6 Sfaturi mai puțin știute despre eliminarea tarifelor de roaming

Până în prezent, dacă cineva călătorea în altă țară din UE, operatorul de telefonie mobilă percepea un tarif diferit – mai ridicat – pentru comunicațiile mobile (apeluri telefonice, SMS-uri, date) efectuate în țara respectivă. UE a impus operatorilor de telefonie mobilă să reducă treptat, în mod considerabil, aceste tarife de roaming, în beneficiul consumatorilor.

Cine călătorește periodic în alte țări din UE a constatat probabil scăderea pronunțată a tarifelor de roaming în ultimii zece ani. Începând din 15 iunie 2017, ultimele tarife de roaming pe care le mai plăteai încă operatorului mobil vor dispărea atunci când călătoresti în altă țară din UE. Toate contractele existente sau noi care includ servicii de roaming vor deveni automat contracte de tip roaming la tarife naționale.

Noile norme ale UE se referă la serviciile de date, la apelurile de voce și la SMS-uri.

"Cetățenii europeni vor putea să telefoneze, să trimită mesaje și să se conecteze pe dispozitivele mobile la același preț ca acasă. Este o mare realizare de depașire a barierelor transfrontaliere" a declarat Irina Chirițoiu, director ECC Romania.

1. Nu uita că eliminarea tarifelor de roamning nu înseamnă că poți vorbi chiar nelimitat atunci când călătorești în Europa. Tariful este pentru minutele pe care le ai în abonament. Dacă le depăsești vei fi taxat conform tarifelor din țara ta pentru convorbiri în afara rețelei.

2. Atunci când vorbim de elimintarea tarifelor de roaming ne referim în principal la apeluri și sms-uri, nu și la transferul de date.

Internetul va fi mai ieftin, dar nu va fi gratuit. De astăzi vom avea pentru transferul de date tariful unic de 7,7 eur pe GB, urmând ca până la 1 ianuarie 2022 să ajungă treptat la 2,5 eur pe GB. Verifică totuși cu compania ta de telefonie dacă în abonamentul tău ai inclus.

3. Dacă te muți și iti stabilesti reședința de durată în altă țară din UE, nu vei mai putea beneficia de ofertele de roaming la tarife naționale ale operatorilor din țara din care provii. Vei avea posibilitatea să beneficiezi, atunci când călătoresti în alte state membre ale UE, de roaming la tarife naționale cu un contract de telefonie mobilă din noua ta țară de rezidență.

4. In cazul in care primesti un apel atunci cand esti in vacanta acesta nu va fi tarifat cu niciun const suplimentar.

5.

Daca mergi in croaziera poti beneficia de acelasi regim tarifar cu condiția să fii conectat la o rețea mobilă terestră (de exemplu pe râuri, fluvii, lacuri sau de-a lungul coastei), în caz contrar nu. Normele UE în materie de roaming se aplică numai rețelelor mobile terestre. Dacă serviciile sunt furnizate prin alte tipuri de rețele radio, cum ar fi sistemele prin satelit de la bordul navelor sau al aeronavelor, aceste servicii nu mai sunt supuse plafoanelor tarifare obligatorii ale UE. Prin urmare, intreaba compania de transport inainte de a pleca in vacanta.

6. Dacă locuiesti intr-o localitate de frontiera si telefonul se conecteaza frecvent la o retea din tara respectiva cel puțin o dată pe zi, se va considera că în ziua respectivă ai fost acasă, nu în roaming.

Nu va avea importanță că telefonul tau se conectează în acea zi și la o rețea dintr-o țară vecină (fie din țara ta, fie pentru că ai petrecut o parte din zi în acea țară străină). Ar trebui, de asemenea, ca furnizorii de roaming să te informeze în privința modalităților de a evita roamingul accidental.


 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod