Poftă de ‚ceva’ dulce

Când nu mâncăm suficiente calorii, corpul dă semne că are nevoie de ‚combustibil’, iar noi avem tendința să îi dăm repede ceva dulce. De ce? Deși limba poate detecta 4 gusturi de bază - sărat, acru, amar și dulce -, oamenii de știință susțin că suntem în mod natural atrași de gustul dulce pentru că suntem primate, adică animale care au evoluat consumând fructe din copaci.
În momentul în care consumăm un aliment dulce simțim cum atât papilele gustative, cât și mintea ne sunt invadate de o stare de bine, rezultat al dopaminei (hormonul fericirii) secretate de creier. Paradoxal este că noi, oamenii, avem poftă de zahăr, însă, după ce îl consumăm, simțim o ușoară vină, cunoscându-i dezavantajele... Suntem conștienți că nu putem nega și elimina dulcele din viața noastră, așa că suntem mereu în căutarea unor alternative naturale și sănătoase care ne aduc un aport de vitamine și minerale.

Curmalele sunt fructe foarte dulci și benefice pentru organism pentru că sunt bogate în minerale (calciu, magneziu, zinc, fier, seleniu, potasiu), vitamine (A, B-uri, C, E, K), proteine, fibre și nu au grăsimi. Iată și câteva dintre atributele curmalelor: energizează, combat anemia, îmbunătățesc digestia și ajută la întărirea sistemului imunitar.  
Deși gustoase și sănătoase, cu conținut de zaharuri naturale, trebuie să fim atenți la aportul caloric: 100g de curmale înseamnă aproximativ 290 calorii.

Smochinele sunt fructele care au un sunet memorabil în cavitatea bucală, pentru că semințele lor ‚pocnesc’ odată mestecate. Sunt bogate în antioxidanți, vitamine (A, C, B1, B2), minerale (calciu, magneziu, fosfor, mangan, potasiu) și fitonutrienti. Ajută la un somn liniștit, mențin oasele și pielea sănătoase, încetinesc procesele degenerative și previn apariția constipației. Știai că în doar 2 smochine regăsești 10% din doza zilnică recomandată de calciu?

Și pentru că v-am făcut deja poftă de dulce, iată rețeta pentru Prăjitura cu curmale:
•    1 cană de curmale + 6 curmale tăiate mărunt
•    1 cană de apă
•    5 linguri ulei de cocos & 1/2 ceașcă de zahăr de nucă de cocos
•    2 ouă
•    1 cană și jumătate de făină integrală de grâu
•    1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
•    2 lingurițe de praf de copt
•    1 linguriță esență de vanilie

Mod de preparare:
Fierbe pentru 2-3 minute o cană de curmale cu una de apă, până când curmalele devin moi și apoi amestecă-le până devin o pastă netedă. Lasă-le deoparte pentru a se răci complet. Amestecă uleiul de nucă de cocos cu zahărul până rezultă o compoziție pufoasă. Adaugă ouăle și bate până se transformă totul în cremă, apoi toarnă pasta de curmale și amestecă bine. Adaugă praful de copt, bicarbonatul și făina. Presară făină puțin câte puțin peste curmale și amestecă ușor cu o spatulă. Pune esența de vanilie și bucățile de curmale tocate. Toarnă totul într-o tigaie unsă cu unt și dă-o la cuptorul preîncălzit (180 C) timp de aproximativ 50 minute. Consumă prăjitura cu lapte cald sau ceai pentru o desfătare completă.  
 
Așadar să nu uităm: cu cât mai echilibrat și mai natural, cu atât mai sănătos și mai benefic!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod