Opt destinații din România unde redescoperi tradiții inedite de Paște

Sărbătorile pascale sunt pentru majoritatea dintre noi un prilej de a petrece mai mult timp în familie, cu prietenii, și, totodată, pentru a împărtăși din bucuria pregătirilor tradiționale. În 2017, zborurile către rutele interne au avut cea mai mare creștere în căutările efectuate de români pe site-ul momondo.ro pentru perioada 13-18 aprilie, în comparație cu destinațiile internaționale. Față de 28 aprilie – 3 mai 2016, s-au înregistrat anul acesta cu 673% mai multe căutări de zbor către București, Iași, Cluj, Timișoara. Specialiștii motorului independent și gratuit de căutare a ofertelor de călătorie momondo.ro au făcut o selecție de opt destinații românești către care tu și ai tăi să vă îndreptați cu sufletul deschis în minivacanța de Paște.

1. Viscri - Situat în județul Brașov, Viscri este definiția satului românesc medieval, unde arhitectura, îmbrăcămintea și tradițiile par că au fost congelate în ultimele sute de ani și readuse la viață nu mai departe de acum câteva zile. Vei fi impresionat de amabilitatea localnicilor, de limbajul desprins din amintirile lui Creangă și de peisajele pe care modernitatea nu a îndrăznit să le atingă nici măcar cu vârful degetului.
În caz că nu știai, prințul Charles a cumpărat o casă în acest sat, dulceața preparată la Viscri este comercializată în Paris și scene dintr-un film spaniol au fost filmate aici.

2. Bucovina - Este zona despre care se spune că „timpul stă în loc” și cine nu ar vrea ca timpul să stea în loc atunci când este plecat în vacanță? Bucovina este cunoscută pentru arta decorării ouălor și există, totodată, festivaluri dedicate acestui meșteșug popular; Ciocănești, de exemplu, este unul dintre satele care găzduiește Festivalul Ouălor Încondeiate.

3. Maramureș - Ce loc este mai bun pentru a-ți stimula nevoia de cunoaștere, de spiritualitate și de întoarcere la orgini decât satele din Maramureș? Aici tradițiile religioase au rămas intacte de sute de ani. Vorbim de obiceiuri precum așezarea ramurilor de salcie la streașina casei, de stropirea fetelor cu o crenguță de busuioc pentru a fi „văzute bine”, de spălarea pe față cu apă neatinsă după scoaterea din fântână pentru a fi „curat ca argintul”. Nu, nu am citat dintr-o carte de basme românești, asta te așteaptă dacă alegi Maramureșul de Paște.

4.
Dobrogea - Nu te grăbi să îți îndrepți încă gândul spre terasele de pe falezele din Mamaia sau spre petrecerile din jurul focului din Vama Veche. Dobrogea are și ea de oferit tradiții nealterate de valurile modernității și îmbogățite de influența popoarelor grecești și turcești. Cele mai cunoscute obiceiuri la care vei putea asista sunt: „Olăria” – focul enorm alcătuit din resturi vegetale și rostogolit pe dealuri pentru purificarea zonei – și „Paparuda” – invocarea ploii prin cântece, dansuri și bătăi din palme, de către un grup de fete și înfășurate în frunze și ghirlande.

5. Moldova - Există oare un picior de plai unde tradițiile religioase și cele viticole să se împletească mai armonios? Moldova este dovada palpabilă că, mai la est de râul Putna, recolta de struguri a Casei Panciu poate concura fără complexe cu faimoasele de pe Valea Loarei. Și unde s-a mai auzit de femei mai pricepute în ale învârtitelor cu brânză de oaie, colaci sau pască? Dacă vrei să faci o extravaganță pitorească de cel mai înalt rang, trage la Hanul Ancuței din povestea lui Sadoveanu.
Dacă ești în căutarea unui partener de viață, tradițiile din Moldova arată că fetele singure merg la biserică în ziua de Paște, spală clopotul bisericii cu apă din fântână, iar apoi se spală pe față cu aceeași apă pentru a avea noroc la bărbați. Dacă ești în căutarea unei partenere de viață, nu sta prea departe de zona bisericii în ziua de Paște.

6. Vama Veche - În ciuda nostalgiilor și regretelor ce succed deja clasicului „Vama Veche nu mai e ce-a fost”, aici poți să te bucuri, totuși, cum se cade de o porție de calcan și una de rapane proaspăt pescuite din valurile mării, stropite cu o carafă de Panciu (la Cherhana). Și să ne ierte Dumnezeu, dar ce suflet să ai în tine să spui „nu” unei sticle de vin deșertate sub idilice umbreluțe de paie. Ca să nu mai vorbim de șansele nicicând mai bogate de a te trezi prins fără drept de apel într-o romanță mocnind în foc și patos, că doar nu puțini ne-am găsit aici pereche. La Vama Veche.

7. Mamaia - La mai puțin de 60 de km de aceasta, ajungi în Mamaia, ținta numeroaselor critici aduse opulenței și extravaganței.
Totuși, aici poți să te răsfeți luând cina într-un restaurant elegant cu vedere la mare, pentru ca apoi să dansezi până dimineața într-unul dintre cluburile de pe litoral. În același weekend, are loc anul cea de-a 19-a ediție a festivalului de muzică tehno Sunwaves, transformat în motiv de mândrie națională pentru împătimiții genului electronic.

8. Băile Felix - Stațiunea balneară Băile Felix este recomandarea noastră dacă nu știi cum să te relaxezi cât mai profund în minivacanța de Paște. Nu doar că poți să te răsfeți până la extaz cu ape binefăcătoare și cu nămol mineral, dar temperatura anumitor izvoare ajunge până la 40-50ºC. Așadar, poți să faci baie în aer liber indiferent de vremea de afară.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod