Sănătate în diversitate, fără gluten

Azi nu ne mai plângem de lipsa hranei, ci de calitatea acesteia, multe alimente fiind procesate sau tratate cu substanțe de sorginte îndoielnică.
Ceea ce înseamnă că este tot mai dificil să ne dăm seama ce anume este benefic pentru organismul nostru și ce nu. 

Fie că vorbim despre iubitorii de carne, vegetarieni sau vegani, tuturor ne place varietatea și tânjim după rețete care să ne „condimenteze” meniul zilnic, bucurându-ne simțurile. Deși mai puțin cunoscute la noi în țară, unele alimente sunt potrivite pentru orice tip de regim alimentar (inclusiv pentru cei care vor să slăbească), putând fi folosite în atât de multe combinații încât, măcar pentru o zi, nu va mai fi nevoie să ne întrebăm ‚Eu ce mănânc azi?’.
Un bun exemplu sunt hrișca și quinoa: 

Hrişca

Deși are un gust asemănător boabelor de grâu, hrișca este sămânța unei plante parfumate, adorate de albine, și este un substitut pentru persoanele cu intoleranță la gluten. Planta este cultivată în Asia și poate fi folosită într-o gamă largă de rețete (dulciuri, mic-dejun, noodles sau chiar băuturi).  
Hrișcă este recunoscută pentru conținutul de 8 aminoacizi esențiali, minerale (mangan, cupru, calciu și magneziu), fibre, proteine și foarte puține grăsimi (1,8-2,7%). În plus, are conținut redus de calorii - 100 g de hrișcă aduc 154 calorii în meniul tău. 
Iată și câteva dintre beneficiile aduse de hrișcă:
îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare 
este un tonic hepatic și un aliat contra litiazei biliare (pietrelor la fiere) 
contribuie la sănătatea părului, oaselor și unghiilor 
ajută la eliminarea excesului de apă din corp 
ajută la funcționarea sistemului digestiv 
stabilizeaza tensiunea arterială 

Quinoa

Precum hrișca, nici quinoa nu este o cereală și nu conține gluten, ci este o plantă înrudită cu spanacul, care aduce organismului numeroase beneficii.
Quinoa provine din America de Sud, unde timp de secole a reprezentat o importantă sursă de hrană pentru populația indigenă. 

Iată și câteva dintre cele mai importante calități ale plantei quinoa:
este bogată în proteine ușor de digerat 
conține riboflavină, care contribuie la scăderea frecvenței / intensității migrenelor  
combate radicalii liberi  
conține substanțe cu proprietăți antiinflamatorii și anticanceroase 
are toți aminoacizii esențiali necesari corpului pentru devoltarea musculaturii 
ajută la metabolizarea insulinei, ameliorând simptomele asociate diabetului zaharat tip 2 
datorită conținutului de fibre și capacității de absorbție a lichidului, este indicată în problemele tranzitului intestinal 
Vrei să mănânci sănătos, gustos, sățios în timp ce ești atent/ă la siluetă? Atunci testează combinații de rețete pe bază de hrișcă sau quinoa iar corpul tău o să îți mulțumească!
 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod