Sănătate. 5 factori de risc care accelerează apariţia cariilor

Alimentele care se lipesc de dinţi şi cele care au un conţinut mare de carbohidraţi sunt cele mai periculoase pentru dantura ta.
Caria dentară ia naştere dintr-un cumul de factori, cei mai incriminaţi fiind bacteriile de la nivelul cavităţii orale, igiena precară, aportul scăzut de fluor, alimentaţia şi fumatul.

Ea apare în general la dinţii din spate care, datorită formei lor fiind mai voluminoşi și mai reliefaţi, sunt folosiţi în mestecarea alimentelor. Astfel sunt favorizate depunerile de resturi alimentare în spaţiile interdentare, care cresc numărul de bacterii dăunătoare în lipsa unei igiene orale corespunzătoare.


1. Bacteriile din gură


Bacteriile de la nivelul cavităţii orale se dezvoltă rapid şi favorizează apariţia acizilor care distrug stratul dintelui. Acestea iau naştere frecvent ca urmare a unui periaj efectuat incorect.
"Este necesar să ne spălăm pe dinţi de cel puţin 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara", recomandă Dr. Anatolii Glopina, medic estetică dentară şi protetică la clinica Velvet Dental.


2. Refluxul gastroesofagian


De asemenea, un alt posibil vinovat al apariţiei cariilor este refluxul gastroesofagian, o tulburare gastrică în care acizii din stomac ajung în cavitatea bucală şi erodează smalţul pe aprtea internă a dinţilor, în special dinţii superiori.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod