 si 2016.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod