Problemele dentare îţi dezvăluie boli ascunse

Dinţii, gingiile şi ţesuturile din cavitatea bucală îţi pot transmite mesaje importante despre starea de sănătate generală. Afecţiunile organismului se oglindesc în probleme de sănătate orală. Iată câteva dintre acestea.
Dinţii, gingiile şi ţesuturile din cavitatea bucală îţi pot transmite mesaje importante despre starea de sănătate generală. Afecţiunile organismului se oglindesc în probleme de sănătate orală. Iată câteva dintre acestea.

Simptom: Dinţi tociţi, fisuraţi şi migrene

Cauza poate fi bruxismul. Bruxismul reprezintă actul voluntar sau involuntar de încleştare a dinţilor, în timpul zilei sau în timpul nopţii. Acesta se poate manifesta fie prin încleştarea repetată a dinţilor, fie prin scrâşnitul asemănător cu mestecarea în gol. Stresul este principala cauza a bruxismului. Poate fi însă şi o reacţie a corpului atunci când dinţii nu se aliniază şi nu sunt poziţionaţi corect (tulburări de ocluzie).
Deoarece bruxismul se manifestă în special noaptea, în timpul somnului, persoana care doarme lângă cel afectat poate observa principalul simptom: scrâşnitul intens şi zgomotos al dinţilor.

Alte simptome: dureri la nivelul maxilarului, migrene, dinţi sensibili, dureri faciale, rănirea ţesutului din interiorul obrajilor, smalţ erodat, fisuri ale smalţului.  

Simptom: Dinţi erodaţi, carii

Eroziunea dinţilor poate fi provocată de acidul din stomac. În cazul tulburărilor de alimentaţie, acidul gastric din vomă atacă smalţul dentar dizolvându-l. Refluxul gastric creşte aciditatea, provocând eroziunea smalţului şi favorizând apariţia cariilor.

Simptom: Leziuni în cavitatea bucală

Dacă prezinţi răni la nivelul cavităţii bucale care nu dispar în mai puţin de o săptămână sau două, consultă un medic specialist. Deşi aceste răni sunt frecvente, în cazul în care vindecarea lor întârzie cauza poate fi una mai gravă, precum cancerul oral.
Cancerul oral apare de 2 ori mai des la bărbaţi decât la femei şi riscul cel mai crescut îl prezintă persoanele trecute de 40 de ani.

Mai poate avea drept simptome: scăderea sensibilităţii sau senzaţie de amorţeală la nivelul cavităţii bucale, pete albe sau roşiatice pe gingii sau limba, dificultate la mestecarea alimentelor.

Simptom: Gingii sensibile, gură uscată

Diabetul poate avea drept simptome afecţiunile gingivale, cariile, pierderea dinţilor, xerostomia (senzaţia de gură uscată). Diabetul creşte fragilitatea capilarelor, fluidizează sângele şi scade pH-ul salivar. Astfel, favorizează apariţia cariilor, suportul osos al dinţilor şi ligamentelor se deteriorează şi apar problemele dentare.

Simptom: Pierderea dinţilor

Primele simptome ale pierderii densităţii osoase pot apărea la nivelul dinţilor. Stomatologul te poate suspecta de osteoporoză în cazul în care ai o problemă cu pierderea dinţilor.
Cauza este scăderea nivelului de calciu din organism, specifică acestei afectiuni, care afectează maxilarul şi mandibula.

Simptom: hemoragii gingivale, infecţii

Afecţiunile orale sunt foarte frecvente la persoanele cu HIV/SIDA şi asta din cauza scăderii imunităţii şi a bolilor provocate de scăderea imunităţii. Printre acestea se numără tumefierile şi hemoragiile gingivale, leziunile herpetice la nivelul mucoasei bucale, infecţiile fungice şi candidozice. Dacă prezinţi aceste simptome, nu înseamnă neapărat că sunt cauzate de infecţia HIV. Un consult specializat te va ajuta să depistezi cauza.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ileana_damian pe 12 Apr 2011, 13:27
    grija deosebita

    pentru persoanele foarte ocupate, plecate cu afaceri sau pur si simplu cu nevoie sporita de atentie din partea unui medic stomatolog, o clinica s-a gandit la un program inedit: http://www.dentestet.com/executive-dental-care

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod