Mulți oameni o consumă, dar oare știu realitatea despre această băutură populară?

Le consumăm când avem o zi grea la serviciu, când suntem la volan pentru mai multă vreme, când avem nevoie de un boost de energie pentru activități sportive sau pentru studiat sau doar pentru gustul răcoritor. Dar suntem „împăcați” atunci când le bem, sau pur și simplu facem un compromis? Vorbim despre băuturile energizante, considerate de mulți ca fiind controversate. Dar au dreptate?

Pentru început, să vedem ce conțin băuturile energizante de calitate! Principalul ingredient al acestora este apa de calitate, reprezentând 90% din compoziție. Celelalte componente sunt cofeina, zahărul granulat, vitaminele și aromele, cantități care diferă în funcție de marcă sau sortiment. Deci, să vedem de ce unii oameni consideră că băuturile energizante sunt controversate.

Conțin băuturile energizante prea multă cofeină? Un adult sănătos poate consuma în siguranță 5 doze de băuturi energizante (5x250 ml) pe zi.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a realizat un studiu pe 66.531 de persoane în anul 2015, pentru a emite o opinie științifică privind siguranța consumului de cofeină și posibilele interacțiuni între cofeină și alți constituenți comuni.

Conform studiului, consumul obișnuit de cofeină  - până la 400 mg pe zi, care este egal cu conținutul de cofeină din 5 doze de băuturi energizante (5x250 ml) - nu aduce preocupări de siguranță pentru adulții sănătoși. În comparație, conținutul de cofeină dintr-o doză de băuturi energizante poate fi găsit într-un espresso sau în două cești de ceai verde sau negru. O singură cană de cafea pregătită la ibric sau la filtru conține până la dublul cantității de cofeină regăsită într-o doză de băuturi energizante.

Nu este recomandat să consumăm băuturi energizante în combinație cu alcool? Băuturile energizante și alcoolul pot fi consumate împreună de un adult sănătos, fără a exista vreun pericol

Conform aceluiași studiu EFSA, nici celelalte ingrediente ale băuturilor energizante (de exemplu taurina, D-glucurono-y-lactona etc.), nici alcoolul nu aduc efecte dăunătoare când sunt combinate cu cofeina.

Este periculos să consumăm două doze de băuturi energizante una după cealaltă? Studiile arată că o persoană sănătoasă poate consuma în siguranță 2 doze de băuturi energizante (2x250 ml) simultan


Cercetarea științifică menționată mai sus arată că dozele simultane de cofeină de până la 200 mg nu prezintă preocupări privind siguranța.
Această cantitate nu aduce nicio schimbare tensiunii arteriale, fluxului sanguin, temperaturii corporale sau echilibrului hidric.

Conțin băuturile energizante conservanți?

Băuturile energizante de înaltă calitate nu conțin conservanți, ele fiind pasteurizate. În timpul pasteurizării, băuturile energizante se încălzesc și se răcesc rapid. Prin această metodă, numărul de microorganisme din lichid este micșorat, iar băuturile vor rămâne proaspete și gustoase mult timp, fără conservanți artificiali.

Cum consumul de băuturi energizante nu are efecte negative asupra organismului, ce efecte pozitive are cu adevărat?

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a concluzionat că băuturile energizante aduc multe efecte pozitive dacă sunt consumate. Pentru început, acestea sporesc atenția. Potrivit lui Cecile A. Marczinski (Universitatea Northern Kentucky), cofeina afectează în mod pozitiv mai multe aspecte ale performanței noastre cognitive. Ne concentrăm mai ușor, memoria se îmbunătățește, iar timpul de reacție devine mai scurt, în timp ce viteza psihomotorie crește.

Băuturile energizante cresc, de asemenea, performanța fizică, rezistența și contribuie la recuperarea mai rapidă după un efort fizic susținut.EFSA a stabilit și că vitaminele B care se găsesc de obicei în băuturile energizante reprezintă o parte esențială a unei alimentații sănătoase, deoarece contribuie la funcționarea corectă a sistemul nervos și reduce oboseala sau epuizarea. Acidul pantotenic, de asemenea o vitamină B, ajută funcția mentală.

Băuturile energizante conțin adesea taurină, unul dintre cei mai frecvenți aminoacizi întâlniți în corpul uman, care promovează dezvoltarea neuronală și reglează nivelul de sodiu din sânge. Taurina poate fi găsită și în carne, fructe de mare sau laptele matern.

Legislația privind informarea consumatorilor în domeniul produselor alimentare (UE) reglementează etichetarea băuturilor cu cofeină începând cu anul 2014. Aceste reglementări impun ca nivelul de cofeină conținut, precum și recomandările de servire să fie întotdeauna indicată pe ambalaj.
Acest lucru permite consumatorilor să facă alegeri în cunoștință de cauză și să afle că moderarea este cheia (experimente științifice au relevat faptul că un consum de 6 litri de apă în același timp se poate dovedi fatal).

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod