Evaluarea Națională la clasele primare - De ce le e frică elevilor și cum să descurajăm anxietatea de performanță



Totodată, specialiștii INTUITEXT în educație sunt de părere că...

Site-urile educaționale, cum este ScoalaIntuitext.ro, oferă o gamă largă de modalități de exersare și aprofundare a cunoștințelor și capacităților, reprezentând un cadru plăcut de învățare prin intermediul animațiilor, jocurilor, experimentelor, curiozităților. Acestea îi ajută pe cei mici să-și actualizeze noțiunile însușite la clasă și le satisfac plăcerea de a se juca în mediul digital.

De un real folos sunt testele propuse de platforma de învățare ScoalaIntuitext.ro, care oferă posibilități multiple de verificare a cunoștințelor, oferind feedback imediat, astfel încât elevii află ce progrese au făcut și unde trebuie să mai exerseze.

Aplicarea la clasă a unor teste, în care itemii de evaluare sunt formulați după modelul celor de la Testarea Națională, constituie o necesitate.

Activitatea de „simulare” a Testării Naționale, având ca instrumente testele de Comunicare în limba română și Matematică și explorarea mediului cuprinse în auxiliare didactice, precum cele ale Editurii Intuitext, devine o activitate indispensabilă în această perioadă premergătoare testării.

Percepția corectă în ce privește examenele
Specialiștii Intuitext în educație susțin faptul că învățătorii ar trebui să transmită copiilor să nu se teamă de greșeală sau de rezultatele nemulțumitoare obținute la testări.

Greșelile pot fi îndreptate, iar rezultatele școlare nesatisfăcătoare, obținute la un moment dat, pot fi îmbunătățite, prin efort propriu, în etapa următoare. Dacă aceasta va fi optica elevilor, anxietatea de performanță a micilor școlari va fi la nivel minimal.

În plus, părinții trebuie să fie totdeauna înțelegători, să le arate afecțiune necondiționată copiilor și să admită că un scor (calificativ, punctaj sau notă) prea puțin mulțumitor este unul de moment, care poate fi îmbunătățit ulterior.


Atât cadrele didactice, cât și părinții trebuie să evite mustrarea sau etichetarea copiilor atunci când aceștia obțin rezultate sub așteptări, atitudine foarte nocivă pentru cei mici. Este de dorit ca elevii să fie încurajați, ajutat, susținuți, iar cadrul didactic și părinții să formeze o echipă pe care copiii se pot sprijini constant.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod