Cum trebuie să mănânce o gravidă. Nutriționistul Gianluca Mech face lista alimentelor!

Perioada sarcinii este una foarte delicată pentru orice femeie. Este extrem de important ca, atunci când ești însărcinată, să ai o alimentație sănătoasă atât pentru tine, cât și pentru copilul pe care îl porți în pântec. Ce înseamnă dieta în timpul sarcinii? Când ne referim la dietă pe timpul sarcinii, nu vorbim despre restricționarea caloriilor sau încercarea de a pierde în greutate, întrucât acestea pot fi periculoase pentru tine și copilul tău! Nutriționistul Gianluca Mech dezvăluie toate secretele unei alimentații sănătoase pe perioada sarcinii!

Cum să mănânci

“Calitatea nutriției materne pe timpul sarcinii este unul dintre factorii care pot influența semnificativ sănătatea femeii însărcinate și cea a copilului. Prin urmare, este necesar să se acorde atenție hrănirii viitoarei mame, începând cu perioada anterioară concepției, până la întreaga perioadă în care bebelușul va fi alăptat. Iată câteva sfaturi dedicate femeilor însărcinate, care trebuie să mănânce bine și sănătos:
•    Urmați o dietă zilnică cât mai variată care să conțină toți nutrienții necesari;
•    Luați 4-5 mese pe zi;
•    Mâncați încet, întrucât înghițirea aerului vă poate oferi o senzație de balonare abdominală;
•    Beți cel puțin 2 litri de apă pe zi”,
  recomandă celebrul nutriționist Gianluca Mech. 

Ce să mănânci

Gianluca Mech explică și care sunt cele mai recomandate alimente pe timpul sarcinii.

De asemenea, e vorbește despre controversatele pofte ale femeilor însărcinate.  

În timpul sarcinii, pot apărea poftele. Ele constau în dorințele bruște ale femeii de a consuma un anumit aliment. Poftele nu trebuie demonizate, ele sunt o expresie a unei nevoi, fizice sau psihologice și, dacă nu există contraindicații, merită să le satisfacem! Atenție însă la cantități, dacă femeia nu vrea să ia în greutate mai mult decât este cazul!
Alimentele cele mai recomandate femeilor însărcinate sunt:
•    Mâncarea proaspătă, cu un conținut nealterat de vitamine și minerale
•    Carnea slabă bine gătită;
•    Pește precum cod, păstrăv, câine de mare, dorada;
•    Brânzeturi cu un conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi mozzarella, ricotta, robiola;
•    Lapte și iaurt, de preferință cu un conținut cât mai scăzut în grăsimi;
•    Legume și fructe de sezon”
, este recomandarea lui Gianluca Mech.

Fără dietă!

Cât despre dieta pe timpul sarcinii, nutriționistul explică de ce aceasta nu este deloc recomandată!“În sarcină nu este recomandat să urmezi o dietă: este necesar să acoperi nu numai nevoile nutriționale ale tale ca viitoare mămică, ci și cele ale copilului nenăscut.

În timpul sarcinii, nevoia de proteine crește, în timp ce cea a carbohidraților și grăsimilor este aproape neschimbată. Dacă femeia urmează o dietă variată, consumând alimente precum fructe, legume și leguminoase, toate cerințele de vitamine ar trebui să fie garantate și, prin urmare, nu necesită suplimentare specială, cu excepția acidului folic”, dezvăluie Gianluca Mech.

Elimină aceste alimente!

Foarte important este să știm și care sunt alimentele de pe lista neagră, cele deloc recomandate femeilor însărcinate.
Este recomandat să evitați băuturile alcoolice. Alcoolul ingerat de mamă ajunge în sângele fătului, dar fătul nu îl poate metaboliza, deoarece îi lipsesc enzimele necesare pentru a îndeplini această sarcină. În consecință, alcoolul și metaboliții săi se acumulează în sistemul său nervos și în alte organe cărora le dăunează.
În plus, și următoarele alimente trebuie limitate pe cât posibil:
•    Cafea și ceai: alege produsele decofeinizate. Cafeaua, ca toate băuturile care conțin așa-numitele substanțe „nervine” (ceai, băuturi de tip cola, ciocolată), trebuie să fie consumată moderat, deoarece cofeina traversează placenta.

Mai mult, în timpul sarcinii metabolismul cofeinei este încetinit de 15 ori, iar viitoarele mame sunt mai sensibile la efectele sale;
•    Sarea: consumul mare de sare crește riscul de boli cardiovasculare și hipertensiune arterială. Este mai bine să alegeți sarea iodată, deoarece, în timpul sarcinii și alăptării, necesitatea de iod este mai mare;
•    Zaharuri: alegeți carbohidrații complecși, cum ar fi pastele, pâinea, cartofii ;
•    Ouă: cel mult 2 pe săptămână, bine gătite;
•    Grăsimi: alege uleiul de măsline extravirgin”,
recomandă nutriționistul Gianluca Mech (www.gianlucamech.ro).  

Gianluca Mech este unul dintre cei mai apreciați nutritioniști, la nivel internațional, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Eva Longoria, Anastasia Soare, Al Pacino, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi. Gianluca a lansat anul trecut două campanii importante împotriva obezității, care trag un semnal de alarmă în ceea ce privește înmulțirea cazurilor în rândul copiilor și al adolescenților.

Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansată alături de Ivana Trump, iar în Europa alături de Ducesa de York, Sarah Ferguson.

 

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod