"Părinţii trebuie să formeze o echipă formidabilă şi să fie mereu în spatele copilului lor" - Mirela Retegan

Un îndemn la fericire și o lecție despre arta de a trăi prezentul, așa s-ar putea descrie pe scurt noua carte a Mirelei Retegan, apărută la Curtea Veche Publishing. Cunoscuta fondatoare a fenomenului Zurli, cu o fascinantă poveste de viață, vorbeste într-un interviu în exclusivitate pentru citioarele eva.ro despre carte, relaţia copil-părinte, familie şi desigur proiecte de viitor.

Cititorii noştri au cunoscut deja nenumărate Eve... Nu multe dintre ele au lucrat în radio sau în televiziune, foarte puţine au scris cărţi şi, în mod sigur, niciuna nu a fondat Gaşca Zurli. Cine este Mirela Retegan şi cum a reuşit să facă toate aceste lucruri?

Sunt o Evă care a muşcat din măr şi le-a încercat pe toate: iubiri, plecări, ridicări, renunţări, căderi şi reveniri. O Evă care şi-a schimbat priorităţile în viaţă de fiecare dată când a simţit că s-a schimbat macazul, o Evă conştientă de tot, de rai şi de iad deopotrivă. Cred că Dumnezeu m-a făcut dintr-o coastă foarte rezistentă, deoarece am o mare putere de muncă şi reuşesc să fac multe lucruri. Mi s-a spus şi Femeia-Ocean şi Femeia-Avalanşă şi Femeia-Uragan... Nu am fost niciodată Femeia-Ceaţă, Femeia-Burniţă, Femeia-Adiere. Sunt o femeie obişnuită, cu mintea şi inima deschise şi cu o poftă nebună de viaţă, de iubire şi de frumos.

Ai lansat o nouă carte la Curtea Veche Publishing. E o carte intensă, plină de gânduri şi de emoţii. Ce se ascunde în spatele acestei cărţi, ce te-a determinat să o scrii?

Nu se ascunde nimic.

Totul stă scris negru pe alb. Sunt revelaţiile mele. Cea mai importantă dintre ele sper să ajungă la inimile tuturor femeilor: fericirea nu se plăteşte cu preţul niciunei tristeţi! Fericirea nu se plăteşte, fericirea se trăieşte. ASTĂZI! Fiecare zi e unică, nimeni nu ne-o mai dă înapoi. Nu vă mai faceţi planuri şi nu mai trăiţi în trecut. Uitaţi-vă la ce vă aduce ziua de ASTĂZI. Faceţi în aşa fel încât la sfârşitul ei să vă culcaţi multumiţi că aţi luat tot ce-a fost bun din ea.

Cum ai ales titlul cărţii? De ce „Astăzi este despre astăzi“?


Editura l-a ales. Am mers pe mâna lor. Am mare încredere în ei. Am întâlnit acolo oameni minunaţi, deschişi şi frumoşi. Am simţit că m-au „citit“ şi atunci le-am pus sufletul meu în palme. „Astăzi este despre astăzi”, deoarece acesta este singurul lucru concret pe care îl avem. Ziua de astăzi. Şi, deşi suntem perfect realişti, uităm din când în când că nu ştim ce o să se întâmple mâine. Trăim ziua de astăzi ca şi când am fi cumpărat-o la bax împreună cu multe alte zile. Le luăm pe rând, ca pe nişte sticle de apă pe care le ducem la gură, golim conţinutul şi aruncăm sticla, ştiind că mai avem în bax câteva. Ziua de astăzi nu vine cu baxul, vine cu gramul şi se măsoară în viaţă.

Soarele de pe copertă e o bună reprezentare a conţinutului său cald, energic, plin de bună dispoziţie. Există şi nori în viaţa Mirelei Retegan?

Nooormal. M-am împrietenit însă cu aceştia şi ştiu că soarele e mereu în spatele lor.
Sunt destul de răbdătoare, aştept să treacă norii ca să-l văd din nou.


Afirmi în carte că „despre noi înşine avem de învăţat cel mai mult“. De ce crezi că e atât de greu să fim noi înşine şi de ce e important să luptăm clipă de clipă pentru asta?


Din momentul în care te descoperi, te împrieteneşti cu tine însuţi şi începi să te iubeşti, nu mai eşti niciodată singur. Nu mai ai aşa multe aşteptări de la ceilalţi, fericirea ta nu mai stă agăţată de niciun cârlig. Merită să ne descoperim pe noi înşine. Aceasta este cea mai frumoasă şi cea mai importantă descoperire pe care un om o poate face într-o viaţă.

Relaţia cu celălalt – copil, părinte, prieten, soţ – ocupă de asemenea un loc important în cartea ta. Cum putem găsi echilibrul perfect între grija pentru noi înşine şi grija pentru celălalt?

Empatia e cuvântul cheie. Cu cât reuşim mai des să ne punem în pielea celuilalt, cu atât ne va fi mai uşor să-l înţelegem. Dumnezeu mi-a scos în cale oameni-lecţie. Am învăţat câte ceva de la fiecare. Am ajuns astfel să descopăr şi reversul medaliei şi să văd lucrurile aşa cum sunt.

Un personaj principal al cărţii tale este Maya, fiica ta. Ce rol joacă ea în ceea ce faci, în numeroasele tale activităţi?

Maya este principala mea sursă de inspiraţie. Zurli a apărut din nevoile mele de mamă, din dorinţa de-a împacheta fiecare lucru important într-o poveste care să-i placă. Maya a reuşit apoi să scoată la lumină cea mai frumoasă parte din mine şi, de dragul ei, m-am schimbat foarte mult.

E oglinda mea cea mai sinceră: îmi arată nu doar imperfecţiunile, ci şi cum pot să corectez ceea ce se poate corecta. Maya-adolescentă este cea mai mare provocare pe care am trăit-o. Dacă voi primi un 10 de la copilul meu, mă voi considera premiantă şefă.

Ce înseamnă, pentru un copil, o mamă? Ce înseamnă un tată?


Fiecare e câte o jumătate din inima lui. Ca să crească în echilibru, un copil trebuie să aibă inima întreagă. Nu e obligatoriu ca amândoi părinţii să fie tot timpul langă el. E bine ca ei să existe în viaţa lui, în amintirile lui. Dacă se sprijină pe aceşti doi piloni, un copil creşte în armonie. În caz contrar, va fi nevoit să facă tot timpul un exerciţiu de echilibristică a sufletului. Nu e bine să-i punem pe cei mici în astfel de situaţii. Părinţii trebuie să formeze o echipă formidabilă şi să fie mereu în spatele copilului lor.

Care sunt activităţile tale în prezent? Ce mai face Gaşca Zurli? Dar Mirela Retegan, Antrenorul părinţilor?

Gaşca Zurli intră într-o perioadă mai uşoară. Vom avea câteva spectacole în luna mai şi vom pregăti câteva cântece noi pentru canalul nostru de youtube. Programul actualizat al spectacolelor poate fi găsit pe www.zurli.ro.
Antrenorul Părinţilor pleacă în ţară şi se întâlneşte cu părinţii din 8 oraşe mari. Îi va învăţa pe aceştia să se joace cu copiii lor. Programul nostru complet şi modalitatea de înscriere pot fi găsite pe www.mirelaretegan.ro.

Cât te-a ajutat propria ta experienţă de mamă în privinţa sfaturilor pe care le dai celorlalţi părinţi?

Eu nu dau sfaturi, ci împărtăşesc experienţa mea de viaţă.
Nimeni nu ne poate învăţa să vedem ce este în sufletul copilului nostru. Doar noi putem descoperi asta. Nu scrie nicăieri negru pe alb, nu cred în reţete care te învaţă în 7 capitole şi 5 paşi cum să fii o mama mai bună pentru copilul tău. Eu am ales să împărtăşesc greşelile, dar şi experienţa şi soluţiile care m-au ajutat să-mi salvez relaţia cu fiica mea. Eu şi Maya am devenit cei mai buni prieteni din lume.

După radio, televiziune, Gaşca Zurli, Antrenorul părinţilor şi mai ales după Astăzi este despre astăzi ştim că ne putem aştepta la orice de la Mirela Retegan. Ce alte suprize ne mai pregăteşti?

Multe, multe, multe şi abia astept să le duc la bun sfârşit. Sunt într-o mişcare continuă, cei din jurul meu abia reuşesc să ţină pasul cu mine. Cel mai important eveniment pe care îl vom organiza în viitorul apropiat este ZURLANDIA – cel mai mare spaţiu de joacă pentru copii şi părinţi. Aceştia vor putea participa la un festival pentru întreaga familie, care va avea loc la Domeniul Ştirbey, unde avem la dispoziţie zeci de hectare de spaţiu verde. Primul weekend de vacanţă, în 17 şi 18 iunie, va fi şi primul weekend în care părinţii, copiii şi bunicii vor avea parte de cele mai frumoase surprize. Iar partea cea mai interesantă e că Voi faceţi programul! Noi facem festivalul.

Credit foto: Paul Diaconu

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod