Andreea Ruceanu explica de ce se destrama cuplurile asa de usor in ziua de azi

De ce se destrama cupurile asa de usor in ziua de azi? Cine greseste in relatie? Unde apare fisura care pune capat planurilor celor doi de a petrece, de ce nu, o viata impreuna? Andreea Runceanu, life coach acreditat international, absolventa a Noble Manhattan Coaching din Marea Britanie, explica de ce ajung cuplurile, aparent solide, sa se destrame asa de usor in prezent.
“O relatie este cu atat mai reusita cu cat fiecare isi pastreaza identitatea, si ramane acelasi om care era cand celalalt s-a indragostit de el: cu pasiunile si visurile lui, cu hobbiurile si activitatile lui din timpul liber. Orice incercare de a ingradi personalitatea celuilalt (sau poate chiar a ta, pentru a te mula pe celalalt) vor duce, poate incet, dar inevitabil, la probleme in cuplu.

De multe ori noi, fetele, facem o greseala foarte mare: ne gandim din prima clipa sa schimbam unele lucruri la partenerul nostru, bineinteles in bine (sau cel putin ce credem noi ca inseamna bine..). Nu este deaparat un gand constient, dar el se insinueaza din nesiguranta si din dorinta de securitate. Bineinteles, subiectul este mult mai vast si are legatura de fapt cu increderea in sine.
Vrem ca ei sa fie fericiti dar in acelasi timp ne dorim sa-i tinem cat mai aproape de noi. Si din pacate cateodata nu poti fi fericit, chiar si langa persoana iubita, daca esti nevoit sa renunti la lucruri care pentru tine sunt importante..

Fetele sunt fericite cand ei, indragostiti lulea fiind, renunta la plecatul pe munte cu bicicleta sau la seara cu baietii, si-si zic : „WOW! A renuntat la toate prostiile lui pentru ca ma iubeste, si a ales sa stea cu mine acasa.” Asta se intampla pana cand bietul om isi doreste sa iasa intr-o seara doar cu baietii, sa mai vorbeasca si de-ale lor, iar ea interpreteaza ca vrea sa o insele sau ca nu o mai iubeste sau ca nu se mai distreaza cu ea…. Sau, din contra, el nu va indrazni sa faca nimic din ce-si doreste, ca sa nu o supere, ci doar acumuleaza frustrari care, la un moment dat, fac „Bum!”.
Desigur, exemplul functioneaza la fel si inversand rolurile.

Inainte de a forma un cuplu, lasand la o parte atractia fizica, fiecare admira la celalalt o gramada de lucruri: de exemplu ca e bun in ceea ce face, ca se pare ca a citit multe carti si e destept, ca are o forma fizica buna pentru ca face sport si se ingrijeste, ca are multi prieteni cu care are o relatie foarte buna, ca are niste aspiratii inalte etc. In multe cazuri, dupa ce trece mai mult timp, incepi sa uiti ce te fascina la celalalt, ba chiar te gandesti ca te deranjeaza. Incepi sa gasesti nod in papura si sa minimalizezi toate micile succese pe care le are.

Cum ar fi daca in cel mai greu moment in care te-ai afla intr-o relatie, ti-ai da un reset si ti-ai imagina ca abia te-ai indragostit de celalalt?

Sa te uiti la el gandind numai lucruri pozitive, sa admiri tot ce face, zi de zi, si sa treci cu vederea ce te deranjeaza (asa cum trebuie sa recunoastem ca facem cand ne indragostim).
Cum te-ai purta oare? Cum te-ai simti tu? Dar celalalt? Si, mai ales, cum s-ar imbunatati relatia voastra?

O alta capcana in care cad cuplurile este lipsa de incredere perpetuata. Este un cerc vicios: in momentul in care nu ai incredere in cineva, persoana cealalta simte si incearca ori sa contracareze nedreptatea, ori sa se justifice. Ambele variante duc la alimentarea cu presupuse dovezi a celui gelos si tot asa, pana la exasperare.

Eu sunt de parere ca daca esti angajat intr-o relatie trebuie sa dai 100% credit celuilalt. Daca simti ca nu poti asta (si de multe ori ceea ce simti e mai corect decat ceea ce stii), mai bine te desparti de persoana respectiva. Eu nu vad coabitare intre iubire si lipsa de incredere”
, a scris Andreea Runceanu pe blogul ei, www.andreearunceanu.ro.

Andreea Runceanu este specialist NLP (Programare neuro-lingvistica) si life coach in urma absolvirii scolii internationale Noble Manhattan Coaching, din Marea Britanie.
Andreea sustine seminariile  “Fericirea in cuplu”, in cadrul carora explica tehnicile, testate si aplicate, prin care partenerii isi vor putea schimba radical atitudinea si mentalitatea, reusind sa depaseasca orice problema aparuta in cuplu.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod