5 sfaturi pentru femeile care vor să-și înființeze o firmă

În cazul în care vrei să îți creezi propria afacere ar fi indicat să ai în vedere cel puțin 5 aspecte importante legate atât de înființarea unei companii, cât și de activitatea ei ulterioară înființării. O afacere de succes ar fi bine să aibă un plan bine stabilit de la început, pentru a evita suprizele neplăcute ce ar putea apărea pe parcursul unei activități economice.
 
1. Economisește timp - primul pas l-ai făcut: te-ai hotătât să înființezi o firmă și poate te-ai gândit la o societate cu răspundere limitată (SRL). Acum practic ai 2 variante: a) fie citești toate informațiile necesare de care ai nevoie pentru înființarea unei companii și în legătură cu activitatea economică în sine; b) apelezi la o companie specializată în modificarea și înființarea firmelor, cum ar fi REGNET.ro.
 
Prin urmare, poți economisi timp încă de la început, deoarece trebuie să citești toate informațiile necesare pentru pornirea unei afaceri, știind totodată implicările înființării unei companii.
Depunerea dosarului de înființare poate nu fi atât de complicat, însă consecințele înființării sunt mult mai important de știut.
 
2. Asociat unic sau mai mulți asociați  - când înființezi o firmă poți fi unicul asociat al acesteia sau pot exista mai mulți asociați fondatori. Atunci când te-ai hotărât să fii unic asociat trebuie să ai în vedere că nu poți fi asociat unic decât într-o singură firmă și poți avea calitatea de asociat unic și administrator concomintent. Ca atare, dacă alegi să fii asociat unic și administrator, atunci trebuie să ai în vedere că tot ce se întâmplă cu societatea ține de tine. Dacă veți fi mai mulți asociați în firmă, atunci trebuie să te gândești cel puțin ce procente va avea fiecare din firmă, care va fi majoritatea cu care se vor lua deciziile în firmă și cine va fi administrator.
Ca și în cazul societății cu asociat unic, administrator poate fi unul dintre asociați sau o altă persoană din afara societății.
 
3. Sediul social - aceste poate fi stabilit la cabinetul unui avocat (pentru maxim 1 an), într-o locuință sau în alt imobil-construcție. Sediul social al unei firme nu poate fi stabilit pe un teren sau într-o construcție temporară, deoarece sediul social va fi verificat de către ANAF. În plus, dacă într-un imobil mai sunt și alte sedii sociale ale altor firme, atunci trebuie să ai în vedere că va fi necesară o declarație notarială pe proprie răspundere din care să reiasă că la aceeași adresă pot funcționa mai mult sedii social.
 
4. Obiectul de activitate sau codul CAEN - Atunci când se înființează o firmă, trebuie să setezi codul (clasa) CAEN principal și codurile CAEN secundare.
Trebuie să știi că de cele mai multe ori codul principal se setează în funcție de activitatea economică predominantă a viitoarei societăți. Însă, în cazul în care pe parcursul timpului îți modifici activitatea, atunci nu este nevoie să își schimbi codul CAEN principal, ci va trebui ca acel cod CAEN să fie înscris în actul tău constitutiv și să fie autorizat. Tinând cont de faptul că la înființarea firmei nu se percep costuri suplimentare pentru alegerea mai multor obiecte de activitate secundare, este de preferat să inserezi încă de la început un număr mai mare de activități secundare (cu excepția SRL-Debutant, unde grupele CAEN sunt limitate la 5).
           
5. Dizolvarea și lichidarea firmei - Cele mai multe persoane nu pornesc o afacere de frica închiderii unei firme, respectiv că o firmă se închide greu sau că nu se poate închide.
Situația reală nu este așa, pentru că dacă ai toate impozitele achitate la zi și societatea nu are bunuri ori datorii, atunci închiderea acesteia se face ușor. Este adevărat că procedura durează undeva la 50 de zile, însă în această procedură este implicat 90% contabilul alături de cei care se ocupă de dosarul tău la Registrul Comerțului.
 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod