Poti preveni cariile consumand dulciuri?

Vesti bune pentru iubitorii de dulciuri: anumite jeleuri gumate lupta impotriva cariilor si bacteriilor din cavitatea bucala, conform cercetatorilor de la Universitatea din Washington.
Insa nu toate jeleurile sunt bune pentru dantura ta. Se pare ca jeleurile care contin un substitut al zaharului numit xylitol (gasit de obicei in guma fara zahar) lupta impotriva cariilor.


Xylitolul - indulcitor natural

Recent publicat in Jurnalul de Sanatate Orala BMC, un studiu efectuat pe copii arata ca jeleurile gumate care contin xylitol, consumate de trei ori pe zi, ajuta la reducerea bacteriilor si a placii. Ce este xylitolul? Poate suna ciudat, dar xylitolul este un indulcitor natural gasit in fructe si legume, precum capsune, ciuperci, laptuci sau andive.

Xylitolul reechilibreaza nivelul de pH, reducand numarul bacteriilor care produc cariile, virusilor si parazitilor care tind sa se dezvolte intr-un mediu acid.
Produsele care contin xylitol nu numai ca reduc riscul cariilor cu 80%, dar sunt si mai sarace in calorii fata de cele care contin zahar sau alti indulcitori.  


4-12 grame de xylitol pe zi

Daca te intrebi de unde poti cumpara aceste jeleuri, afla ca in curand acestea vor putea fi gasite in toate magazinele alimentare. Intre timp insa, poti gasi xylitolul in gumele fara zahar si alte produse.

Pentru eficacitate maxima, expertii recomanda un consum de 4-12 grame de xylitol pe zi (o pastila de guma fara zahar contine cu putin peste un gram de xylitol). O cantitate mai mare poate avea efect laxativ, datorita continutului mare de fibre.
Cauta produse care contin xylitol prin magazine si poti gasi gume, gem sau chiar ciocolata.


Sfaturi pentru o dantura sanatoasa

Nu te astepta ca bomboanele sau guma sa te ajute in prevenirea tuturor problemelor sanatatii orale. Pentru a preveni aparitia cariilor si pentru a-ti pastra gingiile sanatoase, urmeaza sfaturile medicilor. Unele dintre ele le stii deja, insa nu strica sa ti le reamintesti.

1. Periajul si folosirea atei dentare. Spala-ti dintii de cel putin doua ori pe zi, acordand atentie liniei dintre dinti si gingii, prin mici miscari circulare. Inainte insa de periaj, este recomandat sa folosesti ata dentara pentru a indeparta placa si resturile alimentare.

2. Mergi la stomatolog.
Este recomandat sa mergi la dentist de doua ori pe an, in special daca iei contraceptive, esti insarcinata sau la menopauza, pentru ca esti mai predispusa la probleme precum afectiuni gingivale sau carii.

3. Ingrijirea prenatala. Viziteaza-ti stomatologul inainte de a ramane insarcinata. Femeile insarcinate pot suferi de "gingivita sarcinii" produsa de schimbarile hormonale.

4. Alimentatia. Este la fel de importanta pentru sanatatea orala ca si pentru intregul corp. Adauga in dieta ta zilnica produse bogate in calciu, precum lactatele sau anumite fructe si legume.

5. Somn. Crezi sau nu, dar un somn bun te poate ajuta sa-ti pastrezi dantura sanatoasa.
Dormi cel putin 8 ore pe noapte pentru a evita ca sistemul tau imunitar sa devina epuizat si predispus la infectii provocate de bacteriile din cavitatea bucala.

6. Vitamine. Ia zilnic o doza de vitamina C si D pentru o mai buna absorbtie a  mineralelor, precum calciu si fosfor (necesare pentru sanatatea oaselor si a gingiilor).
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • TUDOR pe 6 Mar 2013, 13:12
    tot bomboane cu xylitol

    Le-am incercat si nu numai ca sunt foarte gustoase si naturale dar nici gluten nu contin

    0
    0

  • Claudiu pe 19 Mai 2011, 18:19
    bomboane cu xylitol

    Uite aici niste bomboane pe baza de xylitol. Nu au nici macar alte E-uri. Sint foarte bune pt copii: http://www.xlear.ro/product.php?id_product=40 http://www.xlear.ro/product.php?id_product=41 http://www.xlear.ro/product.php?id_product=22

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod