Aerul condiționat – important de știut!

Odată cu sezonul de vară nu ne dorim doar vacanță și plajă. Atunci când vrem să scăpăm de temperaturile toride, aliatul Numarul 1 este nimeni altul decât Aerul Condiționat. Însă, legat de aceste sisteme există anumite aspecte foarte importante pe care cu toții ar trebui să le cunoaștem. Specialiștii SKYWORTH, alături de Dr. Ramona Andronache – medic primar Medicină de Familie, explică modul în care să alegem un sistem de Aer Condiționat, cum îl poziționăm în locuință și, mai ales, cum îl întreținem.

Desigur, dorința principală și unul dintre argumentele de bază în decizia de cumpărare este raportul calitate-preț. „Vorbim despre calitate premium la un preț accesibil. Calitatea premium ar fi: integral inverter (ventilatorul unității interne este de asemenea inverter), plăci electronice de calitate (ex. Nichion) pentru controlul absolut în 99 de trepte de putere a compresorului, consum redus de energie, eficiență ridicată, sisteme de filtrare a aerului, control inteligent, funcționare la temperaturi negative”, spune Ilarion Anton, Sales Manager Skyworth.

Și totuși, înainte de achiziția propriu-zisă, Ilarion Anton este de părere că mai trebuie luată în calcul și adaptarea la spațiul în care urmează a fi montat. „Se calculează un necesar de BTU (British Thermal Unit) pentru suprafața care urmează a fi răcită/încălzită; acest necesar se determină în funcție de volumul total al spațiului (L x l x h), destinația camerei (de locuit sau birouri), numărul de persoane din încăpere și alți factori care țin de construcție: izolație bună a pereților, orientare geografică, suprafață vitrată, etajul (dacă este ultimul sau nu).

Este recomandată instalarea unui aparat pentru fiecare cameră dintr-un apartament.”

Legat de modul în care poziționăm aparatul, în funcție de canapea / pat / masă, este recomandat ca persoanele din cadrul spațiului să nu fie expuse în mod direct/frontal fluxului de aer generat de ventilatorul unității interne. “Dacă suntem atenți cum, cât, când folosim aceste aparate putem evita eventualele probleme de sănătate care pot apărea. Pot apărea banalele răceli, pneumoniile, paralizia "a frigore" la nivelul feței, junghiurile intercostale, durerile la nivelul musculaturii, diverse nevralgii. De obicei, aceste probleme apar dacă nu respectăm anumite reguli în ceea ce privește reglarea și pozitionarea acestor aparate de aer condiționat, astfel încât diferența de temperatură dintre exterior și interior sa nu depășească mai mult de 7-8 grade, curenții de aer rece să nu fie îndreptați către persoanele din încăpere”, explică Dr. Ramona Andronache.

Atenție la îngrijirea aerului condiționat!


“Aparatele de aer condiționat trebuie întreținute corespunzător, prin igienizarea anuală executată de un instalator profesionist: curățare unitate interioară cu soluții specifice, curățare/spălare filtre, odorizare după caz.

Instalatorii specialiști dispun de echipamentele necesare atât efectuării operațiunilor de igienizare, cât și de aparatele de control a presiunii agentului frigorific din instalații. Practic, operațiunea de mentenanță include și verificarea funcționării aparatului în parametri normali (deci nu doar o simplă curățare)”, explică Sales Manager-ul SKYWORTH.

Și medicul Ramona Andronache punctează acest aspect. „Foarte importantă este și curățarea sau schimbarea periodică a filtrelor. Neigienizarea lor periodică atrage după sine cantonarea bacteriilor, respectiv a fungilor la nivelul acestor filtre. Odată cu curenții de aer respectivele bacterii pot fi difuzate în încăpere și prin inhalarea lor ne putem confrunta cu diverse rinite alergice, conjunctivite, infecții respiratorii, infecții în sfera ORL, otite, sinuzite. Ca o concluzie, folosirea corectă a acestui aparat de aer condiționat îl face să fie prietenul nostru și nu dușmanul nostru.”

Conform SKYWORTH România, durata medie recomandată de utizare a unui aparat de aer condiționat Skyworth este de 10 ani.
Motivele înlocuirii pot fi diverse: noi tehnologii disponibile, funcționare nesatisfacătoare a aparatului, vechime (uzură, îngălbenire) sau pur și simplu subiectivă (disponibilitatea financiară de a înlocui un aparat ieșit din garanție cu unul nou).”

Noua tehnologie


Sales Managerul SKYWORTH mai punctează că noua tehnologie vine în avantajul tuturor celor care își doresc ca aparatul de Aer Condiționat să fie la fel de performant ca și restul device-urilor. „Tehnologia clasică este cunoscută sub titulatura de „ON-OFF”, care presupune pornirea și oprirea compresorului de fiecare dată când aparatul trebuie să răcească sau să încălzească, lucru care aduce cu sine un consum energetic mai ridicat. Sistemul inverter presupune un compresor cu frecvență variabilă (ajustează viteza) iar principalele avantaje sunt: consum cu aproximativ 50% mai redus, atinge mai rapid temperatura setată, menține temperatura și umiditatea constanta (cea setată de utilizator din telecomandă), zgomot diminuat.

De exemplu, printre avantajele tehnologiei cu care sunt dotate aparatele Skyworth mai sunt: selectarea până la 99 de trepte de viteză ale ventilatorului unității interne; Full DC Inverter (motorul unității interne este inverter); compresoare japoneze; Nordic Kit (funcționare pe încălzire la -25 de grade); Filtru Cold Plasma (purificare aer) și… pentru liniștea cumpărătorului 5 ani garanție integrală a aparatului.”

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod