Nu ignora sensibilitatea dentinara

Dintii sensibili sau hiperestezia dentinara reprezinta o problema importanta cu care multi dintre noi se confrunta si pe care multi o neglijeaza. Studiile de specialitate arata ca 38% din populatia Europei Centrale si de Est sufera de sensibilitate dentinara.
Cele mai afectate de aceasta problema sunt, conform dr. Marcu Elena, medic stomatolog, femeile si asta din cauza dezechilibrelor hormonale la care sunt supuse de-a lungul vietii.


Durerea persistenta poate indica o carie

Hiperestezia dentinara se manifesta prin dureri scurte, ascutite ale dintilor, provocate de expunerea dentinei la anumiti stimuli: termici (rece, fierbinte), osmotici (dulce, acru), mecanici (atingere) si chimici. "Durerea ascutita, violenta, care reprezinta un simptom major al hiperesteziei dentinare este determinata de expunerea dentinei ca urmare a pierderii smaltului sau retractiei gingivale," explica dr. Marcu. De obicei, durerea dureaza atat timp cat actioneaza excitantul.
Daca aceasta durere persista, cauza poate fi o problema mai serioasa, cum este caria.  


Tehnica de periaj folosita este foarte importanta

Aceasta sensibilitate poate fi provocata de distructia smaltului (din cauza unui periaj incorect, uzurii dentare, fracturilor dentare sau a unor stimuli chimici) sau de expunerea dentinei sau a suprafetei radacinii (in caz de regresie gingivala, afectare parodontala cronica, chirurgie parodontala si odata cu inaintarea in varsta).

Pentru a preveni aceasta afectiune, tehnica de periaj pe care o folosim este foarte importanta. Din acest motiv, dr. Marcu ne sfatuieste sa folosim o periuta medie (de evitat cele cu peri tari), iar persoanelor care deja se confrunta cu o sensibilitate a dintilor, le recomanda periutele cu peri moi, pentru ca problema sa nu fie agravata.
Ca tehnica de periaj, dr. Marcu are incredere in tehnica ruloului. Aceasta consta in miscari circulare executate din articulatia mainii, cu periuta asezata la 45 grade pe suprafata dintilor (nu perpendicular). Dr. Marcu ne aminteste ca periajul trebuie efectuat pe toate suprafetele dentare, timp de cel putin 3 minute, iar pasta de dinti trebuie aleasa in functie de senzatia "de curat" pe care ne-o lasa.


Netratata, poate duce la pierderea vitalitatii dintilor

Daca aceasta problema nu este tratata, pe langa neplacerile care iti pot afecta viata din punct de vedere calitativ (de exemplu evitarea alimentelor si bauturilor preferate), in timp, pot aparea afectiuni mult mai grave, precum parodontita.
"Pacientii ignora la inceput senzatia de "curent electric" care apare in urma ingerarii unor alimente reci, dulci sau acre. Foarte multi nu stiu ca hiperestezia dentinara se agraveaza ducand la pierderea vitalitatii dintilor," avertizeaza stomatologul. Din acest motiv, vizita la medicul stomatolog o data la 6 luni este foarte importanta pentru o diagnosticare corecta si pentru sfaturile pentru mentinerea unei igiene bucale corespunzatoare. "Hiperestezia dentinara este o problema de sanatate publica, reprezentand o afectiune subdiagnosticata si netratata corespunzator. De aceea consultul preventiv este important, mai ales ca aceasta afectiune afecteaza jumatate din populatia cuprinsa intre 25 si 45 de ani," adauga dr.
Marcu.


Alege periutele cu peri moi si pastele de dinti speciale

Pentru dintii sensibili, periajul efectuat corect si utilizarea unei paste de dinti speciale au o importanta majora. Pastele de dinti abrazive si periutele de dinti cu peri duri nu sunt recomandate in acest caz pentru ca pot zgaria smaltul dintilor si pot crea sau accentua hiperestezia dentinara.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • cipi pe 13 Ian 2009, 17:37
    ??

    dentinara?? de unde ati scos cuvantul asta? nici macar nu este in dex! dentina da, dar dentinar??

    0
    0

  • Lucia Muresan HD pe 21 Nov 2008, 16:43
    Sensibilitate dentinara

    Interesant si bine venit acest articol. As dori doar sa precizez ca metoda cea mai eficace si indicata actualmente pentru adulti este metoda Bass, in care periuta este asezata la 45 grade(inclinata spre gingie) efectuind miscari usoare circulare, cam 10 pe grup de dinti.In ceea ce priveste pasta de dinti utilizata, trebuie aleasa in functie de conditia bucala a pacientului si nu in functie de senzatia "de curat" pe care ne-o lasa( cum e precizat in articol).De senzatia de curat este responsabila calitatea periajului dintilor(periuta si metoda sau ma rog tehnica). Pasta trebuie sa fie cu fluor si cat mai putin abraziva. Pentru diminuarea sensibilitatii dentinare este indicata utilizarea Sensodyne-ului cu cu nitrat de potasiu pt sensibilitate la rece, cald, acidulat si clorura de strontium pt sensibilitate la atingere. Multumesc

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod