S-a deschis terasa la Hanu Ancutei!

"...Oameni incercati si mesteri frigeau hartane de berbeci si de vitei ori parpaleau clean si mreana din Moldova. Iar Ancuta cea tanara, tot ca ma-sa de sprancenata si vicleana mergea ca un spiridus, incoace si-ncolo, rumana in obraji, cu catrinta-n brau si cu manecile suflecate: impartind vin si rasete si vorbe bune." Asa vorbea Mihail Sadoveanu despre Hanu Ancutei, in cartea sa cu acelasi nume.

Pe 5 iunie a fost  inaugurata terasa de la Hanu Ancutei, pe acorduri acide si dansante de muzica tiganeasca si folclor romanesc. A fost distractie, voie buna, oameni frumosi… Acest loc minunat din vasta gospodarie a Hanului Ancutei este ideal pentru sezonul estival. Norocosi cei care locuiesc prin imprejurimi, dar la fel de norocosi sunt si cei care au ocazia sa treaca pe langa acest han si sa se bucure de un popas in aceasta oaza de frumusete autentic moldoveneasca.

Pentru cine nu stie, Hanu Ancutei este locatia rustica ce se afla de-a lungul drumului european E 85, la distanta de numai 27 de kilometric de orasul Roman.

Mai precis, in comuna Tupilati din judetul Neamt.
Odata ajuns la poarta Hanului Ancutei treci dincolo de tine insuti, intr-o lume cu adevarat minunata ce apartine autenticului moldovenesc.

Hanul a fost contruit in 1718 si restaurant in anul 1999. Despre minunatia locului vorbea si Sadoveanu in cartea sa: “ Trebuie sa stiti dumneavoastra ca hanul acela al Ancutei nu era han, era cetate. Avea niste ziduri groase de ici pana colo, si niste porti ferecate cum n-am vazut de zilele mele. In cuprinsul lui se puteau oplosi oameni, vite si carute si nici habar n-aveau dinspre partea hotilor.”

Azi, daca vei poposi la Hanu Ancutei vei gasi o linie traditionala fascinanta, mici expozitii de costume si masti populare moldovenesti, lavite si lazi vechi de sute de ani, extrem de pretioase, ulcele din lut, multe obiecte din ceramica sau lemn, lucrate de mesteri populari in vremuri mult apuse.

Simti peste tot prezenta artistului creator popular, simti statornicia si nevoia oamenilor de a salva aceste lucruri minunate de la totala dispersare.

Daca ai dor de romanesc si ajungi vreodata pe acele meleaguri, fa un popas la Hanu Ancutei. Locurile de cazare sunt pregatite, iar terasa ce tocmai si-a dechis portile e pentru orice fel de musafir. Are o capacitate de 400 de persoane, mese foarte mari si mult, mult aer curat. vident, muzica are telul de a intretine atmosfera si e nelipsita din decorul acesta rustic, unde folclorul e la loc de cinste.

Serile traditionale romanesti la Hanu Ancutei sunt de neuitat, iar marele catalizator pentru o petrecere cu adevarat reusita e meniul care ofera preparate traditionale moldovenesti din care nu lipsesc nici macar renumitele placinte “poale-n brau”.

A vedea, a sti, a descoperi, a te minuna si a te desfata! Asta vei face la Hanu Ancutei!

Hanu Ancutei dispune de 15 camere, dintre care 9 cu pat matrimonial, 4 camere cu pat simplu si 2 camere cu cate 2 paturi. Toate camerele pastreaza atmosfera pitoreasca din povestile lui Sadoveanu, care fac din acest han un popas potrivit pentru odihna si relaxare. Hanul ofera o diversitate bogata de produse naturale preparate la han in stil traditional, cum ar fi: oua de tara, lapte prins, branzeturi gustoase, pastrama, carnaciori si tot felul de preparate de carne, legume proaspete, turte la vatra, dulceata de casa si multe alte bunatati din Camara Ancutei.
Servicii incluse la rezervare- televizor, mini-bar, internet, parcare exterioara de 150 de locuri pentru care se asigura paza non-stop.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod