Lansarea antologiei "Cum e să fii fată" cu Dana Savuică

Editura Univers lansează joi, 14 septembrie, ora 19,00 antologia "Cum e sa fii fata", semnată de nouă autoare: Cristina Andone, Ioana Chicet-Macoveiciuc, Adela Dan, Raluca Feher, Miruna Ioani, Andra Nistor, Melinda de Ross, Dana Săvuică, Victoria Serman. Lansarea va avea loc la Librăria Cărturești – Strada Arthur Verona 13-15, în Grădina Secretă.  

În ultima vreme, în România sunt aduse în discuție din ce în ce mai mult identitatea feminină, întrebările legate de familie, de ceea ce înseamnă atributele feminității. Proiectul Editurii Univers a constat în provocarea adresată mai multor autoare de notorietate de a răspunde la această întrebare: Cum e să fii fată -  în România zilelor noastre sau în timpul, care ni se pare deja la fel de îndepărtat ca realitatea alb-negru a fotografiilor din secolul trecut, al unei adolescențe în care nu exista nici Internet, nici social media.

Iar rezultatul este o carte surprinzătoare și captivantă  în care nouă autoare ne împărtășesc perspectiva lor asupra lumii la feminin și în care vom citi, printre altele, despre:

O fată umbrelă, care ține la pletele ei.
Femeile masochiste din România și verighetele care îngrașă.
O mansardă cu miros de cireșe.
O pasăre a fericirii care cântă într-o casă pe cale să fie vândută.
Un dialog între mamă și fiică despre iubire, copii și familie în zilele noastre.
Viața ca o cură de slăbire, până într-un moment în care devine cu totul altceva.
O fată care a crescut sub semnul zeiței vânătorii.


O campioană la tir care descoperă dragostea.
Flash-uri de memorie și o proiecție ironică într-un viitor în care naratoarea devine prima președintă a României.

Am fost surprinsa de provocarea pe care mi-a lansat-o Editura Univers. Am mai cochetat cu scrisul dar niciodata nu am visat ca as putea sa fac din aceasta pasiune a mea mai mult decat atat, sa astern cateva ganduri in jurnalul meu secret. Acum, toata lumea va afla cum scriu, fiind la competitie cu alte opt doamne care au de ceva timp certificat de scriitor. Cele doua povesti “Femeia cu farmec” si “Dialog intre mama si fiica” ating momente reale din viata mea, sunt o introspectie in istoricul vietii mele, contin amintiri si oameni pretiosi care mi-au calauzit pasii, sunt raspunsul meu la intrebarea:Cum e sa fii fata.
Am incercat sa aduc la suprafata frumusetea si farmecul femeii iar pentru aceasta, indrum cititorul intr-o “incursiune, intr-un taram de visare, feminitate, de redescoperire cu delicatete a viselor si pasiunilor latente. Ii invalui in pasteluri, in nuante de roz prafuit si rosu Burgundia, asociate cu tonuri si texturi gri molatice, in pietre translucide si catifea brodata cu lanturi lungi aurii ce aluneca pe satinuri imprimate si matasuri florale punctate prin cascade de tulle”. O asociere fireasca a lumii in care traiesc eu cu o lume noua, cea a scrisului…tocmai de aceea Meli Melo este alaturi de mine la debutul meu scriitoricesc.
", a declarat Dana Savuica.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod