„Luna Enescu la ICR” a fost deschisă la Sinaia

Institutul Cultural Român a deschis, duminică, 8 octombrie 2017, „Luna Enescu la ICR“, la Centrul Internațional de Conferințe „Casino Sinaia“. În holul Cazinoului au fost prezentate expozițiile fotodocumentare „Viorile lui George Enescu“ și „George Enescu, un mare creator al secolului XX“, realizate de dr. muzeograf Adriana Sibianu, dr. muzeograf Irina Nițu și de graficianul Horia Nițu. Programul evenimentului de la Sinaia a inclus lansarea celui de-al doilea volum bilingv în română și engleză, „George Enescu – Muzicianul de geniu în imagini”. De asemenea, a avut loc și un recital extraordinar susținut de Mirana Tutuianu, Anne Billant, Ștefan Tarara, Mihai Ritivoiu și Marin Cazacu, iar seara s-a încheiat cu proiecția filmului „Enescu – la răspântie de vremi“, în regia lui Nicolae Mărgineanu.

La manifestările de la Sinaia au participat personalități din mediul diplomatic, academic şi cultural din România și din străinătate: doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR, Excelența Sa doamna Michèle Ramis, ambasadorul Republicii Franceze la București, domnul Lucian Romașcanu, ministrul Culturii și Identității Naționale, domnul Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Cultural Francez, doamna Irina Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, dar și alte personalități culturale, din mediul de afaceri și din zona politică.

Doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR, a afirmat că evenimentul de la Sinaia deschide „Luna Enescu la ICR“, un program ce propune o serie de evenimente dedicate marelui compozitor român.

Pe de-o parte, un creator definitoriu pentru cultura română și, în același timp, de referință pentru muzica universală. Pe de alta, o instituție, cea pe care o reprezint astăzi aici, a cărei misiune este promovarea valorilor culturale din România în lume. Motivațiile alăturării pe același afiș a numelor Enescu, Sinaia, ICR sunt limpezi. Ceea ce vreau să evidențiez, dincolo de conținutul concret al proiectului pe care îl lansăm astăzi, este că avem de-a face nu cu o serie de acțiuni punctuale, ci cu un program articulat și coerent dedicate personalității marelui compozitor român.

Președintele ICR a reafirmat că misiunea ICR este aceea a promovării „valorilor culturale din România în lume și aducerea valorilor în România“ și a anunțat că, după succesul din capitala Marii Britanii, cu prezentarea operei „Oedipe“ în variantă de concert, sub bagheta maestrului Vladimir Jurowski, evenimente dedicate lui Enescu vor avea loc în reprezentanțele ICR din străinătate.

Doamna Michèle Ramis, ambasadorul Republicii Franceze la București, și-a prezentat, la Sinaia, discursul în limba română. Subliniind că „o istorie îndelungată leagă Franța de România“, Michèle Ramis a amintit prezența unor muzicieni și critici francezi la ediția 2017 a Festivalului Internațional „George Enescu“, eveniment care „continuă dialogul cultural franco-român“, în perspectiva Sezonului Cultural Franța-România 2018-2019. „Ne vom întâlni cu opera lui Enescu în cadrul Sezonului Franța-România, un prilej excepțional de a continua acest dialog istoric și de a-l înscrie în contemporaneitate.
Vom continua și dezvolta acest sezon cultural anul viitor cu un proiect de formare a unor tineri muzicieni români“
, a încheiat ambasadorul Republicii Franceze.

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii și Identității Naționale, a declarat: „A-l celebra pe Enescu este un act care ne face onoare. Enescu este unul dintre cele mai penetrante simboluri ale culturii române“. În discursul său, ministrul Culturii s-a referit și la colaborarea foarte bună pe care a avut-o cu ICR și care va continua în aceiași termeni în cadrul evenimentelor dedicate marcării Anului Centenarului României Mari: „Nu trebuie să uităm că, dacă România s-a mărit, a fost un lucru datorat și afinităților culturale. Dincolo de diplomația tradițională, au fost oameni de cultură, oameni cu prietenii în acest spațiu cultural european care ne-au permis, prin eforturile lor, să ne îndeplinim acest vis vechi“, a punctat ministrul Culturii.

Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, a amintit că evenimentul „se pliază perfect“ pe tematica ediției 2017 a Festivalului Sinaia Forever, aflată la final, subliniind că a ținut ca volumul dedicat lui Enescu să fie lansat la cazinoul din Sinaia. „Pentru că George Enescu trebuie să fie cunoscut și prin Cazinoul din Sinaia. A fost prezent aici încă de la lansarea Cazinoului, a avut foarte multe concerte, iar legătura cu Franța, la fel, nu este deloc întâmplătoare“, a spus edilul.

Personalitatea marelui Enescu a fost evidențiată și de muzicologul Mihai Cosma, care a prezentat volumul lansat: „Este un volum care merită toată atenția ICR.

Este o carte despre cum compunea George Enescu, este o carte despre omul George Enescu, despre cât de deosebită și de multilaterală a fost personalitatea compozitorului și lucrul acesta se vede cel mai bine în imagini“.

Evenimentul, organizat de ICR, în parteneriat cu Primăria oraşului Sinaia, a avut o semnificație simbolică și, în egală măsură, o anvergură desosebită, fiind programat în ultima zi a Festivalului „Sinaia Forever“, o manifestare aflată la cea de a XXII-a ediţie. Despre cel de-al doilea volum bilingv, în română și engleză, „George Enescu – Muzicianul de geniu în imagini“, realizată de muzicologului Viorel Cosma, a vorbit fiica acestuia Maria Roxana Cosma. „În ceruri, unde e tata acum, toate dilemele legate de Enescu, a cărui operă a studiat-o întreaga viață, se vor clarifica“, a spus fiica sa. Lexicograful și criticul muzical Viorel Cosma a murit pe 15 august 2017, fiind unul dintre cei mai importanți specialiști și cercetători ai operei lui Enescu. Cartea „George Enescu – Muzicianul de geniu în imagini“, o cronică în imagini, a celei de-a doua parte a vieții lui Enescu, a fost editată împreună cu Muzeul Național „George Enescu” .

In deschiderea concertului de muzică clasică, în numele Institutului Cultural Român, doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR, a acordat mai multor personalități și instituții, diplome speciale pentru promovarea muzicii și spiritului enescian în lume. A fost acordată o distincție Ambasadei Franței, E.S doamnei Michèle Ramis, Ambasadoarea Republicii Franceze la București.
Au fost acordate diplome speciale violonistului Ștefan Tarara, pianistului Mihai Ritivoiu, pianistei Anne Billant, violonistei Mirana Tutuianuși violoncelistului Marin Cazacu, care a fost și gazda programului muzical. Au fost înterpretate opere ale lui George Enescu, Lili Boulanger, Maurice Ravel, Gabriel Faure, Camille Saint Saens, Paul Constantinescu, Bela Bartok.

Distincții au mai fost acordate și domnului Viorel Cosma (post-mortem), domnului Timothy Walker, director executiv şi artistic al London Philharmonic Orchestra. Distincții de onoare au fost acordate Festivalului Internațional „George Enescu”și orașului Sinaia. Lansarea seriei de evenimente dedicate marelui compozitor George Enescu, desfășurate sub egida „Luna Enescu la ICR“, continuă succesul acţiunilor dedicate lui George Enescu, organizate de reprezentanţele ICR în străinătate. Cel mai recent eveniment de acest fel, intens mediatizat de presa internațională și cu un remarcabil succes în rândul publicului, a fost deschiderea noului sezon London Philharmonic Orchestra, la Royal Festival Hall din Londra, cu opera „Oedipe“ în variantă de concert, sub bagheta maestrului Vladimir Jurowski.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod