Cum trebuie să fie fotografia de nuntă?

Ionuț Leca: „Se zice că un fotograf bun, un fotograf de nuntă profesionist vede mai mult prin ocular decât vede prin ochii lui, în timpul unui eveniment!”

„Fotografia de nuntă trebuie să transmită emoție”, spune Ionuț Leca, fotograf de nuntă și manager Foto-Play. Pentru că am vrut să lămurim cum stau lucrurile cu fotografia de nuntă , în general, și pentru că ne intresează să aflăm pentru tine care sunt criteriile pe care trebuie să le ai în vedere atunci când îți alegi fotograful de nuntă sau cameramanul de nuntă.
Te invi la o discuție aplicată cu specialistul în fotografia de nuntă, Ionuț Leca.

Fotografia de nuntă trebuie să arate bine

Fotografia de nuntă este aceeași cu cea de concediu?

Nu, nu există vreo legătură între fotografia de nuntă și cea de concediu. Clar, fotografia de concediu este cea de Instagram, de Facebook, imortalizarea amintirilor în orice fel și în orice chip. Asta înseamnă fie că faci o poză strâmbă, arsă sau defocusată, cu prea multă lumină sau prea puțină lumină, nu contează, este o fotografie, o amintire, o fotografie de concediu. Fotografia de nuntă, pe de altă parte, este total diferită, este fotografia în care, într-adevăr, se imortalizează momente însă, pe lângă momente, și emoții care sunt cele mai importante. Toate acestea vin imortalizate într-o fotografie completă, adică bine încadrată, bine luminată, corect expusă și cu o perspectivă plăcută ochiului. Fotografia de nuntă trebuie să arate bine, asta este cel mai important.

Ce întrebări trebuie să-i pun fotografului ca să-mi dau seama că este iscusit?

Bună întrebare. Nu știu dacă este vorba neapărat despre ce întrebări trebuie să-i pui ca să-ți dai seama că e iscusit. Un fotograf priceput ar trebui să se vadă de la prima discuție.

De atunci îți dai seama despre felul lui de a fi, despre spiritul lui artistic, despre cum e el ca om și despre câte detalii îți dă singur, fără să-l întrebi tu pe el anumite chestii. Clar, nu întrebi fotograful cu ce aparatură fotografiază, nu întrebi fotograful în ce programe editează, nu trebuie să-i pui întrebări tehnice. Îl poți întreba, însă, ce viziune artistică are, ce lucruri îi plac, ce momente ar crea el împreună cu cei doi miri, astfel încât să vezi dacă se potrivește pe tiparul tău ca om, nu neapărat dacă este profesionistul de care ai tu nevoie.

Care sunt chichițele la care trebuie să fiu atent ca să-mi dau seama dacă fotografia de nuntă la care mă uit este ok?

În primul rând trebuie să fii atent de emoții. Este foarte important ca fotografia de nuntă să transmită emoții, să aibă contact direct, dinamică, fotografie instantanee aș spune eu, mai mult. Cu cât transmite mai multă emoție cu atât este o fotografie „mai” de nuntă. Pentru că o fotografie cu oamenii drepți la perete poate să facă oricine, cu orice telefon, cu orice device, cu orice. Deci, fotografia de nuntă trebuie să transmită emoție, e clar.

Fotograf profesionist am devenit prin prisma oamenilor din jurul meu


Ionuț, ce te recomandă pe tine ca fiind un fotograf de nuntă iscusit?
Nu vreau să zic despre mine că sunt neapărat un fotograf iscusit, pot să spun mai degrabă că sunt un om iscusit. Mai presus de orice sunt om în tot ceea ce fac și atunci fac lucrurile cu responsabilitate, cu pasiune, cu teamă de multe ori și emoție, pentru că mă duc în sufletul oamenilor, intru în viața lor, în nunta lor, mă apropi de ei pe cât de mult se poate și caut să imortalizez ce le-ar plăcea lor să vadă.
E adevărat, au fost oameni care nu tot timpul au apreciat munca mea, care nu tot timpul au apreciat că eu eram pe sub picioarele lor cautând unghiul perfect, dar per ansamblu eu sunt mulțumit de mine atunci când ajung acasă și mă uit peste ceea ce fac, clienții mei sunt mulțumiți și atunci cred că cel mai mult mă recomandă dăruirea. Nu sunt neapărat un super fotograf de nuntă, sunt foarte mulți fotografi buni, dar trebuie să te diferențiezi cu ceva, iar eu cred că mă diferențiez cu dăruirea pe care o am.


Care este povestea ta, de la hobby la fotografie profesionist
ă?
Hobby-ul a început pe la 10, 12 ani când erau camere VGA, când foloseam săpunierem- cum le zicem noi, acele aparate foarte, foarte mici. Atunci a început pasiunea mea pentru fotografie, apoi o perioadă de timp am luat o pauză pentru că am fost anturat în tot felul de alte activități. Am reînceput acum 5 ani chiar 6, când am început să fac din pasiune fotografie din nou. Atunci am început să caut subiecte, am început să caut emoții, și mi-am dat seama că cele mai multe emoții le găsești într-o nuntă, într-un eveniment al unor oameni, în timpul unei activități pe care oameni o fac din suflet. Așa am ajuns fotograf de nuntă, mai târziu, după ceva ani am devenit fotograf profesionist. Fotograf profesionist am devenit prin prisma oamenilor din jurul meu, oamenilor care mi-au dat aripi. Au fost oameni care m-au susținut, oameni care mi-au dat câteva tipsuri, iar aceste lucruri m-au ajutat să învăț mai repede.

Hai să vorbim despre trash the dress și save the dress sau despre tema ședinței foto. Cum îi sfătuiești pe miri să procedeze ca totul să iasă brici?
De ceva timp încoace sunt tot mai dese aceste ședințe trash the dress și save the date.

Două ședințe care sunt indispensabile  odată cu evoluția fotografiei în piață. Spun asta pentru că pe lângă evoluția fotografiei s-au mai întâmplat și alte schimbări în ultimul timp. Stresul a crescut, alergătura este din ce în ce mai mare înainte de nuntă. Mirele și mireasa sunt din ce în ce mai tensionați în timpul nunții și atunci, din cauza acestor situații, eu cred că e important să ai și o ședință save the dress și o ședință trash the dress, și o să-ți explic și de ce?
Save the dress este o ședință care se face înainte de nuntă. În primul rând, înainte de nuntă ești clar îngândurat și poate ai nevoie de o mică pauză.  Ei bine, atunci este bine să-ți aduci aminte cu iubita ta unde v-ați cunoscut, locurile care vă plac sau să faceți chestii drăguțe împreună. Important este ca  fotograful să fie cu voi, să creeze momente și iată cum avem save the sate.
 Trash the dress este ședința foto de după nuntă, mirele și mireasa se reîmbracă în hainele de la nuntă și merg împreună cu fotograful într-o locație de vis pe care o aleg împreună pentru o ședință foto pe măsură.  Jumătate de zi sau o zi sunt doar ei cu fotograful. De data asta nu mai este vorba despre emoție, este vorba despre creație.


Care este abordarea ta vizavi de clienți. Punct cu punct ce se întampla din momentul 0 până la final?
Clar din momentul în care clientul a ajuns la noi printr-un mail, printr-un mesaj, printr-un, el este direct abordat de mine. Eu revin cu un telefon către el, după telefon revin cu email bine detaliat  după care stabilim o întâlnire. La întâlnire, clienții trebui să fie 70% hotărâți să semneze contractul, asta înseamnă că ar deja ar fi trebuit săfi văzut galeria foto, galeria video, să fi aruncat o scurtă privire asupra istoricului nostru de Facebook.

La întâlnirea cu mine urmează doar plusul de siguranță ca să vadă că sunt un om responsabil, detaliăm puțin despre ce se va întâmpla în ziua nunții, mici discuții, vedem cum s-au cunoscut mirii, intrăm în câteva detalii personale, nu foarte multe lucruri pentru că se uită până în ziua nunții. După această discuție, clientul semnează contractul, în baza contractului se face o factură, în baza facturii se rezervă data evenimentului.

Dacă ți-ai căuta tu un fotograf de nuntă pentru tine ce ai vrea să vezi și să auzi?
Dacă mi-aș căuta un fotograf de nuntă pentru mine cred că aș vrea să văd un fotograf băgăcios, un fotograf prietenos, activ, care să vină către noi, care să știe ce să vorbească cu noi, să ne analizeze. Pe partea de tipologie, ca să fiu sincer, caut genul meu de fotograf, clar, pentru că în direcția asta merg eu. Din punct de vedere al imaginilor, clar vreau să văd un fotograf care surprinde emoție, care e activ, care se vede că a fost acolo, care a văzut prin obiectiv tot evenimentul, ceea ce este foarte important. Se zice că un fotograf bun, un fotograf de nuntă profesionist vede mai mult prin ocular decât vede prin ochii lui,în timpul unui eveniment.


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod