Proteza dentara - sfaturi utile

Este nevoie de timp pentru a te acomoda cu noua proteza dentara. Afla cateva tips-uri care iti pot fi de ajutor.

Proteza dentara: Alimentatia

  • Incearca sa eviti legumele crude si mancarurile lipicioase in primele luni;
  • Taie alimentele in bucati mici inainte de a le consuma;
  • Cand musti, evita sa folosesti dintii din fata si bazeaza-te pe canini sau pe cei din spatele acestora;
  • Nu incerca sa rupi mancarea tragand cu dintii de ea;
  • In timpul mestecarii, incearca sa ai mancare in ambele parti ale gurii, pentru a stabiliza proteza;
  • Nu te astepta la aceasi eficienta in mestecare, ca si cu dintii naturali, chiar daca folosesti proteza de mai mult timp.

Urmarea unui diete echilibrate este foarte important pentru persoanele cu proteza dentara. Majoritatea persoanelor cu proteza urmeaza o dieta mai slaba din punct de vedere calitativ fata de ceilalti.
Dieta alimentara este mai saraca in nutrienti precum vitamina B6, vitamina E sau zinc, care se gasesc in alimentele greu de mestecat precum fructe, legume, nuci sau carne.


Proteza dentara: Vorbire

La inceput, incearca sa vorbesti incet, fara sa te grabesti. Poti repeta in fata oglinzii, citind cu voce tare sau repetand cuvinte care iti par greu de rostit.


Proteza dentara: Alte schimbari

  • S-ar putea sa observi o cantitate mai mare de saliva in gura, la inceput;
  • Cand stranuti, tusesti sau casti, proteza se poate slabi. Asta nu inseamna ca nu mai este bine pozitionata;
  • Nu uita de tesuturile aflate sub proteza. Acestea au nevoie de o pauza in fiecare zi si ti se va recomanda inlaturarea protezei pe timp de noapte.
  • Gura si maxilarul tau vor continua sa se schimbe.
    Dupa ani in care ai purtat proteza, maxilarul, in special mandibula, se vor micsora. Acest lucru poate face dificila fixarea si folosirea protezei;
  • Vizitele regulate la stomatolog sunt la fel de importante ca si pentru persoanele care nu poarta proteza. Este recomandat sa mergi la dentist cel putin o data la sase luni, daca porti proteza. Aceste vizite te vor ajuta sa afli si daca proteza este in stare buna si este fixata corect.


Proteza dentara: Posibile complicatii

Rareori se intampla ca o persoana sa fie alergica la plasticul folosit in fabricarea protezei. In aceste cazuri, se va schimba tipul de plastic folosit.

Majoritatea complicatiilor aparute sunt cauzare de igiena precara sau nerespectarea recomandarilor medicului stomatolog.
De exemplu, daca nu iti cureti corespunzator proteza, gingiile se pot irita. Iar daca nu ai o dieta echilibrata, pot aparea infectii.


Ingrijirea protezei


1. Trebuie sa scoti proteza cel putin o data pe zi. Majoritatea persoanele scot proteza pe timpul noptii. Pastreaz-o intr-un recipient acoperit cu apa sau cu solutie de curatat. Schimba apa sau solutia, zilnic, si curata recipientul.

2. Proteza ta are nevoie sa fie curatata corespunzator, de doua ori pe zi, folosind o periuta speciala. Nu uita nici de gingii. Acestea trebuie curatate si masate. Masajul ajuta la mentinerea unei bune circulatii in gingii.

3. Unele persoane folosesc adezivi speciali, sub forma de pudra sau pasta. Adezivii pot fi utili pentru fixarea danturii, in special pentru persoanele ale caror maxilare s-au micsorat considerabil.
Insa, nu este recomandata pentru protezele care nu sunt fixate corect.

4. Daca proteza nu este fixata corespunzator sau incepe sa te deranjeze, mergi la stomatolg. Majoritatea reparatiilor pot fi facute pe loc si nu vei fi nevoit/a  sa stai zile intregi fara proteza. Nu incerca niciodata sa iti repari singur/a proteza. Poti s-o strici sau sa afectezi sanatatea gingiilor tale.
 

Comentarii (26)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • vica pe 13 Mai 2016, 11:28
    proteza totaa mobila

    am o proteza , totala ,suportul 2 dinti sau rupt acum imi joasca proteza chiar când vorbesc ,,..dentistii te trimit la implant ... mi-au spus unii doctori ca se expulzeaza inplantul la diabet ,eu avand asa ceva cum naiba sa stau fara dinti ,imi vine rau când ma uit eu un oglinda .. ..??

    0
    1

  • Claudia pe 23 Mar 2016, 20:25
    Am o sensibilitate la proteza

    Am proteza si sus si jos in gura, iar cand mananc sau beau cald sau rece ma deranjeaza la gingie,ca si cum nu as avea proteza in gura, iar daca beau cald sau rece fara proteza in gura nu ma deranjeaza, ce credeti ca as putea avea?

    2
    0

  • mitar pe 3 Dec 2015, 15:51
    proteza dentara

    am o proteza dentara partea de sus ,imi joaca in gura,cand pe dreapta cand pe stanga,am fost la stomatolog a zis sa pun adeziv corega e aceasi lucru,plus ma jeneaza si nu pot vorbi,ce de facut indrumativa va rog ce sa fac!

    5
    6

  • nicolae pe 29 Iul 2015, 10:20
    utilizarea protezei dentare

    mi-am creat proteza superioara si inferioara.am inceput sa utilizez ceaiul de musetel pentru caratenie,si zilnic de doua ori o balbotez cu miere de albine, pentru gingii. este bine ce fac?

    11
    7

  • Angela Manolache pe 19 Feb 2015, 03:17
    proteza cu pelote sau scheletata

    Dupa indelungi discutii si pentru ce tip de proteza sa optez dna dr ma sfatuieste sa-mi pun proteza cu pelete si nu scheletata . Cre este mai buna si cum arata cea cu pelete ? Eeste greu de purtat si suportat cea de pe urma? Nu am vazut un model, este cea care are cerul gurii acoperit cu plastic?

    6
    3

  • medic dentist pe 19 Iun 2013, 18:36
    la orice disconfort a protezei dentare apelati la un medic stomatolog

    Când un dinte are o distructie carioasa prea mare, poti apela la o lucrare protetica sau la implanturi de aceasta treaba se ocupa un medic dentist si totul numa pentru un zambet frumos. Apeleaza cu incredere la un stomatologic cu experienta si nu lasa ca zambetul frumos sa dispara. http://www.dentist-tudoroniu.ro

    1
    6

  • Alina pe 14 Mar 2013, 15:52
    Un sfat si pentru mine

    Buna! Am 18 ani si in urma unui accident de acum 5 ani mi s-au spart dintii de sus,sa precizez mai exact,4 dinti,cei din fata. Fiind mai mica si neluand in serios chestia asta,nu am mers la stomatolog,dar nici nu i-am spalat zilnic. Acum mi s-au cariat si s-au facut foarte mici,pot zice ca doar cariile au mai ramas. Nici cu cei de jos nu stau prea bine,va dati seama. Am extras 4 masele acum un an pt ca eram decisa sa ma apuc de refacera dantuii. Fiindu-mi frica nu am mai continuat si automat ca mi s-au distrus si legaturile din spate. Mi-e foarte frica de dentist. Cand il vad ca se apropie de mine tremur complet. Da-ti-mi si mie un sfat! Ce sa fac? M-am saturat sa-mi aud colegii susotindu-si :''Uite-te la dintii ei''. Va multumesc!

    7
    2

  • elena pe 23 Sep 2012, 10:19
    proteza dentara

    cand mananci si proteza se ridica ba pe o parte ba pe alta dute la stomatolog sa-ti mai ia din ea. dute de cate ori este nevoie pana este fixa.si eu am patit la fel si imi spunea sa pun adeziv asa ca l-am mintit ca pun si este la fel asa ca nu a avut ce sa faca si a inceput sa o ajusteze. trebuie sa ai rabdare eu ma duceam de 2-3 ori pe saptamana si in 2-3 saptamani s-a rezolvat. acum mananc si nu se misca fara a folosi corega sau alte chesti.este dreptul tau sa ceri modificarea protezei ,doar ai platit-o.

    24
    10

  • cristina pe 11 Aug 2012, 03:18
    proteza totala mobila

    Am 42 de ani si din pacate a trebuit sa -mi scot toti dintii din gura si acum am o proteza totala mobila,care este larga si numai daca o lipesc cu Corega sta fixata pe gingie,altfel cade.Cea de jos nici nu pot sa o port pt. ca imi deformeaza gura si cade imediat.Nu pot sa maninc nimic cu aceasta proteza si sunt disperata si din cauza aspectului meu.Sufar ingrozitorsi sunt foarte afectata psihic,la ideea ca la virsta mea am ajuns sa port proteza.Nu am posibilitate sa fac implant si nu stiu ce solutie sa gasesc?

    56
    15

  • georgeta gatila pe 10 Mai 2012, 21:23
    proteza dentara

    am proteza dentara mobila de 3 zile provizorie,mia puso dupa ce au fost scosi 4 dinti ,gura plina de sange si locuri goale ,dupa doua zile ,proteza sa marit ,se misca si nu pot manca , este frumoasa estetic dar nu pot sa mananc ,cand mestec in stanga se ridica din dreapta ,ce trebuie sa fac? si inca un lucru daca nu scot proteza noaptea ,ce mi se poate intampla ?este obligatoriu ?

    71
    20

  • Vali pe 2 Mai 2012, 18:08
    Pt Amie !

    Sunt in aceeasi situatie , si te inteleg perfect.In urma cu aproximativ 6 ani , aflandu-ma la stomatolog , i-am spus , mai in gluma mai in serios : " Cine o sa ma mai vrea pe mine acum?" Raspunsul a venit sec: " Cineva ca dumneavoastra." Aveam un nod in gat , lacrimi in ochi si am inteles cum va fi viata mea.Nu am curajul sa sper . Nu cred ca un barbat de varsta mea , ar accepta o relatie cu o femeie cu proteza dentara. De regula , barbatii cauta relatii cu femei mai tinere , iar protezele sunt accepate la varste mult mai inaintate. Deci ...

    37
    10

  • lacramioara pe 2 Apr 2012, 10:52
    proteza

    miam facut o proteza dentara dar mi foarte larga stomatologul ami zice cai buna dar mie ami sare din gura cesa fac ce ma sfatuiti

    26
    9

  • magdalena pe 31 Mar 2012, 23:00
    pt adi

    eu port proteza de la 26 ani nu trebuie sa fii stresat din cauza asta ma simt foarte bine cu ea si cand o scot parca mi-e frig in gura deci multa bafta si incredere

    32
    8

  • v.b. pe 7 Ian 2012, 23:59
    am aceleasi intrebari,cine raspunde?

    raspunde cineva specializat la intrebarile puse de purtatorii de proteza? Ce rost are forumul acesta la care nu raspunde nimeni?

    12
    5

  • vladimir pe 6 Iun 2011, 12:41
    o solutie pt proteza ca sa rupt

    proteza a plesnit de la mijloc,momentan nu dispun de bani,ce solutie pot folosi pt a o lipi sa tina macar o luna doua.Va rog sa ma ajutati !

    34
    20

  • dan pe 7 Apr 2011, 14:40
    proteze dentare

    proteza a pleznit la mijloc.sant plecat din tara si nu am posibilitatea sa merg la stomatolog.ce solutie pot folosi pl a o lipi macar sa tina macar vre-o 3 lini pana ma voi intoarca in tara.

    54
    19

  • AF pe 20 Mar 2011, 19:13
    hiposalivatie

    Buna seara, rog un medic stomatolog sa ma sfatuiasca ce sa fac pentru uscaciunea gurii care ma impiedica sa vorbesc daca nu beau 1-2 inghitituri de apa(am o meserie in care vorbesc destul de mult si nu ma mai pot face inteleasa de interlocutor). Proteza dentara este partiala, superioara, o pot purta fara dificultate, mananc lejer cu ea o pot pastra in gura si noaptea sau o pot scoate. Multe multumiri.

    51
    11

  • Alexandra pe 6 Dec 2010, 20:26
    plesnirea protezei dentare

    Va rog sa ma ajutati ! Mama are proteza de cca. 2 ani. Intr-o buna zi partea de sus a protezei a plesnit. nu s-a ropt. Stie cineva o solutie pentru ca aceasta sa nu se rupa ? Va rog sa ma ajutati !

    31
    6

  • mihaic3001 pe 15 Nov 2010, 21:33
    Ptr. Amie !

    Amie, fii increzatoare si tine fruntea sus. Cine te va accepta te va accepta ASA CUM ESTI ... cu calitati si defecte, cu minusuri si plusuri si tot asa. Este un complex mult prea mare ptr. a nu incerca sa iti gasesti un prieten / un iubit. Fiecare om are ceva frumos in el, in ciuda fie si a unei proteze dentare, asa cum este cazul tau. Deci ... FRUNTEA SUS si succes !

    21
    7

  • Adelina pe 26 Oct 2010, 21:44
    Cautati ma

    Buna seara. Ma adresez tuturor purtatorilor de proteze dentare mobile. S a infiintat o campanie pentru recrutarea persoanelor care folosesc protezele dentare si totodata solutia adeziva corega. Daca doriti din start un tub de corega gratis, iar apoi sansa de a participa la 2 castinguri, puteti avea 50 roni in 15 minute si 200 de euro in altele 30. Astept mail ul vostru pe adelina.popa13@yahoo.com pentru mai multe detalii

    6
    2

  • Amie pe 16 Oct 2010, 17:56
    Proteza dentară, un handicap ?!

    Bună seara, Deşi port proteză dentară mobilă (maxilarul superior) de aprox. 6 ani (acum am 50), singura persoană care-mi cunoaşte suferinţa este prietena mea care-i medic stomatolog. Celorlalţi prieteni (puţini la număr), n-am avut puterea să le spun că aceasta-i problema pentru care nu-ndrăznesc să-mi fac o relaţie (fiind necăsătorită); ei nu înţeleg de ce sunt rezervată când este vorba să cunosc un domn, în vedrea unei relaţii de căsătorie. Rugămintea mea-i să-mi impărtăşiţi din experienţele trăite de voi, si-n acelaşi timp, ce credeţi despre cele relatate. Mulţumesc, Amie

    16
    4

  • amalia pe 12 Aug 2010, 21:24
    ingrijirea protezei dentare

    buna seara! a-s dorii si eu un sfat ,cu ce se poate curata proteza dentare,poate imi puteti un nume de la o solutie!va multumesc

    40
    9

  • cineva pe 30 Iul 2010, 16:40
    nou purtator

    toti cei pe care ii cunosc ce sunt purtatori de proteza spun ca este OK si sincer daca nu stii nu iti dai seama ca poarta proteza. De azi port si eu proteza superioara, este prematur sa ma exprim daca este dificil sau nu, dar la cateva ore de cand o am pot sa spun ca nu este foarte greu. Sigur perioada de acomodare!. Adi, ti-e gata proteza? am aproximativ varsta ta si-ti spun curaj! cred ca este mai bine decat cu problemele anterioare. Medicul meu a spus sa o dau jos noaptea doar cand simt nevoia.

    53
    11

  • nik pe 22 Iul 2010, 22:41
    cu experenta

    port proteza de cca 15-18 ani,e ok

    34
    7

  • adi pe 3 Iul 2010, 21:13
    proteza dentara

    sunt viitor purtator de proteza dentara,am 36de ani,si am ajuns aici din cauza paradontezei.sunt stresat la gandul ca e prea devreme sa port proteza dar medicul mi-a explicat ca e singura solutie.

    23
    9

  • ADI pe 13 Sep 2009, 12:27
    Un sfat in legatura cu proteza

    Cu greu am reusit sa pot folosi proteza deoarece sunt foarte sensibil in cerul gurii.Va rog sa imi spuneti ce se poate intimpla ca eu nu stau fara proteza noaptea .In fiecare dimineata o scot si o spal si pe urma o lipesc cu fixodent si o pun la loc . Va multumesc anticipat.

    74
    33

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod