Ce culori aleg românii pentru locuințe și ce spun profesioniștii despre alegerea vopselei

Culoarea pereților are o influență asupra dispoziției noastre zilnice mai mare decât ne-am închipui. Chiar dacă albul este prima opțiune, culoarea unei locuințe înseamnă mai mult decât cromatică aplicată. Culoarea are un efect semnificativ asupra oamenilor și a stării lor de bine. În funcție de vârstă, sex, cultura etnică a locuitorilor, dar și de climat, anumite culori produc reacții similare la majoritatea oamenilor, diferențele provin de la nuanțe și tonuri, tocmai de aceea este foarte important să alegem culorile cu mare grijă atunci când zugrăvim sau decorăm.

Albul - culoarea aleasă de români


Când își zugrăvesc locuința, cei mai mulți români aleg albul pentru toate tipurile de încăpere. Potrivit unui studiu recent realizat de GfK România, 46% dintre românii care au zugrăvit au folosit vopsea albă, 26% - vopsea colorată, iar 28% - deopotrivă vopsea albă și colorată. Vopselele sunt cumpărate de obicei împreună cu un membru al familiei (în 47% din cazuri) sau singur (41%).
În 10% din cazuri, zugravul angajat este direct implicat în procesul de achiziție, mai specifică studiul. De asemenea, și producătorii confirmă că albul deține supremația cu peste 80% din vânzarea lavabilelor pentru casă.

 „Mai rar, un perete sau un accent se marchează în casă sau birou cu culoare închisă și cu efecte speciale, chiar dacă cererile în acest sens cresc și se formează o nouă tendință în varietate atât în produse, cât și în tehnicile de aplicare. Mai multe studii ne-au arătat în timp, iar acest lucru s-a reconfirmat inclusiv recent, că nu doar datorită criteriilor estetice albul rămâne pe locul întâi in preferințe, ci și pentru asocierealui cu idee de spațiu mai mare. Dacă ținem cont de faptul că în România cele mai des întâlnite suprafețe de locuit sunt în jurul a 53 de mp utili (apartamentele cu două camere), atunci înțelegem mai bine alegerile consumatorilo
r”, a precizat Camelia Dragomirescu, Policolor Group Marketing Director.

Cea mai facilă potrivire este cea în care culoarea reflectă preferința, gustul clientului.
Însă, cea mai importantă asortare este cea dintre utilitatea încăperii și cromatica interiorului. În timp ce culorile pastelate sunt expansive și aerisite și oferă camerelor perspectivă (par mai mari și mai luminoase), cele închise sunt sofisticate și calde, oferind spațiilor largi un aspect intim. Albul este o culoare neutră și comună, dar nu trebuie să fie și plictisitoare. Nuanța corectă de alb poate avea un impact relevant în orice încăpere. Vopselele albe nu sunt toate identice. Fiecare are o nuanță subtilă unică, care, deseori, devine mai evidentă odată aplicată pe perete. Pentru albul cel mai alb, Policolor a creat vopseaua lavabila Spor Formula Nouă cu cinci ani de garanție a rezistenței albului. Albul înseamnă începuturi, pagini albe, însă poate semnifica și o finalitate prin sine, îndeosebi când vine vorba de interioare, unde pereții albi și tavanul alb pot reflecta lumina naturală, punând în evidență decorul încăperii.

Ce trebuie să știți când zugrăviți cu alb
    
1.    Albul este cea mai rapidă metodă de a zugrăvi o încăpere.
2.    Nu toate vopselele albe vor rămâne albe.
Nu doar nuanțele de alb diferă, ci și suportul influențează foarte mult. Apoi, percepția vizuală a omului față de alb se modifică în timp. O reputată decoratoare americană, Michelle Slatalla, sublinia că „simțul nostru efectiv la culoare, miros și atingere se modifică odată cu înaintarea în vârstă, astfel că ceea ce am văzut alb în urmă cu 2 ani, astăzi să ni se pară gălbui”.
3.    Pereții albi din dormitor pot contribui la un somn mai bun. Deși nu este o culoare caldă, albul poate să liniștească, să inducă o stare de relaxare, de somnolență.
4.    Poți lărgi un spațiu, în percepția vizuală,  folosind o singură nuanță de alb pe mai multe suprafețe.

Baia și bucătăria, primele zugrăveli

Când încep să zugrăvească, românii obișnuiesc s-o facă pe etape. Peste 70% dintre românii care au zugrăvit anul trecut au ales să înceapă cu bucătăria, relevă studiul GfK.
Pentru că fumul și aburii pot afecta zugrăveala, specialiștii Policolor recomandă folosirea produselor create special. SPOR baie și bucătărie este o lavabilă cu formulă activă antimucegai și anticondens. Lavabila specială SPOR este rezistentă pe suprafețele expuse la umezeală ridicată, se usucă repede și acoperă perfect, având totodată o aderență foarte bună atât pe suporturi absorbante cât și pe cele neabsorbante.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod