"In viata de antreprenor trebuie sa stii sa iti setezi bine prioritatile" - Simona Balan

Coordoneaza serviciile de audit si administraza compania Balan TPG Audit, companie care are experienta auditarii situatiilor financiare pregatite in conformitate cu diverse reglementari contabile: romanesti, germane, IFRS. Absolventa a Academiei de Studii Economice din Bucuresti si cu o experienta solida in audit, raportare si servicii de consultanta financiara, Simona a lucrat in ultimii 19 ani pentru companii internationale, printre care Ernst & Young, Romtelecom, Office Depot.
Membra a Camerei Auditorilor Financiari din Romania, Simona Balan detine in acelasi timp si o experienta valoroasa in mediul de afaceri international prin apartenenta la ACCA (Association of Chartered Certified Accountants – UK).

- Ce gen de literatura iti place sa citesti?
- Acum ceva vreme citeam mai degraba carti de istorie ("Istoria Orientului Mijlociu", de exemplu) sau de filozofie (Eliade sau Bertrand Rusell; am incercat si Wittgenstein, dar e mai greu...). In plus, poate suna ciudat, dar cum citeam pe apucate, imi era mai usor, decat sa incep un roman. Citeam pe capitole si puteam sa las cartea din mana mai usor. Recent insa m-am intors la una dintre primele iubiri, din tinerete, proza fantastica a fratilor Arkadi si Boris Strugatki. Sunt cei care au scris "Picnic la marginea drumului", romanul dupa care s-a facut filmul lui Tarkovsky, "Calauza"; tot ei au scris si "Orasul damnat" care e una din preferatele mele; si daca mai doriti o recomandare: "Hotelul La Crucea Alpinistului", aceasta din urma e foarte distractiva.

- Ai timp sa citesti atat de des pe cat ti-ai dori? Care este ultima carte citita?

- Nu. Raspunsul e clar, nu. As vrea sa am mai mult timp pentru citit. Stau cu un teanc de carti langa pat, cu speranta ca poate, poate, apuc sa le citesc... Acum citesc tot o carte a fratilor Strugatki, "Lunea începe sâmbătă".

- Care sunt cele mai mari pasiuni ale tale si cum le intretii?
- Incet, incet, cea mai mare pasiune a mea devine aceea de a invata sa nu fac absolut nimic, "dolce far niente"! Lasand gluma deoparte, probabil calatoriile si sailingul imi plac cel mai mult. Din pacate apuc sa le fac cam rar. La sailing cel putin n-am mai fost de vreun an; nu incetez insa sa sper ca va veni un timp in care voi face si asta!

- Ce sfaturi ai da unei tinere care vrea sa devina auditor? Care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie sa tina cont la inceput de drum?
- Intr-adevar, revenind la lucruri serioase acum, cred ca meseria de auditor se potriveste persoanelor cu spirit de investigatie si in aceslasi timp rabdatoare. Cere un efort sustinut, intens in anumite perioade, perseverenta si in acelasi timp o curiozitate înnascută, zic eu, spirit de investigatie. "Cele mai importante aspecte la inceput de drum?" Pai la inceput de drum trebuie sa nu-si piarda radarea; cand treci de un anumit prag, de un numar de ani de experienta si pregatire, lucrurile se lumineaza, vezi corelatii, intelegi, iti vin idei; totul se lumineaza! Stiu ca e o cerinta grea in ziua de azi, cand "instant gratification" a devenit norma, dar asa este. De fapt, daca e sa fim onesti, cred ca asa e in orice profesie.

- Dar unei femei auditor care si-ar dori ca tine sa inceapa pe cont propriu?

- Sa aiba incredere in ea si sa incerce sa nu depinda de nimeni; ma rog nimeni e mult spus, nu este posibil. Dar cred ca e mai usor atunci cand iti stabilesti singura obiectivele, prioritatile si calea de a le atinge.

- Care au fost cele mai importante aspecte pe care le-ai invatat din viata ca antreprenor si care te ajuta si sa intelegi mai bine business-ul clientilor?
- Prioritatile, sa afli care iti sunt prioritatile. Asa incat sa alegi traseul cel mai direct, fara abateri, fara devieri. In ceea ce ii priveste pe clientii nostri, incerc intotdeauna sa imi dau seama care este "core business"-ul lor, care este partea cea mai importanta din business si pe care trebuie sa ne concentram si noi atunci cand il analizam.  Incerc totodata sa inteleg cum functioneaza mecanismele in acel business, ca sa inteleg corelatiile, ce impact poate avea o anumita actiune, etc.

- Companiile se plang in general ca nu gasesc usor candidatii potriviti atunci cand fac recrutari. Cum este in domeniul vostru? Tu te-ai confruntat cu astfel de situatii?
- O da, desigur. Vedeti ce spuneam mai devreme despre "instant gratification" si audit; se bat cap in cap. Noi recrutam pe audit de cele mai multe ori juniori, adica persoane care nu au deloc experienta in audit. Asteptarea noastra insa este ca ei sa vrea sa invete, sa fie interesati sa invete si sa aiba rabdare sa invete. Daca te astepti ca intr-un singur sezon de audit (aproximativ 9 luni – 1 an) sa deprinzi toate "tainele meseriei", te inseli. Si, in plus, este o pierdere de timp si pentru angajator, care a investit (probabil timp si bani) in pregatirea ta si care speră sa beneficieze cu adevarat de efortul său abia in al doilea sau al treilea sezon de audit.

- Ce calitati iti trebuie pentru a fi un bun auditor sau un bun contabil?
- Cum spuneam mai devreme, perseverenta si curiozitatea, cred ca astea sunt cele mai importante. Si limba engleza.

- Este adevarat ca este o meserie mai mult pentru femei decat pentru barbati?
- Nu. Cred ca motivul pentru care sunt multe femei in domeniu este, cel putin in parte, acela ca cere rabdare si poate femeile au mai multa (aici cred ca am intrat pe un domeniu minat, dar fie). Prin urmare, femeile intra in acest domeniu si au rabdare sa astepte ceva vreme pana se vad rezultatele. Pe de alta parte, uitati-va care este proportia femei – barbati la nivel de partener in audit; sunt destui barbati la nivelul acesta; nu stiu sa fi facut cineva vreo statistica, dar perceptia mea este ca e cel putin echilibrata. Prin urmare, barbatilor care au ramas in audit, le-a placut si au ajuns si parteneri. Domeniul cere si o capacitate de sinteza si un fler al afacerilor, pe care barbatii le au din plin! Deci este si meseria lor, in egala masura!

- Ce iti propui din punct de vedere profesional pentru 2018 atat pentru tine, cat si pentru Balan Audit?
- Anul 2018 vine pentru mine si echipa TPG cu mari provocari pe care le astept cu nerabdare. Avem in plan o marire semnificativa a echipei si a afacerii (nu spun mai mult deocamdata) si avem in plan si afilierea la o retea internationala de profil. Asta ne va aduce o deschidere zonala si internationala si noi oportunitati pe toate planurile.

- Cum reusesti sa impaci viata profesionala cu cea personala?

- Sincer, destul de greu. Incerc sa renunt la ceea ce nu este esential, din punctul meu de vedere; si sa fac doar lucrurile care sunt absolut necesare sau cele care imi aduc bucurie.

- Cine este Simona Balan din afara jobului (mama, sotia,etc)?
- O persoana obisnuita, cu acelasi provocari pe care le are intreaga mea generatie: cum sa faci sa ai o viata si in afara job-ului. Se poate, insa in anumite aspecte mai trebuie sa faci si concesii. Dorinta mea cea mai mare insa este sa pot sa petrec mai mult timp cu copiii; ei nu au rabdare sa astepte sa treaca deadlin-urile mele, ei cresc; si imi doresc sa fiu si eu langa ei cand fac asta. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod