Sănătate. 15 mituri despre carii. Adevărat sau fals!

Reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni pentru care pacienţii vin în cabinetul stomatologic, afectând circa 80-98% din populaţia României.
Dr. Andra Custura, medic stomatolog în cadrul clinicii Andra Smile, demontează miturile despre carii:

1. Zahărul este singurul lucru care cauzează cariile
Deşi a devenit un mit, în esenţă este aproape un fapt. ”Adevărul este că acidul produs de bacterii în gura ta este cauza cariilor. Orice carbohidrat mâncat poate începe acest proces. Acestea includ zahărul, orezul, cartofii, pâinea, fructele, dar şi legumele”, explică dr. Andra Custura.

2. Copii au mai multe carii decât adulţii
Acesta este doar un mit.
Datorită fluorului din apa de la robinet, cariile la copii s-au înjumătăţit în ultimii 20 de ani. Pe de altă parte, cavităţile la persoanele în vârstă sunt în creştere, din cauza medicamentelor care usucă gura. Ele reduc saliva, care protejează dinţii şi deschid calea către carii şi alte probleme dentare.

3. Aspirina este de ajutor la o durere de dinţi
Avem de-a face cu un mit. Aspirina trebuie înghiţită pentru a uşura durerea. Deoarece este acidă, aspirina ar putea arde ţesutul gingiei şi cauza un abces dureros dacă puneţi o pastilă lângă un dinte.

4.Toate plombele trebuie înlocuite
Mit.
”Plombele nu au un termen de expirare, dar depind de lucruri cum ar fi uzura dinţilor şi igiena orală. Dacă ai o rutină dentară şi te ţii de ea, eşti mai puţin susceptibil la a avea probleme, iar plombele tale pot dura mai mult”, adaugă dr. Andra Custura.

5. Veţi şti atunci când aveţi o carie
Mit. Uneori se va şti, dar în acel moment, caria s-a mărit, de obicei, la proporţii mai mari decât ar trebui. Dacă faci controale în timp util, medicul dentist poate găsi o carie înainte de a produce durere.

6.
Încleştarea şi măcinarea dinţilor pot duce la carii

”Avem de-a face cu un mit, dar nu departe de realitate. Cariile provin din bacterii producătoare de acid. Dar încleştarea şi măcinarea sunt printre cele mai grave lucruri pe care le puteţi face pentru a dinţilor. În timpul mestecării normale, dinţii se ating pentru puţin timp. Acest lucru provoacă puţin stres asupra suprafeţei dinţilor. Dar încleştarea şi măcinarea lor pun o presiune mare pe dinţi. Presiunea poate provoca, în cele din urmă, fisuri şi fracturi ale dinţilor, care accelerează cariile dentare”, explică dr.
Custura.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod