Insomnia - la limita între normalitate și boală

In DEX la sensul cuvântului insomie, găsim următoarea explicație. ”Tulburare a mecanismului de reglare a centrului nervos somn-veghe, care se manifestă prin lipsă de somn sau prin reducere a duratei și a profunzimii somnului și care este întâlnită în astenii, boli psihice, nevroze.”

Doctorul homeopat Dragoș Peteu vine și punctează: ”cred că foarte mulți dintre noi am trăit episode scurte, acute, de insomnie, generate de emoția dinaintea unui eveniment (examen, angajare, nuntă, naștere), de schimbarea fusului orar, caniculă.

Și totuși, care sunt limitele normalității în cazul insomniei? Lipsa somnului sau insomnia cronică ține mai mult (minim 3 nopți/săptămână, timp de minim 3 luni) având cauze variate singure sau combinate. ”Obiceiurile nesănătoase, stresul și anumite substanțe contribuie la un somn scurt și neodihnitor. Insomnia este cauzată sau însotește afecțiuni neuroendocrine, metabolice, fizico-psihice (alergii, dureri acute și cornice, reflux, tuse, hipertiroidia, diabet, astm, bronhopneumopatii acute sau cornice, boala Parkinson, sindromul picioarelor neliniștite, apneea în somn, depresia, anxietatea).”, notează medicul homepat Dragoș Peteu, membru al Societății Române de Homeopatie.

Un episod acut de insomnie se poate prelungi daca în încercarea de a-l corecta intervin obiceiuri nesănătoase (creștem cantitatea de cafea, introducem sau creștem cantitatea de alcool înainte de adormire, somn la ore nepotrivite).

Din pacate, în zilele noastre, insomnia a devenit mult mai frecventă, mai ales la adulții tineri. Stresul, nesiguranța, emoțiile, problemele sociale sunt cauze frecvente de insomnie. Depresia poate fi cauzată de nesomn sau, invers, insomnia poate duce la un nivel scăzut de energie, pierderea interesului în anumite activități, sentimente de tristețe și lipsă de speranță, adica depresie.

Iată de ce e bine sa ne odihnim la timp și să dormim suficient. Dacă insomnia persistă, ea trebuie corectată cât mai repede pentru a nu deveni cronică.

Ce putem face pentru a induce somnul?

În primul rând, e bine să ne culcam la aceeași oră, astfel încât să avem timp suficient pentru odihnă. Mai ales cei cu probleme de adormire ar trebui să renunțe la televizor, laptop, tableta sau telefon înainte de culcare. O altă măsură ar fi tehnicile de relaxare care contribuie la calmarea organismului. Meditația scade anxietatea și stresul, contribuind la asigurarea unui somn odihnitor.

Exercițiile fizice ușoare, de preferat în aer liber, sunt extrem de utile mai ales la cei stresați și sedentari, iar masajul, cu rol de relaxare, scade durerile musculoscheletale și va ridica mult calitatea somnului.

Problemele psihoemoționale pot fi abordate alături de un psihoterapeut. Medicația ușoara (preparate cu magneziu, preparatele pe baza de tei, passiflora) poate fi o soluție la problemele acute.

Cum poți trata insomnia?

Tratamentul insomniei poate fi făcut și prin alte metode decât cele clasice, alopate. Acupunctura, apifitoterapia, gemoterapia sunt de un real folos în tratamentul tulburărilor de somn. Homeopatia este soluție extrem de eficientă atât în cazuri simple, cât și în cele cronice, complicate.

Câteva remedii homeopate utile în insomnie:

1.    Argentum-Nitricum indicat persoanelor care au anxietate anticipatorie și insomnie.
2.    Gelsemium se administrează celor care au probleme de adormire (gânduri abundente, epuizare, fumat fie excesiv, fie aversiune la tutun).
3.    Coffea Cruda tratează mai multe situații:
•    insomnia dată de alcolism;
•    somnul nu apare din cauza gândurilor abundente, stare de extaz, complet treaz fără senzația de somn;
•    abuz de cofeină cu tremurături și agitație
4.    Ignatia Amara vindecă insomnia aparută ca urmare a grijilor, necazurilor (deces, despărțire) și însoțită de căscat frecvent și mâncărimi la nivelul brațelor.
5.    Plantago Major extrem de util dacă avem depresie și intoxicație cronică cu nicotină.
6.    Salvia Officinalis tratează insomnia simplă însoțită de transpirații nocturne abundente.
7.    Secale Cornutum se dă când avem combinația de febră, neliniște și vise anxioase sau insomnia apare după abuz de medicamente și/sau alcool.
8.    Cocculus tratează efectele insomniei cornice cu amețeala și greața, rău de mișcare, vărsături.
9.    Hyoscyamus Niger pentru copii care nu dorm pentru că sunt neliniștiti, agitați și speriați, cu tresăriri musculare și spasme sau pentru adulți stresați la serviciu, care încep și înjură, deși nu au acest obicei, devin iritabili și neliniștiți.
10.    Opium, un mare remediu pentru cei care nu pot dormi întrucât patul e prea cald.
11.    Cimicifuga Racemosa se administrează dacă alte remedii nu au rezolvat cazuri de insomnie cronică severă.
12.    Lyssinum lipsa somnului în ciuda tratamentelor cu hipnotice (somnifere) și sedative.

Și lista poate continua.

Nu neglija insomnia! Dacă această stare se prelungește prea mult, nu ezita să cauți ajutor specializat.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod