Ce băuturi consumăm de sărbători – sfaturile specialistului în whisky

De sărbători atmosfera caldă din jurul bradului este completată de băuturile fine. În aceste momente ne dorim să avem parte de experiențe speciale, așa că ne lăsăm pe mâna specialistului single malt, Dragoș Mateescu, Single Malt Society Coordinator.  Clubul este dedicat atât pasionaților de single malt, cât și celor care abia acum descoperă această categorie de elită a whisky-ului, iar recomandările vizează tipurile de băuturi pe care le poți pune pe masa pentru o seară de poveste.

Împreună cu specialistul single malt am răspuns întrebarilor cel mai des întâlnite atunci când pregătim masa de Crăciun sau Revelion, sau atunci când suntem în căutarea cadoului perfect.

Băuturi cu caracter puternic – pentru cunoscători

Atunci când vorbim despre whisky, cu accent pe single malt, discutăm de un spectru larg al tăriilor alcoolice.

Regăsim astfel single malt-uri cu o concentrație alcoolică care începe de la 40% ( minimum aprobat) și putem ajunge și la tării de 63 - 65%  (Chapter 7 Miltonduff 6 cask strength). Astfel, whisky-ul trebuie analizat atent și trebuie savurat împreună cu apă plată pentru a se ajunge la gustul acceptat de papilele gustative ale fiecăruia. Pentru cei mai curajosi se poate încerca și un malt cask strength fără adaos de apă. Aceste single malturi cask strength prezintă avantajul complexității utilizării lui, de exemplu poți compune mai multe rețete de whisky,prin adaos de apa, în funcție de preferințele personale și de dispoziția momentului.

Băuturi cu o concentrație alcoolica mai scăzută – pentru începători

Unii afirmă că este un sacrilegiu să folosești whisky-ul în prepararea unui cocktail.
Noi credem că un cocktail preparat pe bază de whisky este perfect de savurat în seara de Revelion, de către publicul feminin și nu numai.
Atunci când vine vorba de cocktail-uri,  în cazul unui single malt se pot prepara rețete simple folosind doar ingrediente de bază precum apă, gheață și lămâie. Aceste tipuri de băuturi sunt perfecte pentru a fi servite ca welcome drink.

Cum să consumi alcool într-un mod inteligent

Pentru cei ce vor să-și testeze limitele consumului de single malt soluția câștigătoare este să folosească cca o sticlă de apă plată de 0.33 l pentru fiecare dram (40ml) de single malt. De menționat că nu trebuie introduse în această ecuație alte băuturi precum  vinul sau berea.

Cum asociem corect whisky-ul cu preparatele servite

Un pairing între mâncare și single malt este foarte ușor de realizat, în majoritatea cazurilor se asociază cu preparate tip finger – food.

Se recomandă evitarea aromelor extreme cum ar fi wasabi, ardei iute, ceapă roșie sau usturoi.
De exemplu, whisky-ul se poate asocia cu  selecții de brânzeturi maturate, fructe confiate sau dulciuri pe bază de ciocolată neagră (peste 70% cacao). Cu cât este mai tare concentrația alcoolică a malt-ului, cu atât mai bine se asezonează cu deserturi. Cum de obicei savurăm un malt ca digestiv păstram malturile cu tărie mai ridicată la finalul meselor, după ce am mâncat consistent. Atunci când alegem să consumăm un single malt înainte de masă, putem folosi un dram diluat consistent pentru a nu pune în umbră următoarele tipuri de preparate care vor fi servite.

Ce cadouri să oferi atunci când îți propui să achiziționezi băuturi premium?

O sticlă de single malt este cadoul perfect în perioada sărbătorilor, un cadou surpriză plăcut și de impact, iar pentru că suntem în apropierea acestora, propunerea noastră este oferirea unor whisky-uri maturate de peste 12 ani.
Puteți lua în considerare și un single malt afumat, cu mențiunea că trebuie să analizați tipologia persoanei cărei i se oferă cadoul, pentru ca acesta să fie adecvat.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod