Grădinile minimaliste - ordine, calm şi relaxare

Odată cu Mies van der Rohe, arhitectura şi designul s-au modernizat şi au devenit mai clare. Mies nu a fost singurul pioner al simplificării stilurilor, liniilor şi materialelor, dar este cu siguranţă cel care a descris-o cel mai bine prin replica sa: „Less is more” - „Mai puţin înseamnă mai mult”.

Mult mai uşor de întreţinut, ca prelungiri ale unor interioare cu forme cursive, fără surplusuri, grădinile minimaliste scot în evidenţă pavajele, pereţii şi funcţionalitatea unui spaţiu.  De fapt, într-o astfel de amenajare, accentul nu se îndreaptă asupra plantelor, prezente în număr mic, ci se concentrează pe elementele structurale și pe iluminare, care subliniază volumele și confortul.

Viaceslav Buhna, specialist în grădinărit și owner al brand-ului FamousRoses.eu, recomandă cimentul ca liant şi ca material de bază al pavelelor şi aleilor, al bordurilor sau ghivecelor care este acum un compozit de mare interes pentru designeri datorită versatilităţii sale, maleabilităţii şi rezistenţei în faţa factorilor externi.

Cimentul se pretează punţilor de legătură, aleilor, locului de luat masa sau de parcare, pereţilor despărţitori sau chiar gardurilor, dând unitate şi fluenţă amenajării. Pe lângă toate aceste calităţi, pavelele şi bordurile de ciment sunt şi materiale accesibile, care se pot înlocui cu uşurinţă, însă finisajele vor conta şi de data aceasta. Şi să nu uitâm că griul se asortează cu orice. O ghirlandă de flori și o plantă urcătoare discretă vor da viață sau caldură amenajării.”

Iarba este o componentă de bază a amenajărilor minimaliste. Ea conturează formele şi liniile deja trasate, oferă neutralitate şi calm pentru oricine doreşte să se relaxeze într-o grădină cu aspect puternic contemporan”, spune Viaceslav.
Tot el recomandă folosirea a nu mai mult de 3 specii diferite de plante, care se păstrează verzi pe o perioadă cât mai îndelungată din an, care să dea formă şi volum amenajării. Dacă vă gândiţi, totuşi, la prezenţa unor arbori sau arbuşti pentru a echilibra liniile orizontale, ar fi indicată izolarea acestora, astfel încât ei să nu rupă ritmul clar şi rezervat al grădinii. Pentru a pune în evidenţă plantele, un strat înconjurător de piatră măruntă albă, cum este pebbles, va face diferenţa.
 
Iar pentru ca povestea să fie completă şi pentru a da suflet grădinii tale, designerii de spaţii verzi recomandă instalarea de lumini care să sublinieze formele şi textura, dar care să asigure şi acel sentiment plăcut de liniştire, necesar finalului de zi.
Lămpile solare vor fi o soluţie foarte agreabilă pentru caracterul protectiv asupra resurselor naturii, dar şi destul de ieftine. Cel mai important e să te orietezi spre lumini rezistente la umiditate.

Deşi ai crede că o amenajare minimalistă presupune simetrie, Viaceslav Buhna ne spune exact opusul. „Asimetria pe verticală va da claritate, deşi modelele vor fi neregulate într-o grădină minimalistă. Pe lângă ciment, e indicat să foloseşti materiale moderne cum sunt sticla, lemnul tratat sau oţelul care să asigure cadrul prielnic punerii în valoare a obiectelor de mobilier sculpturale, deosebite. Rupe ritmul cu linii curbe, dar şi cu suprafeţe simpliste de apă, dacă spaţiul îţi permite.

De fapt, o grădină minimalistă, care se pretează foarte bine climei temperate, este o simplificare dusă la extrem a grădinii clasice, totul concentrându-se pe dimensiuni şi proporţii, pe intuitivitate şi lejeritatea cu care privirea şi mintea ţi se plimbă prin ea.
Ea se pretează foarte bine spaţiilor mici, interioare, persoanelor ordonate şi calme, dornice de relaxare. Oferă-ţi şansa de a experimenta replica lui Rohe!

Sursa foto: howtospendit.ft-static.com

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod