Teatrul Excelsior îşi deschide stagiunea cu un nou spectacol în repertoriul dedicat copiilor

Teatrul Excelsior din București începe stagiunea de toamnă, după o vacanță de vară deosebit de activă. Este vorba despre un eveniment care a întrecut toate așteptările: Festivalul Vacanța de vară cu Excelsior.
Eveniment care a reușit performanța notabilă de a atrage, weekend după weekend, în plină vară, în parcul Bazilescu din Capitală, mulțime de copii, părinți, bunici, adolescenți. Plus performanța de a oferi un program diversificat (spectacole de teatru, concerte, concursuri, dans, muzică, film și multe altele), interactivitatea constituind un punct forte.

Revenind la provocările toamnei în ceea ce privește scena, pe 11 septembrie, de la ora 11.00, Teatrul Excelsior îți deschide stagiunea cu un nou spectacol în repertoriul dedicat copiilor. Este vorba despre “Cei trei purceluși”, dramatizare după James Orchard Halliwell-Phillipps, de Stelian Milu, regia Stelian Milu.

Scrisă în 1843, povestea a fost adaptată pentru micii spectatori ai zilelor noastre. Acțiunea s-a mutat din pădure într-un parc, unde Piggy – purcelușul artist, Purcy – purcelușul sportiv și Porky – purcelușul constructor se joacă, își trăiesc viața în deplină pace și armonie cu celelalte viețuitoare.
Transformările societății moderne se aplică și poveștii noastre, Lupul, personajul negativ, a devenit antreprenor și încearcă prin toate mijloacele să obțină terenul pe care este amplasat parcul, pentru a face afaceri imobiliare care să îl îmbogățească. Interesele meschine ale Lupului vor fi descoperite, el își va pierde prietenii și va fi pedepsit cu închisoarea. Legea și dreptatea, apărate de polițistul Sticlete, se vor instaura din nou în parcul celor trei purceluși.

Prin urmare, Piggy, Purcy, Porky, Lupul, domnul Sticlete sunt personajele care îi fac atât pe cei mici, cât și pe cei mari să râdă în hohote, dovadă a eternității lumii copilăriei!

Societatea actuală

Prin ce este inedită povestea purcelușilor de la Excelsior ne spune chiar regizorul acestui spectacol, Stelian Milu: “Noi i-am adus pe cei trei purceluși în societatea actuală! Acțiunea se petrece într-un parc situate în pădure,  iar spectacolul abordează multe…probleme de actualitate, cum ar fi alimentația sănătoasă! Unul dintre purceluși este preocupat în mod deosebit de acest lucru și chiar îi întreabă pe copii, la un moment dat dacă iau micul dejun și se hrănesc sănătos.
Interactivitatea este foarte importantă în spectacolele pentru copii, iar spectacolul de față mizează tocmai pe acest lucru, chiar și prin intermediul muzicii”.  Mai aflăm că purcelușii reprezintă partea bună a societății, bineînțeles. “Sticlete reprezintă poliția, care nu știe ce se întâmplă, lupul reprezintă partea abjectă a societății – este interlop și manelist pe deasupra!”, mai completează Stelian Milu.

Omul copil, sau copil om

Care este mesajul?  Îl precizează tot regizorul spectacolului: “Societatea nu se bazează numai pe bani și pe manele, ci pe valori morale”. Cum se poate autodefini Stelian Milu vizavi de ceeea ce face, adică spectacole pentru copii…“Pot doar să spun că sunt prea mic pentru această lume mare și că îmi doresc să îi fac pe cei din jurul meu să zâmbească.
Mă simt un om împlinit. Am avut șansa să am profesori de excepție în facultate: Geo Saizescu, Victor Radovici, Tudor Mărăscu, Ion Lucian. Sunt chiar în această ordine. Primul mi-a spus că oamenii înalți și interesanti sunt rari în lumea teatrului, Victor Radovici mi-a aratat cu ce se mănâncă această meserie, Tudor Mărăscu - mare om,mare caracter - ca să citez din clasici, m-a învățat cum să construiesc un rol, Ion Lucian - omul copil sau copilul om, cel care m-a învățat cum printr-o privire poți exprima totul, fiind apoi și cel care m-a cooptat să lucrez și în Teatrul Excelsior. În rest sunt, cred, un nebun frumos care vrea să își urmeze talentul!”.

Din distribuția spectacolului, care durează o oră și 10 minute, fac parte: PURCY - Silvana Ionescu, PIGGY - Mihaela Coveșeanu/Magda Condurache, PORCY - Ciprian Cojenel, LUPUL - Stelian Milu, STICLETE – Tudor Pîrvu.
Muzică și versuri: Ciprian Cojenel, coregrafia : Florin Mariș, scenografia: Delphi Design.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod