Oamenii de afaceri români vor să strângă un milion de semnături printr-o petiție online care să convingă Congresul American să ridice vizele pentru România

Un grup de oameni de afaceri români, reuniți în organizația neguvernamentală Romanian-American Business Council (RABC), cu sediul central la New York, lansează o petiție online pentru ridicarea vizei de intrare pe teritoriul Statelor Unite ale Americii de care au nevoie în prezent cetățenii români care vor să călătorească în această țară și speră să strângă un milion de semnături până la sfârșitul lunii mai.
Petiția a fost lansată cu prilejul inaugurării filialei RABC România, organizație care va fi condusă de Marius Pandel, Managing Partner al Christian Tour, cel mai mare touroperator din țară. Campania de strângere de semnături se înscrie în demersurile derulate de organizația neguvernamentală în vederea acceptării României în Programul Visa Waiver (VWP), inclusiv prin acțiuni de lobby pe lângă congresmani americani.

Reprezentanții RABC îi invită pe toți românii să intre pe site-ul http://rabcus.org/visa-waiver.html și să semneze această petiție. “Sperăm ca până pe 20 mai, când vom organiza Festivalul Românesc de pe celebrul Bulevard Broadway din New York, să adunăm peste un milion de semnături, care credem că nu vor fi ignorate de Congresul American”, a declarat Ștefan Minovici, președintele fondator RABC New York.

Consiliul de Afaceri Româno-American (Romanian American Business Council) sprijină Programul Visa Waiver pentru România, care urmărește eliminarea vizelor pentru cetățenii români, cu ajutorul Senatului și al Comitetelor Judiciare, care vor susține reformele VWP în cadrul Congresului Statelor Unite.
Aceste reforme vor permite în cele din urmă României să se alăture celorlalte 37 de țări care fac deja parte din Programul Visa Waiver și vor deschide noi premise de dezvoltare bilaterală între Statele Unite și România.

"Cetățenii români merită și trebuie să intre pe teritoriul Statelor Unite fără viză. Acest lucru este posibil și sperăm că va deveni realitate până la sfârșitul anului 2018. Românii au o imagine foarte bună în SUA: Silicon Valley este <<acasă>> pentru foarte mulți IT-iști români, iar medicii, cercetătorii și profesorii români fac și ei performanță peste Ocean și reprezintă, în definitiv, cei mai buni ambasadori pe care îi are țara noastră. Această imagine frumoasă pe care o avem în SUA ne face nouă, celor de la RABC, munca mai ușoară”, a declarat Marius Pandel.

În acest moment, România are o rată de refuz a vizelor pentru SUA de peste zece procente, iar condiția principală pentru ca o țară să scape de vize este ca în ultimul an cel mult 3% din solicitările de viză să fi fost refuzate.
“Parteneriatul româno-american ar trebui să însemne nu doar o colaborare pe plan militar ca urmare a faptului că România face parte din Alianța Nord-Atlantică, ci și acceptarea țării noastre în Programul Visa Waiver. De aceea, vom face toate demersurile necesare pentru ca factorii decidenți din SUA să adopte un amendament prin care românii să poată călători în această țară în scopuri turistice sau de afaceri pe o perioadă de 90 de zile fără a fi nevoiţi să obţină o viză, exact așa cum a decis și Canada anul trecut”, a adăugat Marius Pandel.

În timpul mandatului președintelui Barack Obama, s-a ridicat problema privind creșterea pragului de 3% la un procent mai mare pentru a fi mai ușor pentru statele care îndeplinesc nivelul maxim al ratei de refuz să intre în Visa Waiver, lege care trebuie să treacă de Congres.
“Acolo ne concentrăm și noi eforturile și avem semnale pozitive. Un exemplu este congresmanul democrat Dan Lipinski din Illinois, care și-a arătat sprijinul pentru ridicarea vizelor pentru români, spunând că Programul Visa Waiver ar spori cooperarea în domeniul securităţii şi ar îmbunătăţi relaţiile comerciale şi economice”, a amintit Ștefan Minovici.

Pe de altă parte, RABC susține un candidat propriu la postul de ambasador al Statelor Unite în România, ca succesor al Excelenței sale, Domnul Hans Klemm. Propunerea organizației este Tiberius Vădan, un om de afaceri american născut în România, la Deva, în 1973, absolvent al Universităţii Georgetown din Washington D.C. şi Belmont din Nashville, Tennessee.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod