Olga Gudyn a lansat Rama Oli - carte pentru copii

A lansat o carte pentru copii, in care o rama este personajul principal! Rama Oli! Olga Gudyn ne poveste cum s a nascut acest proiect si ce anume a inspirat o! Este o poveste emotionanta, o adevarata lectie de viata!

Cum s-a nascut acest proiect? Care a fost sursa de inspiratie?

Am inceput sa lucrez la acest proiect acum doi ani dupa ce am trait o experienta mai putin fericita alaturi de familia unui baietel din gradinita pe care o conduc, diagnosticat cu leucemie. Am organizat o campanie de strangere de fonduri si gratie unei comunitati unite si suportului mediatic am reusit in numai 2 luni sa stragem suma necesara tratamentului. M-am bucurat de sprijinul unor oameni minunati, mai bine zis ingeri, pe care ii mentionez cu multa recunostinta si dragoste ori de cate ori am ocazia: Ioana Moldovan, Iuliana Tudor, Mihai Morar, Andreea Esca, Catalin Maruta, Pavel Stratan. Dupa acest episod care m-a marcat foarte mult, am inceput sa fac investigatii sa aflu care sunt de fapt cauzele care provoaca anual imbolnavirea unui numar din ce in ce mai mare de copii. Am realizat ca nimic nu este mai de pret decat sanatatea, ca nici cea mai buna educatie nu te poate ajuta in viata daca nu esti sanatos. La ce folos tot ce acumulezi, tot ce inveti, castigi, daca nu ai cel mai de pret dar : SANATATEA? A urmat o perioada de cautari, de framantari personale, am stat de vorba cu medici si psihologi pe aceasta tema,  am citit articole despre statisticile ingrijoratoare din Romania, dar si din lume, referitoare la numarul copiilor diagnosticati cu aceste boli necrutatoare (cancer, leucemie, diabet). Am aflat ca una dintre cauze, pe langa factorii de mediu si stresul generat de programul copiilor prea incarcat, ar fi ALIMENTATIA.

Lucrand in domeniul educatiei de 16 ani m-am tot gandit ce as putea face eu pentru a ajuta copiii sa adopte un mod de viata cat mai sanatos si echilibrat.  Cum sa castigi lupta dintre aceste tentatii ( alimente nesanatoase, acces nelimitat la tableta, la activitatile indoor ) versus  alimentatie sanatoasa, sport, miscare si apropierea de natura. Stiam ca celor mici nu le plac sfaturile moralizatoare sau lectiile cu aceasta tema si m-am gandit ca cea mai potrivita cale de a-i ajuta este povestea, jocul si personajele cu care ei empatizeaza mai usor.

De ce o râmă, personajul principal?

Într-o zi de vară, am mers la pescuit cu băiețelul meu la un lac din apropierea orașului. In sfarsit am lăsat puțin telefonul deoparte ca să privesc natura si atunci am simt ceva magic. Două libelule cu aripi străvezii dansau pe luciul apei, salciile cântau parcă în adierea vântului și luminile care se oglindeau în lac erau hipnotizante. Mi-am adus inevitabil aminte de copilăria mea de la țară, în natură, am realizat că nu există nimic mai frumos pe lume decât spectacolul oferit cu atâta generozitate de Mama Natură. Ochii mi s-au oprit brusc pe borcanul cu râmele pe post de momeala care erau invitate fără voia lor la petrecere. M-au fascinat imediat aceste creaturi mici,  murdare de pământ, dar pline de viață și le-am asociat imediat cu temperamentul copiilor. M-am uitat minute în șir la o râmă neobosită care încerca să scape din borcan, dar care, până la urmă, a ajuns în acul undiței. Fiind chiar momeală pentru pești, tot nu s-a dat bătută, a continuat să se miște și să se încolăcească în ac cu putere. Chiar și rămasă fără coadă, după ce un pește pofticios s-a înfruptat din ea, râma tot nu s-a dat bătută.

Ea și-a continuat cu aceeași dorință de viață lupta pentru supraviețuire. Și soarta i-a zâmbit, ca oricărui luptător... Doar o clipă de neatenție din partea pescarilor și dusă a fost. Sunt sigură că alte pericole și aventuri au pândit-o pe săraca râmă, dar sunt și mai sigură că nu s-a dat bătută!!! La numai doi ani după această experiență, după mai multe căutari și povești scurte născocite pentru si impreuna cu fiul meu Andreas și prietenii lui, s-a născut Râma OLI, care a devenit în scurt timp cel mai mic membru al familiei noastre.

Intelegem cu totii importanta alimentatiei in viata copiilor, dar si nevoia unei cresteri echilibrate, a unei apropieri a copiilor de natura. Avem nevoie sa descoperim impreuna universul copilariei. Cum?

Prin joc si joaca. Asa ca, impreuna cu baietelul meu in varsta de 9 ani, (la vremea aceea avea 7 ani , cand am inceput sa scriu povestea) ne-am apucat sa inventam personaje haioase care sa-i inspire pe copii sa manance sanatos: Rosia -Nazdravana, Marul cel Istet, Bebe-Morcov , Super-Broccoli , Doamna Ceapa cea cocheta si usturatoare, Detectivul Usturoi, Bunica Mazare etc. Ulterior s-au alaturat si prietenii lui apropiati, copiii vecinilor si grupul coautorilor a crescut de la zi la zi. Eroul nostru, Oli, încearcă prin aventurile lui să ne apropie mai mult de natură, de lumea mai puțin cunoscută copiilor care trăiesc în orașe. Într-una dintre călătoriile lui pline de farmec ajunge intr-o gradina magica, unde află de la locatarii acesteia că lumea lui este in pericol, din ce în ce mai fragilă, si asta din cauză că OAMENII NU MAI CONSTRUIESC GRĂDINI. El  vrea sa transmita un semnal de alarma tuturor oamenilor si sa ceara ajutorul tuturor copiilor din lumea mare.

Cum? Prin povestile râmelor de pe pământ , care sunt printre primele forme de viata si au demonstrat ca sunt adevărați maeștri ai supraviețuirii încă de pe vremea dinozaurilor, dar care acum ar putea sa dispara si odata cu ele lumea asa cum o stim.

Doi ani m-am izolat de " lumea oamenilor mari " si am intrat trup si suflet in fascinanta "lume a oamenilor mici , dar cu visuri mari", lumea copiilor. Am scris cu ei, am ras mult, am desenat impreuna, am experimentat retete, ne-am distrat si cred ca iesit ce trebuia.  Oli este deja un personaj iubit de copii si reuseste sa-i convinga sa se imprieteneasca cu eroii din Gradina Magica: fructele si legumele.
Toate boacanele pe care le face Oli in carte, expresiile lui, sunt de fapt ideile copiilor cu care am lucrat la proiect. Oli face vanturi si zboara ca o racheta dupa ce mananca mazare, Oli e visator: vrea sa-si faca zmee din curcubee, sa zboare, sa vada lumea mare, Oli e cateodata aiurit si darama chestii , Oli e curios isi baga nasul in camara Doamnei Ceapa si darama un borcan unde era tinut prizonier un virus de temut, Marele Mucus , dar isi asuma greseala si o repara cerand ajutor familiei sale. 

Care ar fi cea mai importanta lectie din aceasta carte?

Cea mai importanta lectie din carte este CURAJUL; Oli, desi este un pui de rama visator si cam aiurit, ( cum sunt cateodata copiii) are urmatorul MOTTO: POT ORICE! si asta se datoreaza cumva lectiei pe care a primit-o inca de la nastere de la mama lui , cea mai buna rama din lume: "Oli, tine minte un sfat mic de vrei sa fii fericit, Nu te teme de nimic!!!". Cred ca cel mai important ingredient pentru o viata fericita este INCREDEREA pe care o primeste copilul in familie.

Daca un copil are incredere in el, atunci este curajos, poate explora , poate invata cu placere  si isi poate urma visurile.  Increderea iti da acel echilibru de care ai nevoie sa reusesti in viata si mai ales in zilele noastre, intr-o lume a schimbarilor, a provocarilor. Viata inseamana o calatorie cu mai multe stationari si cred ca pentru copii este important sa nu se teama de nou, de schimbari , sa accepte provocari, sa iubeasca natura, oamenii , diferentele intre culturi, urcusurile si coborasurile pe care fiecare le parcurge mai devreme sau mai tarziu.

Intalnesc aproape in fiecare zi copii foarte ingrijiti, iubiti de parintii lor, carora nu le lipseste mai nimic pe plan material , dar care totusi spun ca sunt plictisiti. Daca ne uitam atent la profilul acestor copii care semnaleaza plictiseala la varste fragede vom observa ca sunt niste copii perfect normali, dar cu un program scolar ori prea incarcat, ori cu un program mult prea coordonat de parinti, cu acele activitati extrascolare care sunt la moda, cu foarte mult timp petrecut pe tableta si canale de socializare si mai deloc timp liber cu prietenii in aer liber. Asa ca, eu consider CURAJUL un ingredient extrem de important, atat pentru copii, cat si pentru parinti. Curajul de a spune ce gandesti, de a explora, de a te catara in copaci, de a calatori, de a-ti urma pasiunile.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod