Sănătate: 5 alimente care au un efect dezastruos asupra danturii tale

Fructele uscate se lipesc de dinţi şi au un conţinut ridicat de zahăr, lucru care favorizează înmulţirea bacteriilor din gură.
O dantură frumoasă şi sănătoasă are un efect benefic asupra întregului organism. Potrivit avertismentelor trase de diverşi specialişti, problemele dentare grave pot să-ţi afecteze în timp sănătatea, din cauza inflamaţiilor care apar. Ca să îţi îngrijeşti corect dinţii este necesar să-i periezi atent măcar de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, dar să nu uiţi nici de utilitatea aţei dentare care te ajută să cureţi acele spaţii interdentare unde se adună resturile de mâncare. La final, poţi să foloseşti apa de gură pentru reduce numărul bacteriilor care se dezvoltă de regulă în gură.


Un alt lucru care trebuie să fii atentă este alimentaţia. Există unele alimente care au un efect dezastruos asupra danturii tale. De aceea trebuie să le eviţi sau să ai la îndemână periuţa de dinţi pentru a te spăla. Iată care sunt alimentele cu efect negativ asupra danturii:

1. Fructele uscate

Se lipesc de dinţi şi au un conţinut ridicat de zahăr. Astfel că favorizează înmulţirea bacteriilor şi formarea cariilor. Nu înseamnă că trebuie să le excluzi din alimentaţie, însă ar fi indicat să te speli pe dinţi imediat după ce le-ai consumat.



2. Băuturile carbogazoase

Aciditatea acestor băuturi pot provoca serioase probleme danturii tale, în cazul în care sunt consumate frecvent. Ele pătează dinţii şi atacă smalţul. În plus, majoritatea conţin şi cantităţi mari de zahăr, dăunătoare dinţilor.


3. Citricele şi fructele acide

Lămâile şi roşiile sunt considerate de către experţi a fi alimente acide care îţi pot afecta dantura, în special atunci când sunt consumate singure. De aceea ar fi bine să-ţi clăteşti gura cu apă imediat după ce le-ai consumat.



4. Pâinea albă

Alimentele care conţin amidon, dar şi gluten cum ar fi pâinea albă sunt periculoase pentru dinţi, deoarece rămân în spaţiile interdentare, favorizând formarea bacteriilor şi a tartrului.


5. Cafeaua

Cafeaua şi ceaiul negru pătează foarte puternic dinţii. Însă, nu numai acesta este motivul pentru care ar trebui să le consumi cu moderaţie şi să te speli pe dinţi după ce le-ai consumat. Se pare că imediat după consumul de cafea sau ceai negru, rămâne o peliculă lipicioasă pe dinţi. Astfel, că alimetele pe care le consumi imediat după se vor lipi mai uşor de dantură.




Sfaturi utile ca să-ţi protejezi dinţii

  • Redu consumul de cafea, vin şi tutun;
  • Consumă cât mai multe crudităţi;
  • Consumă căpşuni. Acestea au efect natural de albire şi sunt bogate în vitamina C;
  • Foloseşte aţa dentară zilnic;
  • Efectuează un periaj de două ori pe zi;
  • Foloseşte paiul atunci când consumi băuturi colorate.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod