Trucuri pentru un cozonac pufos și gustos

Bucatarul Chef al Restaurantului Cocosu Rosu ne propune o rețetă specială, tradițională, dar care păstrează gustul autentic românesc, pe masa de sărbători. Un cozonac bun și preparat corect are nevoie în primul rând de o făină de calitate, de timpul frământării și de intensitatea flăcării cuptorului, astfel incat cozonacul să se poată coace bine pe toate părțile.

Ingrediente pentru aluat: 1 kg făină; 500ml lapte; 4 ouă; 250 gr zahăr; 50 gr unt; 50 ml ulei; 50 gr drojdie proaspătă; coajă de lămâie; un praf de copt.

Ingrediente pentru umplutură: 3 linguri de cacao; o fiolă cu esență de rom; 250 grame de nucă măcinată; 100g stafide; 150 gr zahăr; 4 albușuri

Mod de preparare: Făina se cerne de trei ori, ca ea sa fie mai pufoasă. Apoi intr-un vas se încălzește laptele cu tot zaharul si se lasă la răcit. Se pregătește maia din drojdie. Drojdia se topește cu o linguriță de zahăr, se adaugă două linguri de faina și alte 2-3 linguri de lapte. Se lasă la crescut în mijlocul movilei de făină.
După ce și-a dublat volumul, se adaugă toată cantitatea de lapte și cinci gălbenușuri frecate.
Se frământă aproximativ jumătate de oră. Aluatul se lasă la dospit în bucătăria încălzită aproximativ 40 de minute.

Dupa ce a cresut, aluatul se împarte în patru părți. Fiecare bucată se întinde pe masă și este umplută după preferințe :cacao, nucă, stafide, fulgi de ciocolata. Se fac patru suluri și se împletesc două câte două. Se adaugă în tava tapetată cu hârtie de copt și apoi se ung cu un gălbenuș de ou amestecat cu o lingură de lapte.

Se lasă la crescut din nou până când își dubleaza volumul și apoi se bagă la cuptor aproximativ 45 de minute.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod