Dulciurile de Craciun, pericol pentru dinti si sanatate

Craciunul reprezinta perioada din an cand copiii si cei mai multi dintre noi consuma multe dulciuri, primite in dar de la cei dragi si de la “Mos Craciun”. Aceasta bucurie a sarbatorilor de iarna are insa si un efect nedorit asupra sanatatii si a dintilor.
Zaharul continut de toate aceste produse ataca smaltul dintilor, provoaca carii si, unde deja exista carii, dureri si urgente medicale greu de rezolvat in perioada in care multe cabinete stomatologice sunt inchise.  Este bine, astfel, sa reducem pe cat posibil consumul de produse cu zahar si sa le inlocuim cu altele indulcite cu inlocuitori ai zaharului. In plus, putem apela si la guma de mestecat cu xylitol.  

Medicul stomatolog Oana Florea, cu o vasta experienta medicala in Germania si Romania, ne explica in ce mod ne putem bucura de produsele dulci, dar fara a ne pune in mare pericol sanatatea si integritatea dintilor.

“Zaharul este otrava pentru intregul organism uman, nu doar pentru dinti. Societatea moderna a ajuns sa consume zilnic cantitati impresionante de zahar rafinat, acesta gasindu-se ascuns in tot felul de alimente procesate, alaturi de binecunoscutele dulciuri consumate deseori in exces.
S-a calculat ca un adult european consuma circa 40kg zahar/an, acesta conducand la grave probleme de sanatate, in special prin slabirea sistemului imunitar. Organismul uman devine mai vulnerabil pentru bacterii, virusi, ciuperci si dezvolta astfel diverse afectiuni. Zaharul trebuie pe cat posibil evitat si treptat inlaturat complet din alimentatie, citind cu atentie etichetele alimentelor consumate.Pentru perioada de trecere si acomodare, se pot folosi indulcitori alternativi ca extract de stevie, xylitol, sirop de artar, melasa etc.
Fructele proaspete sau smoothie din fructe si lapte de migdale sunt de consumat intre mese, inlocuind dulciurile clasice. Xylitolul este un inlocuitorul zaharului si sunt foarte multe studii care arata ca acesta protejeaza dintii de carie, reduce placa bacteriana si favorizeaza mineralizarea. Este recomandabil chiar ca, dupa fiecare masa, sa se consume guma de mestecat cu xylitol”
, explica Dr. Oana Florea

Oana Florea este medic dentist cu Competenta Implantologie Orala, cu experienta internationala in Germania, alaturi de cei mai buni specialisti in chirurgie si implantologie. Oana Florea isi desfasoara activitatea in cabinetul sau din Bucuresti si este apreciata inclusiv pentru experienta in lucrul cu copiii si cu pacientii anxiosi, cu teama de dentist.  
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod