Savureaza cafeaua in stil italian

Lavazza îți dă 10 indicii după care să recunoști și să savurezi espresso-ul perfect

Toată lumea știe că espresso-ul este cafeaua italiană prin excelență și băutura care reprezintă unul dintre cele mai importante ritualuri din cultura italiană. „Espresso” înseamnă “pregătit la comandă” - se prepară rapid, după preferințele celui care îl savurează, și este prima plăcere de care se bucură italienii dimineața, când se opresc la o cafenea pentru a lua micul-dejun înaintea unei zile lungi de lucru.

Astăzi, cafeaua a devenit un ritual de dimineață răspândit în întreaga lume, fiind modul cel mai bun de  a-ți începe ziua oriunde te-ai afla. Cu peste 20 de miliarde de cești de cafea consumate în fiecare an la nivel mondial, Lavazza îi întâmpină pe iubitorii de cafea dimineața și le este alături pe durata întregii zile. Însă, pentru a putea începe ziua cu dreptul, cafeaua trebuie să fie exact așa cum trebuie, iar arta preparării unui espresso perfect este, într-adevăr, o sarcină complexă.

În aceste condiții, cum recunoști cafeaua ideală atunci când o guști?  

1. Locul este esențial
Întreaga experiență începe atunci când pășești în cafeneaua aleasă de tine. Fie că locul este unul intim, fie că el îți pune la dispoziție un spațiu generos, acesta trebuie să fie primitor și curat, iar barista trebuie să fie prietenos: detaliile fac diferența!

2. Ceașca perfecta
Ceașca are un rol important: este preferabil ca aceasta să fie din ceramică albă și să aibă forma unui trunchi de con, astfel încât să permită spumei espresso-ului să rămână fermă. Ea trebuie să fie ușoară, să aibă un mâner ușor de ținut și o margine subțire.
Sfat suplimentar: ceașca de espresso trebuie să aibă temperatură potrivită, adică în jur de 40°.


3. Dilema apei

În cafenelele italiene, de obicei, espresso-ul este servit alături de un pahar de apă.

O greșeală frecventă  este să bei apa după ce ai băut cafeaua, când, de fapt, aceasta se bea înainte, ca să îți curețe papilele gustative și să îți permită să savurezi la maximum gustul și aroma cafelei.


4. Oprește-te și miroase cafeaua

Este important să miroși cafeaua înainte de a o gusta, așa cum face un somelier înainte de a gusta vinul. Espresso-ul perfect ar trebui să aibă un parfum intens, cu note florale și de ciocolată.

5. Crema perfectă
Modul de prezentare are, de asemenea, un rol important: spuma unui espresso perfect are culoarea intensă a alunei de pădure, cu reflexii roșiatice; ea ar trebui să aibă o grosime de 2-3 mm, reprezentând, în final, 10% din întreaga băutură.
Sfat suplimentar: „caimacul” ar trebui să fie compact și de durată, astfel încât să poată susține bobițele de zahăr la suprafață preț de câteva secunde.


6. Aroma
Odată ce ai luat prima gură de cafea, ar trebui să poți distinge câteva arome diferite. Prima dintre acestea este parfumul prăjirii, format în urma îmbinării aromelor pe parcursul procesului de prăjire.
Aromă de flori și ciocolată: o cafea de calitate superioară îți oferă o aromă lentă, fructată, cu note florale și cu urme de ciocolată și vanilie.
Paine prăjită: o notă de pâine proaspăt-coaptă indică, de asemenea, un amestec de cafea de o excelentă calitate.


7. Gustul care te înnebunește
Gustul espresso-ului perfect ar trebui să fie unul robust, echilibrat și catifelat. Proteinele, grăsimile și zaharurile din boabele de cafea determină aceste caracteristici, iar secretul stă în măcinarea cantității potrivite de fiecare dată.


 8. Gustul de după
Aroma espresso-ului trebuie să fie persistentă și de durată. Gustul de după savurarea unui espresso ar trebui să fie unul ușor amărui, amintindu-ți totodată de notele de ciocolată și vanilie.


9.

Fără zahăr, fără lapte
Din dorința de a nu schimba proprietățile organoleptice ale cafelei, împătimiții nu adaugă lapte și zahăr în espresso. Totul ar trebui să fie o plăcere în savurarea unui espresso, astfel încât, dacă așa preferați, sunt premise puțin lapte sau zahăr.


10. Exercițiul este cheia perfecțiunii
Nu este ușor să recunoști cafeaua perfecta - necesită timp și multă experiență. Totuși, aceste sfaturi te vor ajuta să savurezi aroma și plăcerea unui espresso autentic, asemenea unui italian adevărat!


Pentru mai multe informații vizitați www.lavazza.com

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod