Sfaturi pentru un iluminat artificial eficient

Când îți amenajezi casa este foarte important să creezi atmosfera perfectă pentru fiecare încăpere. Alături de mobilă și obiectele decorative, lumina artificială joacă un rol foarte important atunci când vine vorba de confortul personal, pentru că un obiect de iluminat nepotrivit poate anula cu ușurință întregul design. LEROY MERLIN îți prezintă câteva trucuri de care trebuie să ții cont atunci când alegi cum să-ți luminezi casa.
 
Principalele tipuri de lumină

•    Lumina funcțională se folosește în zonele dedicate unor activități precum scris sau gătit.
•    Lumina ambientală trebuie să fie difuzată uniform în toată încăperea.
•    Lumina de accent scoate în evidență o anumită parte a încăperii sau un obiect - un tablou, de exemplu.


•    Lumina decorativă se obține cu ajutorul aplicilor, lampadarelor, veiozelor sau lustrelor pentru a conferi încăperii o notă specială dintr-un anumit registru stilistic.


Lumina caldă versus lumina rece

Cea mai populară clasificare împarte lumina artificală în două categorii: lumină caldă și lumină rece. Lumina caldă are valori mai mici ale temperaturii de culoare (grade Kelvin) față de lumina rece. Temperatura luminii calde măsoară între 2000 K și 3000 K, iar lumina rece se obține cu ajutorul becurilor de tip LED și înregistrează valori între 4000 K și 6000 K.

Becurile și neoanele cu lumină caldă sunt potrivite pentru locurile dedicate odihnei, deoarece este o lumină blândă privirii. Poate fi folosită și în zona livingului pentru că ajută la crearea unei atmosfere relaxante și intime.
 
Lumina rece se recomandă în bucărărie și în spațiile dedicate muncii – în birou, de exemplu. Fiind mai puternică stimulează concentrarea și ajută la distingerea culoriilor și a detaliilor. În bucătărie sunt de ajutor luminile funcționale în zona blaturilor de lucru și deasupra aragazului.

Corpuri de iluminat în funcție de încăpere

Livingul este punctul central al casei, spațiu de relaxare și locul unde petreci timp cu familia și prietenii, de accea este important ca acesta să fie cât mai primitor.

Poți amplifica acest sentiment cu ajutorul lămpilor înalte, cu picior, lampadarelor sau luminilor pentru sol care ajută la accentuare anumitor colțuri din casă.  


 
Bucătăria are nevoie de multă lumină, mai ales atunci când gătești, de accea este recomandat ca deasupra blatului de lucru să existe o sursă de lumină suplimentară. In baie, ai nevoie de mai multă lumină în jurul oglinzii pentru a desăvârși ritualurile de înfrumusețare. Este indicat ca lumina să fie amplasată pe lateralele oglinzii și nu deasupra ei, pentru a nu crea umbre pe față.
 
LEROY MERLIN te așteapă în magazin pentru a descoperi toate corpurile de iluminat potrivite pentru nevoile și preferințele tale.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod