Cum se prepara sushi si de ce este indicat sa il consumam?

Sushi este, de departe, cel mai bun preparat pe care ni l-a oferit bucataria japoneza. “Atunci cand vorbim despre sushi, vorbim despre orez mult, orez acrit cu otet, combinat cu diverse alte ingrediente, peste si legume”, explica Zheng Chengwai, bucatar la Asiatic Restaurant&Bufet.

Exista mai multe tipuri de sushi: rulouri infasurate in foi de alge marine presate, bucati mici de orez framantate cu mana si servite cu peste crud sau icre, bucati de peste crud presarate peste o farfurie de orez.Cum se prepara corect sushi ne explica bucatarul Zheng Chengwai.

Ingrediente:

2 cesti de orez cu bobul scurt, orez japonez
¼ otet de orez
2 lingurite sare (sare de mare sau sare obisnuita, de masa)
¼ ceasca zahar

Mod de preparare:

1.

Pune otetul de orez, sarea si zaharul intr-un vas, la foc mediu, si asteapta sa se dizolve.
2. Spala orezul in mai multe ape, pana cand apa scursa ramane clara si fara impuritati. Lasa apoi orezul sa se inmoaie timp de 15 minute.
3. Orezul se fierbe folosind volume egale orez/ apa, astfel ca pentru cele 2 cesti de orez o sa ai nevoie de 2 cesti de apa. Pune-le intr-un vas acoperit cu capac greu si lasa la foc mediu pana incepe sa fiarba. Da la foc mare timp de 1 minute, apoi la foc mic 4-5 minute si in final la foc foarte mic, timp de 10 minute. Ia de pe foc si lasa orezul sa stea timp de 10 minute, fara sa ridici capacul.
4.
Cand orezul e inca fierbinte, pune-l intr-un castron din lemn sau sticla impreuna cu otetul. Amesteca prin miscari de taiere, cu o spatula din lemn, pentru a nu strivi boabele. Lasa orezul sa se raceasca la temperatura camerei inainte de a te apuca sa-l modelezi.

Cum montezi corect sushi?

Intinde covorasul pe masa, iar peste el intinde nori, cu partea stralucitoare in jos. Ia cu mana orezul si intinde-l peste alga, lasand marginile de sus si de jos neacoperite (cam 2 cm). Stratul de orez nu trebuie sa fie prea gros, astfel incat sa poti vedea alga printre boabe.

Pune in mijlocul orezului ingredientele dorite: somon si avocado, legume, fructe de mare, scoici si legume, castravete si creveti. Orice vrei tu, dar sa fie taiat in bucati egale. Umezeste marginile ramase libere cu putina apa calda, pentru ca se vor lipi mai usor. Incepe sa rulezi alga de la un capat, cat mai strans si presand usor cu ajutorul covorasului. Taie ruloul in bucati egale. Nu uita de garnituri: sos de soia (shoyu), wasabi (pasta picanta verde cu gust de hrean) si gari (radacina de ghimbir murata) si ceaiul verde.

De ce este indicat sa consumam sushi?

- Contine putin colesterol
- Alga marina, care se numeste Nori, contine iod, magneziu, fier si calciu.
- Reduce riscul bolilor cardiovasculare datorita faptului ca este bogat in acizi grasi Omega 3.
- Foarte bun in curele de slabire si curele de detoxifiere
- Consumul de sushi reduce riscul de aparitie a cancerului.

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod