De Ziua Mondială a Contracepției, Specialiștii Planifică Neprevăzutul atrag atenția: ulciorul nu merge de multe ori la apă

Ulciorul nu merge de multe ori la apă, așa cum nici sexul neprotejat nu merge de multe ori fără ca partenerii să reușească să evite o sarcină nedorită. Noi am spune că nu merge niciodată. Și totuși, româncele aleg să ducă ulciorul de mai multe ori la apă, 59% dintre acestea spunând că preferă să-și asume un risc când vine vorba de protecție decât să folosească metode hormonale.

Prin urmare, România ocupă locul 3 în Europa la capitolul relații sexuale neprotejate pe parcursul unui an, cu o medie de 38 de astfel de contacte anual, conform cercetării Emergency Contraception Study*. România este și în top 3 în rândul statelor UE în ceea ce privește mortalitatea maternă, cu 14,4 decese înregistrate în rândul mamelor la 100.000 de născuți vii în anul 2015, conform unui studiu recent**. Mai mult, 1 din 10 mame din România este minoră, însumând 90.000 de adolescente care au născut în perioada 2009-2012.
În acest context, cu ocazia Zilei Mondiale a Contracepției, specialiștii campaniei Planifică Neprevăzutul revin cu mesajul că orice contact sexual neprotejat poate duce la o sarcină nedorită.


Metode de contracepție preferate de românce
Potrivit studiului, 22% dintre românce optează pentru metoda calendarului și a retragerii ca măsuri de protecție, deși acestea sunt cele mai riscante, cu o rată de eșec de 1 la 4 cazuri. 43% dintre femei aleg aceste măsuri de contracepție pentru că nu presupun costuri, pe când 47% le preferă pentru că nu necesită vizita la medic. Pentru aceste cazuri există, desigur, și influența partenerului, 12% dintre femei spunând că aleg aceste metode tocmai pentru că așa preferă partenerul lor de viață.


Deși metoda de contracepție preferată a româncelor este prezervativul, cu un rezultat de 31% femei care preferă această metodă, tot el este și unul dintre principalele motive pentru care femeile au apelat la pilula de a doua zi.

Mai exact, 36% dintre românce au luat pilula de a doua zi pentru că prezervativul a eșuat ca metodă de contracepție: fie a alunecat, fie s-a spart.


Contracepția = viață sexuală sănătoasă și frumoasă

”Rezultatele din Emergency Contraception Study au arătat că pentru 96% dintre femeile din România, viața sexuală satisfăcătoare este importantă. De aceea, am vrut să vă reamintim următorul lucru: contracepția trebuie să fie o prioritate nu doar de Ziua Mondială a Contracepției, ci în fiecare zi. Asta pentru că sexul protejat înseamnă o mai mare relaxare în cuplu și încredere pentru parteneri, ceea ce asigură o viață sexuală sănătoasă și frumoasă”, susține specialistul campaniei Planifică Neprevăzutul, dr.
Mirela Popa.


*'Emergency Contraception Study', studiu efectuat de compania globală de cercetare Millward Brown cu sprijinul Gedeon-Richter Plc., a inclus și un eșantion de peste 500 de românce cu vârsta cuprinsă între 16-49 ani, care au răspuns întrebărilor pe tema obiceiurilor de utilizare și a atitudinilor cu privire atât la metodele contraceptive în general, cât și la contracepția de urgență. Intervalul de confidență 95% — marja de eroare 5%.
** studiu efectuat de Fundația World Vision Romania în 2016

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod