Mărțișoare de designer de la Meșteshukar ButiQ

Rețeaua de întreprinderi sociale Mesteshukar Butiq își dorește să confere o semnificație deosebită zilei de 1 martie și să facă dintr-un mic gest un motiv de a apropia oamenii și a le aduce bucurie. De aceea, meșteșugarii Mesteshukar Butiq s-au pus pe treabă și au creat o întreagă colecție de mărțișoare cu personalitate și cu elemente desprinse din folclor.

Eleganța și delicatețea bijuteriilor contemporane și-au dat mâna cu influențele romani și, din colaborarea designerilor internaționali și a meșteșugarilor romi iscusiți, s-a născut colecția de mărțișoare originale.

Mărțișoarele inedite sunt lucrate din materiale naturale precum lemnul, pielea, pâsla sau argintul. Alături de bijuteriile de argint, alamă sau cupru vei găsi miniaturi de lemn, broșe de piele și brățări charm, care pot adăuga culoare și veselie oricărei ținute.

La origini mărțișorul reprezenta o metaforă a primăverii, a revenirii la viață. Forma acestuia s-a schimbat în timp și a pornit de la o monedă de aur sau de argint, la care se atașa o sfoară făcută din două fire răsucite, unul roșu și unul alb, ce semnificau victoria vieții asupra morții, a sănătății împotriva bolii.

La rândul lor, toate produsele cumpărate au o poveste ce îmbogățește valoarea obiectelor. Astfel, bijuteriile din argint și alamă sunt realizate de talentatul meșter Radu Ion, ce acum are posibilitatea să continue să realizeze delicate bijuterii, în cadrul acestui program social ce susține talentul și măiestria persoanelor de etnie romă.

Designul obiectelor este însă realizat de designerul vienez Nadja Zerunian, în cadrul unui parteneriat cu Fundația ERSTE. Nadja Zerunian, împreună cu Peter Weisz formează un duo creativ de designeri austrieci, ce a reuşit  să aducă o abordare nouă asupra integrării mesteşugului rom în peisajul designului contemporan.

Cei doi au dezvoltat colecţii colaborative în jurul formei şi simbolurilor romani, pe care le-au reinterpretat raportându-se la propria identitate artistică, onorând totodată bogatul bagaj cultural rom şi înglobând istoria vizuală a obiectelor clasice rome atât pe plan local cât şi internaţional.

Meșteshukar ButiQ încurajează tot timpul anului dragostea pentru design, meșteșug dar mai ales tradiții de orice natură. În magazinul din str. Edgar Quinet, nr. 7 din București sunt așteptați toți cei ce doresc să ofere cadouri creative celor iubiți, dar și să descopere povestea din spatele fiecărui obiect.Dacă îți surâde ceva și nu ai timp să ajungi la magazin, poți cumpăra și online, pe www.mbq.ro.

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod