Sănătate. 8 sfaturi să-ţi îngrijeşti dinţii sensibili ca să nu-i pierzi

Descoperă cele mai bune sfaturi oferite de medicul stomatolog Andra Custură ca să ai grijă de dantura ta acasă şi să nu ai probleme.
Sensibilitatea dentară este una din cele mai comune probleme dentare cu care se confruntă majoritatea pacienţilor, dar care în acelaşi timp este şi foarte rar tratată. Sensibilitatea care apare este un semn clar că există o problemă la nivelul cavităţii bucale şi al dinţilor, de aceea cauza trebuie depistată cât mai repede.

Dr. Andra Custură, medic stomatolog şi manager medical al clinicii Andra Smile îţi spune cum poţi trata această afecţiune acasă şi cum poţi îngriji o astfel de dantură.

”La început disconfortul apare sub forma unei mici dureri de câteva secunde care dispare foarte repede, dar în timp, aceasta se poate permanentiza şi s-ar putea să nu mai putem să avem aceleaşi obiceiuri alimentare ca şi înainte.
Primele semne ale sensibilităţii dentare apar în cele mai comune momente: când mănânci sau bei ceva rece, cald, sărat sau chiar şi o gură de aer rece poate determina durerea. De asemenea dacă avem gingiile retrase şi se expune suprafaţa din dentina şi din rădăcina dintelui, ambele având mii de mici canalicule care duc spre pulpa dentară şi spre nervul dintelui, predispoziţia la sensibilitate dentară creşte. Durerea poate apărea instant şi de scurtă durată şi va dispărea la fel de uşor cum a apărut”,
explică dr. Andra Custură.


De ce apare sensibilitatea dentară?


Există numeroase cauze care pot sta la baza sensibilităţii dentare, iar printre acestea se numără:
  • periajul foarte dur şi cu o periuţă cu perii foarte tari care în timp tocesc din smalţul dintelui expunând dentina.
  • carii de colet aproape de gingia dintelui.
  • gingivita, care inflamează gingia şi face ca rădăcina dintelui să înceapă să se expună.
  • dinte fracturat/spart în care bacteriile vor intra mult mai uşor şi vor începe să afecteze nervul, cauzând inflamaţia acestuia ce ne va da semnalul: sensibilitate la început şi apoi durere constantă dacă această sensibilitate nu se tratează la timp.
  • bruxismul nocturn sau diurn poate duce la subţierea smaltului şi expunerea dentinei
  • substanţele de albire, acestea pot fi o cauză principală a dinţilor sensibili
  • vârsta, dinţii sunt mult mai sensibili între 25-30 de ani
  • prezenţa plăcii bacteriene pe suprafeţele dentare, în special rădăcină pot duce la sensibilitate dentară.
  • folosirea îndelungată a apei de gură care conţine acizi şi care poate face mai mult rău în cazul în care aveţi rădăcinile dentare expuse. În acest caz se va folosi doar apa de gură la recomandarea medicului stomatolog.
  • mâncare şi băutură acidă precum citricele, roşiile, ceaiul rece sau fierbinte.
  • tratamentele stomatologice precum detartraj, periaj, airflow, înlocuiri de coroane, tratamente de canal şi/sau curăţarea subgingivală a rădăcinilor, chiuretaj parodontal pot duce în prima fază la sensibilitate crescută a dinţilor în tratament, însă aceasta va dispărea în maxim 4 săptămâni.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod