10 lucruri pe care nu le stiai despre lalele

Putine sunt florile care pot intrece in popularitate lalelele iar acest lucru este cu atat mai greu de realizat primavara, atunci cand este sezonul acestora.
In gradini, chiar si pe campuri, in buchetele si aranjamentele daruite oamenilor dragi, precum si in buchetele de mireasa si aranjamentele centrale de pe mese, lalelele aduc vesele, culoare si o textura aparte. Cu toate acestea, oamenii stiu foarte putine despre istoria indelungata si zbuciumata a acestora.

Lalelele au o varietate impresionanta. 

Exista in jur de 150 de specii de lalele in natura insa aproape 3000 de soiuri au fost cultivate de oameni in lumea intreaga. Desi acestea apar cu regularitatea, dureaza in jur de 20 de ani ca o astfel de floare noua sa ajunga din sere si terenuri experimentale pana la florariile obisnuite.  La fel ca trandafirii, si mesajele transmise de lalelele sunt diverse, in functie de gradul de inflorire si de culoare.
O lalea rosie simbolizeaza, desigur, dragostea in timp ce o lalea alba este simbolul iertarii si una de culoare purpurie simbolizeaza gratitutdine si recunoasterea unui caracter nobil. In mod surprinzator, in ceea ce priveste aspectul fizic, un buchet colorat de lalele este simbol al admiratiei pentru ochii celei care primeste buchetul.

Fundatia americana pentru boala Parkinson are ca simbol o lalea din 1980. Mai mult de atat, un anumit soi din aceasta floare a fost botezat dupa medicul James Parkinson, cel dupa care este denumita si aceasta afectiune.

Lalelele sunt flori traditionale turcesti si cresc pe teritoriul acestei tari dintotdeauna. Abia in a doua jumatate a secolului al XVI-lea au ajuns in Europa, prin intermediul ambasadorilor olandezi.

Denumirea in engleza, tulip, vine de la o eroare de comunicare dintre un ambasador flamand si un turc.
Cel din urma purta la turban o lalea iar cand ambasadorul a aratat cu degetul spre capul sau, acesta a presupus ca intreaba de denumirea turbanului, nu a florii. Prin urmare, turcul a raspun tulband. Prin urmare, flamandul a prezentat lumii noua floare sub denumirea de tulipam.

In acest moment, lalelele se numara printre cele mai accesibile flori, din punct de vedere al pretului. Cu toate , atunci cand au fost introduse in Europa, un singur bulb al acestei flori putea echivala cu valoarea unei case. Una dintre cele mai scumpe astfel de flori era Sempur Augustus, o lalea cu dungi albe si rosii. In secolul al XVII-lea cu precadere, acest soi rar era extrem de dorit si de scump datorita aspectului vargat inedit.
Ceea ce oamenii nu stiau era faptul ca Sempur Augustus avea acest aspect din cauza unei boli a florii care slabea rezistenta acesteia si astfel, devenea aproape imposibil sa se inmulteasca singura, fapt ce explica si raritatea acesteia.

Exista anumite soiuri de lalele comestibilie. Atentie, nu toate florile acestei specii pot fi mancate pentru ca unele sunt extrem de toxice. Totusi, cele cateva soiuri care pot fi mancate in sosuri sau in alte feluri de mancare au gusturi asemanatoare cu ceapa.

Inca nu exista o lalea neagra. Complet impotriva asteptarilor, o astfel de floare intr-o nuanta pura de negrru inca nu exista, desi a fost tema centrala a unui indragit roman de Alexandre Dumas.
Exista, intr-adevar cateva soiuri cu petale foarte inchise la culoare insa niciunul nu este negrul obsidian din povestea francezului.

Atunci cand sunt taiate, lalelele vor creste chiar si in vaze. Mai mult de atat, ele isi vor rasuci si isi vor alungi tulpinile in modalitati inedite in cautarea luminii. Mai multe detalii pe:

 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod