Protejeaza-ti dintii de acizi

Orice stomatolog iti recomanda sa iti cureti dintii dupa fiecare masa, sa folosesti ata dentara zilnic si sa mergi la un cabinet stomatologic de doua ori pe an pentru a-ti pastra dantura frumoasa si sanatoasa. Este insa suficient?
Odata cu trecerea anilor, atat stilul de viata cat si obiceiurile alimentare s-au schimbat. Rezultatul? Noi probleme dentare au aparut.

Acizii din alimente si bauturi fac parte dintre inamicii importanti ai dintilor. Acestia ataca smaltul dintilor, provocand pierderea temporara a duritatii. Astfel, eroziunea are loc mai repede, permitand aparitia cariilor.

Acizii se gasesc in alimente precum: citrice, supe, sosuri (produse care contin pasta de tomate) si otet. Dintre bauturi fac parte: sucurile acidulate (dietetice sau nu), cafeaua, sucurile de citrice, berea si vinul.


Semne ca dintii tai sunt afectati de acizi

Dentistul trebuie sa-ti examineze dintii la fiecare vizita si sa-ti spuna daca acestia sunt afectati de acizi.
Chiar tu poti cauta semne ale actiunii acizilor, precum:

1. Transparenta. Priveste cu atentie marginile dintilor tai. Daca acestea sunt mai transparente (comparativ cu restul dintelui), atunci acestia sunt afectati de acizi.

2. Decolorare. Dintii decolorati, mai galbui, sunt afectati. Culoarea galbena apartine dentinei, care se afla sub smalt. Cand smaltul se erodeaza, dentina devine vizibila.

3. Fisuri si zimturi. Un alt semn il reprezinta fisurile si marginile zimtate.

4. Sensibilitate.
Acizii pot provoca si sensibilitate la rece si cald.


Cum iti poti proteja dintii de acizi?

1. Cu cat dintii tai sunt mai expusi la acizi, cu atat vor fi mai afectati. Una dintre solutii este sa reduci consumul de bauturi acidulate. O alta solutie ar fi sa consumi produse alcaline care sa neutralizeze acizii (lapte, branza sau alte produse lactate). Folosirea paiului pentru a sorbi sucurile poate tine acizii la distanta de dinti.

2. O alta metoda prin care iti poti proteja dintii este sa mesteci guma fara zahar.
Astfel se stimuleaza producerea salivei, care neutralizeaza acidul din gura. Consumul de apa poate fi, de asemenea, de folos. Apa clateste dintii si reduce cantitatea de acid din gura.

3. Periajul dintilor dupa fiecare masa face parte din procesul de ingrijire al dintilor. Insa, pentru a-i proteja, nu trebuie sa-ti periezi dintii cel putin o ora dupa ce ai consumat alimente sau bauturi care contin acizi. Atunci smaltul este mai moale.

Cea mai buna metoda de a lupta impotriva acizilor este sa mergi regulat la un consult stomatologic.
Aici vei primi ajutor si sfaturi despre cum sa iti protejezi dantura.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • marius pe 7 Dec 2013, 17:11
    dinti translucizi

    care e treaba, am dintii de jos la varfuri putin translucizi, adica transparenti asa, nu beau bauturi acidulate deloc, daca o sticla de 2l la 1 luna deci nu stiu care e cauza, scapasem de sangerari gingivale acum am dat de alta problema

    0
    0

  • no name pe 31 Dec 2008, 00:07
    dintii

    Ok , am mai pus un mesaj dar nu-mi arata nimic ca si cum ar fi trimis (scuzati-mi modul de a scrie). Deci am doar 17 ani, dintii mei prezinta aceste semne si urasc dentistii, dap, experiente neplacute si de fapt, intrebarea mea este: daca urmez sfaturile de mai sus dintii mei isi vor revenii?

    0
    0

  • noname pe 31 Dec 2008, 00:02
    tot dintii

    Am doar aproape 17 ani si de asemenea cred ca dintii mei prezinta aceste semne. Urasc dentistii. Am avut experiente nu prea placute cu dentisti. Deci daca urmez sfaturile de mai sus dintii mei isi vor revenii? As vrea un raspuns cat se poate de rapid, va rog.

    0
    0

  • mihaela pe 31 Aug 2008, 13:50
    O mare problema

    Am o mare problema cu cavitatea bucala, miros urat de care nu stiu cum sa scap. Nu am carii nu am probleme cu stomacul sau alta afectiune. Va rog ajutati-ma sa scap de aceasta pacoste pentru mine. Sufar mult din aceasta cauza.

    0
    0

  • adiana pe 26 Aug 2008, 17:54
    Aciditatea

    Presupun ca esti femeie - domnisoara de 26 de ani cu probleme dentare - fara suparare, substantivul "dintii" este de genul masculin si se spune/scrie: "Exista riscul de a-i pierde?" Iarta-ma! mergi la un stomatolog urgent, dar pana atunci: cumpara pasta "Parodontax" si cauta pasta de dinti cu BAKING SODA - nu mai exista - adica, cu bicarbonat de sodiu - foarte bun pentru scaderea aciditatii din gura si stomac. Daca cumva ai parodontoza, cauta INSADOL. Nu astepta, ia masuri acum, cat mai devreme, ai mare grija ce mananci, fara carne, dulciuri, sucuri. Mai te poti freca si cu sare de bucatarie, dar fara iod - fereste-te de iod si de produsele sarate din oras. GUMA DE MESTECAT ESTE DAUNATOARE PENTRU STOMAC, IL INDUCE IN EROARE SI VEI AVEA MEREU SENZATIA NEPLACUTA DE FOAME. Sanatate multa, sa nu te superi te sfatuiesc de bine, poti cauta toate acestea pe net, numai bine Doamne ajuta!

    1
    0

  • azira pe 26 Aug 2008, 10:50
    Dintii mei

    Eu am 26 de ani si dintii mei prezinta aceste semne ca ar fi atacati de acizi. Eu am crezut ca nu este buna pasta de dinti care folosesc acum si pentru ca nu folosesc apa de gura. Ce spuneti ar putea fi si asta o cauza? Din cand in cand si sangereaza in timpul perierii. Ce spuneti poate fi ceva grav? Exista riscul de a le pierde?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod