Anemia feriprivă și obiceiurile alimentare ale școlarilor din România lui 2016

Câți dintre copiii de 6 ani din România suferă de anemie feriprivă? Cum arată mesele școlarilor din România și care sunt alimentele bogate în fier preferate de copii? Acestea sunt subiectele pe care Nestlé România le-a adus în discuție în cadrul evenimentului ”Împreună creștem copii puternici”, ai cărui invitați au fost Prof. Dr. Doina Anca Pleșca, medic primar pediatru, vicepreședinte al Societății Române de Pediatrie, Nicoleta Tupiță, specialist în nutriție, Nestlé România, și vedeta TV Anca Lungu.

„Studiile recente1 arată că 14.5% dintre copiii de 6 ani din România suferă de anemie feriprivă. De asemenea, acestea stipulează că prevalența carenței de fier este mai mare în zonele rurale, unde 18% dintre școlari suferă de această deficiență, în timp ce în zonele urbane se înregistrează o valoare de 10.5%”, declară Prof. Dr. Doina Anca Pleșca, medic primar pediatru, vicepreședinte al Societății Române de Pediatrie.


Potrivit studiilor , cel mai des, în meniul săptămânal al celor mici se regăsesc alimente precum pâinea albă, pastele și cartofii. Deși recomandările nutriționale  sunt ca jumătate din cantitatea de făinoase consumată de cei mici să fie din cereale integrale, 60% dintre copii nu au consumat niciodată pâine integrală.

În schimb, 80% dintre ei consumă zilnic pâine albă.

Ouăle sunt un alt aliment consumat des de școlari, ele regăsindu-se în meniul săptămânal a peste 55% dintre copiii de 6 ani. Carnea de pasăre este în topul preferințelor celor mici, când vine vorba de alimente de origine animală, 80% dintre copii consumând-o săptămânal. Pe locul doi se află carnea de porc. Peștele este consumat foarte rar de copiii de 6 ani din România.

Fructele și legumele ar trebui să facă parte din alimentația zilnică a celor mici. Când vine vorba de fructe, ele sunt incluse frecvent în alimentația celor mici, 56% dintre ei consumând, în fiecare zi, cel puțin un fruct. Legumele nu sunt printre alimentele preferate de copii, frecvența cu care aceștia le consumă fiind mai mică decât în cazul fructelor.

Alimentația variată și echilibrată joacă un rol important în creșterea armonioasă a copiilor. Fierul este un nutrient esențial, cu rol în dezvoltarea cognitivă și fizică a celor mici, așa încât alimentele bogate în fier trebuie incluse zilnic în meniul copiilor.

Fierul este considerat un mineral important, care influențează creșterea sănătoasă a copiilor. Acesta intervine în producția de energie, în menținerea tonusului muscular și în funcționarea normală a organelor și sistemelor din corp.

Fierul are un rol esențial în sinteza hemoglobinei, o proteină prezentă în eritrocite (globule roșii), implicată în transportul oxigenului în organism, de la plămâni la țesuturile și organele din corp.  În cazul în care cel mic are un aport insuficient de fier, raportat la nevoile zilnice, crește riscul apariției anemiei feriprive, o carență care are consecințe grave asupra dezvoltării cognitive și fizice a copilului. Elemente clinice precum paloarea cutaneomucoasă, oboseala inexplicabilă, apetitul capricios, iritabilitatea, pervertirea gustului (de exemplu, mănâncă pământ), apariția îmbolnăvirilor frecvente, însoțite de febră, sunt adesea regăsite la copiii cu anemie feriprivă. Cel mai bine, deficitul de fier poate fi prevenit printr-o alimentație echilibrată, care să furnizeze necesarul zilnic de fier. De aceea, este important ca micuții să beneficieze de o alimentație cât mai variată și adaptată nevoilor nutriționale din perioada de creștere, care să le asigure premisele unei dezvoltări sănătoase ”, declară Prof. Dr. Doina Anca Pleșca, medic primar pediatru, vicepreședinte al Societății Române de Pediatrie.

Alimentația echilibrată și variată este esențială pentru dezvoltarea celor mici, perioada de creștere fiind una cu nevoi nutriționale deosebite.

Fierul este parte esențială a unei alimentații echilibrate. Copiii de 6 ani din România consumă mai ales alimente bogate în fier precum carnea de pasăre, carnea de porc, ouăle, dar neglijând de multe ori alte surse de fier ca leguminoasele (doar 12% dintre copii mănâncă leguminoase cu o frecvență recomandată  – de 2 sau 3 ori pe săptămână), organele, cum este ficatul (40% dintre copiii de 6 ani nu consumă niciodată organe), legumele cu frunze verzi (30% dintre copii consumă foarte rar sau niciodată legume cu frunze verzi) și peștele (doar 8.4% consumă pește de 2-3 ori pe săptămână, așa cum este recomandat3). Astfel, se poate observa un dezechilibru în varietatea si frecvența de consum a alimentelor bogate în fier”, declară Nicoleta Tupiță, specialist în nutriție, Nestlé România.

Pentru a sublinia consecințele deficienței de fier din alimentație și pentru a trage un semnal de alarmă asupra unei probleme de sănătate ce poate influența creșterea și dezvoltarea copiilor, Nestlé România a lansat, în 2014, campania de conștientizare ”Împreună creștem copii puternici”. Mai mult decât atât, Nestlé își aduce contribuția și prin produsele cu adaos de fier din portofoliu, care pot completa necesarul zilnic de fier al copiilor.

Cerealele si batoanele de cereale Nestlé Nesquik sunt o sursă de fier, vitamine și alte minerale. De asemenea, și cacaua instant Nesquik Opti-Start furnizează per porție 17% din necesarul zilnic de fier.

"Rezultatele curente ne arată că este nevoie să continuăm campania educațională, începută în urmă cu doi ani, și să venim în sprijinul părinților din România atât prin oferirea de recomandări nutriționale, cât și prin produse cu adaos de fier. Împreună creștem copii puternici”, declară Eduard Gongonie, Director de Marketing și Comunicare, Nestlé România.  

Nota: Studiu: „Prevalența anemiei și obiceiurile de alimentație ale copiilor de 6 ani din România”, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului - Alessandrescu-Rusescu, București, 2016
Pediatric Nutrition in Practice, Berthold Koletzko, 2008

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod