Sănătatea dinţilor. Zirconiu sau ceramică, ce alegi pentru dantura ta?

Foto: dr. Andra Custura, medic stomatolog Andra Smile


2. Durabilitatea. Coroanele pe suport de zirconiu şi punţile cu suport de zirconiu sunt suficient de rezistente încât pot fi folosite oriunde în cavitatea bucală. Aceste coroane zirconiu pot rezistă la presiunea masticatorie atât a dinţilor din faţă, precum şi a dinţilor din spate. ”Ceramica sare destul de des atunci când pacientul muşcă să zicem dintr-un aliment mai tare. În schimb, durabilitatea zirconiului înseamnă că acesta poate suporta uzură zilnică şi nu se toceşte cum este cazul metalo-ceramicii, care pe măsură ce îşi pierde luciul se comportă asemenea unei pietre ponce care toceşte dinţii alăturaţi”, adaugă dr.

Custura.

3. Biocompatibilitatea. Fiind un material biocompatibil, zirconiul este mult mai bine tolerat decât metalul. ”Atunci când ne referim la biocompatibilitate vorbim despre gingie, pentru că metalul în general este compatibil cu organismul, dar nu şi cu gingia, putând da reacţii adverse, iritaţii sau alergii sub formă de usturimi şi mâncărimi. Există foarte multe cazuri în care gingia din jurul coroanelor cu metal şi ceramică îşi schimbă culoarea şi atunci pacienţii revin şi cer schimbarea coroanelor cu unele din zirconiu.
Din păcate acea urmă va rămâne acolo pentru totdeauna, chiar şi în urma tratamentelor gingivale”,
punctează dr. Andra Custura. În plus, zirconiul nu produce niciun fel de reacţie chimică în cavitatea bucală, eliminând riscul apariţiei unui miros sau gust neplăcut.

4. Adaptarea imediată. Spre deosebire de alte soluţii protetice, coroana pe suport zirconiu este foarte uşoară, ceea ce îi permite pacientului să se acomodeze mai repede cu aceasta. În timp are avantaje foarte mari pentru dinţi şi pentru gingie, pentru ligamentele care ţin coroana, fără să pună presiune pe acestea.
”Poate că la o simplă coroniţă pacientul nu simte diferenţa de greutate, dar la o punte unde lipseşte un dinte pe care trebuie să-l reconstituim, câteva miligrame se simt, deoarece corpul de punte se toarnă doar din materialul de bază peste care se pune ceramică, adică zirconiu sau metal”, adaugă dr. Custura.

5. Pregătirea dintelui pentru obţinerea bontului pentru o coroană pe suport de zirconiu este cam la fel ca şi pentru o coroană metalo-ceramică, ceea ce înseamnă că este uşor să ne schimbăm alegerea făcută chiar şi în ultimul moment după ce doctorul a preparat dintele şi deja l-a amprentat pentru a trimite în laborator.

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Stan patitu pe 5 Mar 2016, 21:43
    Sanatate

    Sanatatea dintilor insemna dinti naturali, nu implante, nu coroane

    0
    0

  • Dentist pe 5 Mar 2016, 20:00
    Zirconiul si ceramica au indicatii diferite.

    Dragi pacienti, nu mai credeti toate gogomaniile care se vand ieftin pe net. In primul rand, zirconiul este indicat de electie in zona posteriara, deoarece este o ceramica MATA si URATA dar foarte REZISTENTA. Asadar, se indica in zonele de masticatie unde sunt exercitate forte mari. Doar in cazuri exceptionale (dintii cu discromii-modificari de culoare, sau cu bonturi metalice) se foloseste si in zona frontala. In rest, ceramica integrala, si nu metalo-ceramica este indicata in zona frontala, datorita transluciditatii si aspectului natural al acesteia. Retineti deci: zirconiul este indicat pentru zona posterioara, iar integral ceramica (eMAX) pentru zona anterioara. Acestea sunt standardele actuale in stomatologie.

    0
    0

  • travis pe 5 Mar 2016, 17:38
    Reclama desantata

    Am un implant.Dintele de zirconiu,care m-a costat cam 1700 de lei,dupa 2 ani s-a stricat si a trebuit aruncat.Asa ca am facut lucrarea din metal acoperit cu ceramica,cum trebuia s-o fac de atunci.Au trecut vreo 2 ani si este functionala. Ce nu va spun doctorii este ca la implantul dentar osul se retrage cam 1mm pe an,asa ca dupa vreo 5 ani(si nu 10-15 cum isi fac reclama) s-ar putea sa ramineti cu dintele in mina.

    0
    0

  • Daniel pe 5 Mar 2016, 10:14
    Ce spuneti despre zirconiu care se fisureaza....?

    Au fost si sunt studii care arata ca zirconiul se fisureaza si nu rezista la forta exercitata in procesul masticatiei... Poate ca ar trebui sa nu mai faceti reclama platita de madam medic... . Sau poate ca este medic cu doctorat si atunci este doctor in medicina?

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod