Programul Sănătos de mic schimbă comportamentul alimentar în familie

La un an și jumătate de când se derulează în grădinițele din București, programul de educație nutrițională pentru preșcolari "Sănătos de mic" are multe realizări mari. Peste 20.000 de copii, părinți și educatori au beneficiat de educație nutrițională și au apărut și primele schimbări în comportamentul alimentar în familie. Conform studiului* realizat cu părinții participanți în proiectul pilot, procentul copiilor care consumă pește s-a dublat, iar cel al copiilor care consumă lactate a crescut, de la 38% la 45%!

Din 2017, de când programul Sănătos de mic a fost inițiat de Asociația SAMAS și Danone, acesta a fost implementat în 52 de grădinițe din sectoarele 1, 5 și 6. 7.800 de copii și 11.700 de părinți au beneficiat de educație nutrițională, esențială pentru o viață sănătoasă. Ca parte a programului au fost specializate 115 cadre didactice și medicale din grădinițe, iar părinții au participat la 40 de ateliere de gătit sănătos și 3 conferințe de nutriție. O altă mare realizare a programului de educație nutrițională pentru preșcolari Sănătos de mic este faptul că procentul copiilor care consumă pește s-a dublat, de la 12 la 25%, iar procentul copiilor care consumă lactate a crescut, de la 38 la 45%!

"Să creștem copii mai sănătoși este scopul central al Asociației SAMAS, iar proiectul Sănătos de mic este perfect circumscris acestor preocupări. Pornit de la premiza că nu e niciodată prea devreme să începem educația pentru sănătate, Sănătos de mic este dedicat copiilor preșcolari și vizează formarea comportamentului alimentar sănătos prin mijloace adecvate vârstei. Orele de educație nutrițională cu copiii sunt importante, dar nu și suficiente; de aceea, prin atelierele de gătit, conferințele de nutriție și prin "Ghidul de Nutriție" publicat împreună cu partenerii științifici, ne adresăm în egală măsură părinților. Primele rezultate ale proiectului au apărut deja: analiza chestionarelor din studiul pilot ne-a demonstrat că părinții au primit foarte bine programul și au preluat din recomandările noastre nutriționale."
– Dr. Marina Oțelea, Director Executiv al Asociației SAMAS.

"De 20 de ani, producem și investim în România, colectăm lapte românesc, susținând un stil de viață sănătos, prin proiecte educaționale pentru nutriție și sport. Ca  parte a angajamentului său de susținere a unei alimentații sănătoase, Danone România a inițiat alături de Asociația SAMAS, proiectul Sănătos de mic, fiind și finanțatorul principal al acestuia. Ne-am implicat în acest proiect pentru că rolul nostru nu se oprește la porțile fabricii din București, ci se extinde în societate și în grija cu care ne tratăm viitorul, în  scopul de a contribui la sănătatea adulților de mâine." – Natalia Gelshtein-Kiss, Director DANONE România Bulgaria.

          

În România, 26,75% dintre copiii între 6 și 9 ani sunt supraponderali, conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică. Proiectul Sănătos de mic are ca scop reducerea riscului de obezitate pentru copiii preșcolari și formarea de obiceiuri alimentare sănătoase, printr-un program național de educație nutrițională în grădinițe. Programul a fost dezvoltat de Asociația SAMAS și Danone România și este susținut de către Societatea de Nutriţie din România (SNR), Societatea Română de Pediatrie (SRP), Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRGH), Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNMB), Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului (INSMC), ASSMB (Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București), precum și de către Inspectoratul Şcolar din Bucureşti (ISMB) și Casa Corpului Didactic (CCD). Sănătos de mic include activități dedicate personalului medical și didactic din grădinițe, părinților și copiilor. Specializăm cadrele medicale și didactice în nutriția sănătoasă a preșcolarului, organizăm lecții interactive cu copiii, ateliere de gătit sănătos și conferințe pentru părinți.

În 2018, am elaborat și un Ghid pentru părinți, sub coordonarea unui comitet științific alcătuit din specialiști în medicină, educație și psihologie. Ghidul oferă părinților informații esențiale despre pragurile de dezvoltare și necesarul nutrițional pe grupe de vârstă și poate fi descărcat în format pdf de pe site-ul programului – www.sanatosdemic.ro.

În 2019, programul se extinde către grădinițele din sectoarele 2, 3 și 4 din București, dar și în țară. Sănătos de mic este destinat în special grădinițelor cu program prelungit. Implementarea programului în grădinițele de stat este gratuită pentru acestea. La cerere, programul poate fi implementat în grădinițe și școli private.


* Studiul a fost realizat de Asociația SAMAS, în parteneriat cu Institutul Național Pentru Sănătatea Mamei și Copilului "Alessandrescu-Rusescu", pe baza chestionarelor completate de părinți din cele trei grădinițe înscrise în programul pilot din 2017.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod