10 acțiuni simple care te ajută să economisești

Când se gândesc la economii, mulți oameni nici nu își dau seama de unde să înceapă. De la deschiderea unui cont de economii, până la investiții pe termen lung, există multe opțiuni pe care le puteți urma pentru a pune bani de-o parte.

Iata 10 dintre cele mai simple acțiuni pe care le puteți face pentru a economisi fără a trece la măsuri stricte.

1.    Nu faceți schimbări drastice și bruște. Deși poate părea o soluție bună să începeți să economisiți mult și de-odată, la fel ca în cazul dietelor prea restrictive, aceasta nu se dovedește a fi o idee bună pe termen lung, dat fiind faptul că regulile impuse pot deveni prea greu de respectat.

2.    Creați un buget lunar și reevaluați-l o dată la 3-4 luni. Este important să realizați o estimare a cheltuielilor lunare, dar fără să detaliați inutil. Câteva categorii de cheltuieli generale, precum „Mâncare”, „Îmbrăcăminte și încălțăminte” și „Divertisment”, sunt mai mult decât suficiente.

De asemenea, după câteva luni de la crearea bugetului, este recomandat să îl reevaluați pentru a putea ajusta sumele cheltuite în anumite categorii de cheltuieli.

3.    Notați-vă toate cheltuielile. Deși poate părea contrat ideii de a avea numai câteva categorii generale, acest pas este esențial pentru a observa pe ce anume se duc bani pe care ați putea să îi puneți de-o parte. De asemenea această practică vă poate ajuta în a renunța la cheltuieli care nu sunt esențiale, cum ar fi abonamente pe care nu le utilizați suficient sau comenzi periodice pe care le faceți din obișnuință.

4.    Planificați-vă săptămâna în avans. Cu cât sunteți mai bine pregătit și știți mai multe detalii despre săptămâna care vă așteaptă, cu atâta scad șansele de a avea nevoie să plătiți pentru servicii sau livrări rapide, taxe considerabil mai mari față de cele obișnuite. Site-ul scoaladebani.ro vine în întâmpinarea acestui lucru și vă ajută să țineți evidența cheltuielilor, monitorizându-le constant.

5.    Coordonați-vă cumpărăturile majore cu perioadele de reduceri anuale. În cele mai multe cazuri, marile magazine au câteva sesiuni de reduceri sezoniere. De exemplu, costumele de baie sunt cele mai ieftine spre sfârșitul lunii august, când magazinele trebuie să facă loc pentru colecțiile de toamnă. La fel se întâmplă cu adidașii și teneșii în luna noiembrie, când trebuie să se facă loc pentru bocanci și încălțările de iarnă.

6.    Puneți de-o parte bancnotele de 5 lei pe care le primiți rest. De multe ori, poate apărea tentați de a cumpăra ceva, oricât de mic sau ieftin, numai pentru că aveți acei 5 lei la îndemână. Dar în timp, acei 5 lei se pot aduna în sume mari de bani, motiv pentru care, la sfârșitul zilei, sau oricând aveți ocazia, cel mai bine este să îi puneți de-o parte, într-un loc mai puțin accesibil.

7.    Evitați să salvați datele cardului în browser. Chiar comoditatea s-ar putea să vă salveze de cheltuieli inutile.

Dacă trebuie să vă ridicați din scaun sau din canapea atunci când doriți să cumpărați ceva de pe Internet s-ar putea să reevaluați necesitatea achiziției respective și, dacă ajungeți la concluzia că nu este vorba despre ceva complet justificabil, să renunțați la aceasta.

8.    Nu cumpărați mâncare porționată. Mâncarea deja feliată sau ambalată individual presupune procese în plus realizate de producător, ceea ce înseamnă un preț final mai mare pentru dumneavoastră. Achiziționați bucăți mai mari pe care să le feliați acasă sau, în cazul anumitor supermarket-uri, să cereți felierea lor după cântărire.

9.    Cumpărați mâncare congelată. În majoritatea cazurilor, carnea și legumele congelate sunt mai ieftine. Acest lucru se datorează faptului că producătorul și magazinul trebuie să treacă prin mai puține procese pentru a o livra într-o stare perfectă. De asemenea, aceste produse sunt și mai proaspete de obicei, pentru că sunt congelate imediat după recoltare.

10.    Nu vă descurajați dacă treceți peste limita din buget.

Mai ales în primele luni, se poate dovedi destul de dificil să vă țineți de buget, exact așa cum ați planificat. Important este să perseverați și să nu renunțați la acesta, mai ales că este o practică ce se dovedește a fi utilă pe termen lung.

Dacă vreți să vă disciplinați și să aveți mai mult control asupra veniturilor voastre, până pe 18 octombrie puteți merge la cursurile gratuite din cadrul Școlii de Bani, care se desfășoară în zilele de joi, în sucursalele BCR, după orele de program ale băncii. După această dată, cursurile se mută din sucursale, chiar la birou. Dacă strângeți zece colegi dornici să învețe despre educația financară, un trainer poate susține cursul chiar la locul vostru de muncă. Înscrierile se fac aici.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod